10 eeppistä kokemusta maailmalta

Pidin pari vuotta sitten äidinkielen kursseja lukiossa ja pyysin opiskelijoita pohtimaan eeppinen-sanan nykykäyttöä. Osa kertoi sanan kuuluvan arkikieleensä, ja osalle merkitys oli epäselvä. Itse olin pistänyt Facebookissa merkille, että eeppinen vaikutti muotisanalta.

Eeppinen on tarkoittanut suomen kielessä epiikkaan eli kertomarunouteen tai -kirjallisuuteen kuuluvaa, kertovaa. Viime vuosina englannin vaikutuksesta rinnalle on kuitenkin noussut merkitykseksi mahtava tai vaikuttava. Eeppisen taustalla muuten on muinaiskreikan έπος eli puhe, joka on antanut suomeen sanan eepos (laaja runomittainen kertova teos).

Entä miten eeppinen liittyy matkailuun? Instagram Travel Thursdayn kunniaksi jaan seuraavassa 10 eeppistä kokemusta matkoiltani maailmalla. Etenen uusimmasta vanhimpaan.

1. Fasnet-karnevaali Rottweilissa 2/2015

Saksa karnevaali

Helmikuussa Saksan Rottweilissa karnevaalikauden Narrensrung-paraati ällistytti. Koko kaupunki nautti karnevaalivapaasta, ja paraati alkoi maanantaiaamuna kello 8.00. Keskiaikaisesta kaupunginportista eli ”Mustasta portista” purkautui kaduille vuoroin Schwarzwaldin eri karnevaalihahmoperheiden ”narreja” ja orkestereja, jotka pitivät huolen siitä, ettei musiikki lakannut missään vaiheessa. Järjestelmällisyys leimasi hauskanpitoa: narrit liikkuivat kevyesti musiikin tahdissa tanssien ja tervehtivät yleisöä huolellisesti harjoitellulla hu-hu-huu-huudolla.

Organisoitu hauskanpito keskiaikaisessa kaupunkimiljöössä meni heittämällä luokkaan eeppinen matkakokemus.

Saksa karnevaali

2. Frankfurt kun taakse jäi 2/2015

Rottweiliin ja muille Schwarzwaldin karnevaaleille matkasin Frankfurtista. Kävelin ryhmääni odottaneelle bussille Squaire-kompleksista, joka käsittää juna-aseman, liiketiloja ja hotelleja. ”New Work Citynä” tunnetussa asema-aulassa lähtö tuntui eeppiseltä (post)modernin arkkitehtuurin ympäröimänä.

Frankfurt blogi

3. Talviauringon kultaama Helsinki helikopterista 1/2015

Tammikuussa toimin isäntäbloggaajana äskettäin Evento Awardsin voittaneessa Nordic Bloggers’ Experiencessä. Kuulaana aamuna nousin  helikopterin kyytiin Munkkiniemen Kalastajatorpalta. Kuulokkeet ja mikrofoni päähän, kamera käteen ja ei kun ilmaan!

Lennon eeppisimpänä hetkenä aamuaurinko kultasi talvi-Helsingin. Kirkas aamu tarjosi täydelliset puitteet kokemukselle, joka esitteli minulle kotikaupunkini uudesta perspektiivistä.

Helsinki ilmasta
Helsingin saaristo ilmasta

4. Voitonpäivään valmistautuva Pietari 5/2014

Viime vuoden toukokuussa kävin Pietarissa juuri voitonpäivän alla. Toisen maailmansodan päättymispäivä 9.5. on Venäjällä massiivinen juhla. Päivään valmistautunut Pietari tarjosi näkyjä kuin toisesta todellisuudesta: sotilaat marssivat kaduilla ja Neuvostoliiton symbolit koristivat kaupunkia.

Eeppisistä Pietari-tunnelmista olen kertonut aiemmin täällä ja täällä.

Pietari blogi
Pietari blogi

5. Auringonlasku ”Paholaisen suulla” 8/2012

Vietin häämatkani Portugalissa, Cascaisissa, jossa sijaitsee upea luontonähtävyys: Atlantin aaltojen rantakallioon kovertama avoin luola, Boca do Inferno eli ”Paholaisen suu”.

Viimeisenä iltana tulin paikalle katselemaan auringonlaskua. Puna-kultainen taivas näytti upealta yli ainutlaatuisen kivimuodostelman, ja eeppinen tunnelma tallentui sisäisten silmieni eteen.

Boca do Inferno Portugali

6. Pyöräilevä mies ja maailman suurin Jeesus-patsas 11/2011

Ehei, maailman suurin Jeesus-patsas ei sijaitse Riossa, Lissabonissa tai missään muuallakaan etelässä vaan Puolassa Świebodzinin pikkukaupungissa lähellä Saksan rajaa. 33-metrisen patsaan kohottavat yli 50 metrin korkeuteen kruunu ja jalustaksi rakennettu mäki. Patsas sijaitsee kaupungin laitamilla peltojen ympäröivänä. Lähes keskellä ei-mitään kohoava patsas on epätodellinen mutta vaikuttava näky.

Silkkaa eeppisyyttä edustaa kameraani tallentunut hetki, jona stereotyyppisen näköinen puolalainen mies pyöräilee patsaan ohi. Hän tietämättään auttoi minua ottamaan yhden vaikuttavimmista matkakuvistani.

Vieralustani jättiläisen juurella olen kertonut aiemmin täällä.

Puola blogi

7. Leipzig Euroopan suurimmalta monumentilta nähtynä 10/2010

Jatkan jättiläisnähtävyyksien linjalla ja vien seuraavaksi Leipzigiin, jossa sijaitsee Neuvostoliiton mahtailevan arkkitehtuurin mieleen tuova muistomerkki. Tämä monumentti valmistui kuitenkin jo ennen Neuvostoliittoa, ja kyseessä on – ei enempää eikä vähempää kuin – Euroopan suurin muistomerkki. Völkerschlachtdenkmalina eli Kansojen taistelun muistomerkkinä tunnettu rakennelma on 91 metriä korkea, ja massivinen jalusta kätkee sisäänsä muun muassa näyttelytiloja.

Monumentin paikalla Napoleon otti yhteen liittoutuneiden joukkojen kanssa 1813. Napoleon kärsi tappion yli sadantuhannen miehen taistelussa ja joutui vetäytymään takaisin Ranskaan. Völkerschlachtdenkmal pystytettiin taistelupaikalle 100-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 1913.

Kansojen taistelun muistomerkki hämmästytti minua niin, että tein Leipzigissä käydessäni paikalle kaksi visiittiä: päivällä ja illalla. Jälkimmäinen tarjosi enemmän eeppisyyttä. Monumentti näytti upealta iltavalaistuksessaan, ja patsaan puolivälin näköalatasanteelle pystyi kiipeämään myös aukioloaikojen ulkopuolella. Yksin korkeuksissa ihailin kaunista yö-Leipzigiä ja vietin paikalla hyvän tovin. Harvoin jos koskaan olen saanut pyöritellä ajatuksiani niin rauhassa niin komeassa miljöössä.

Leipzig nähtävyydet
Leipzig nähtävyydet

8. Pääsiäispupujen valloittama kauppakeskus Puolassa 4/2010

Pääsiäinen yllätti minut Poznanin Stary Browar -kauppakeskuksessa. Puskaradiotietoa vaille jääneenä en ollut varautunut eeppiseen pupuinvaasioon lainkaan. Lisää kokemuksestani täällä.

Puola blogi

9. Mongolian hiekkadyynien huipulla 7/2009

Mongoliassa viettämäni kaksi viikkoa Trans-Siperian yhteydessä edustavat ehkä eeppisimpiä matkamuistojani. Yhtenä kohokohtana mieleeni jäi kiipeäminen Gobin suurten hiekkadyynien huipulle. Paikalle saapuessani kultaisena kimallelleet dyynit hämmästyttivät: ne ilmestyivät äkillisesti horisonttiin loputtoman tuntuisten arojen jälkeen. Majoituimme jurttaan ja valitsimme silmämääräisesti korkeimman dyynihuipun, jolle lähdimme kiipeämään.

Arviolta muutaman sadan metrin korkuiselle huipulle kiipeäminen oli raskasta, koska hiekka upotti joka askeleella. Hammasta purren kuitenkin pääsi eteenpäin yllättävän nopeasti. Huipulta avautuneet maisemat korvasivat nousun rasitukset, enkä ole koskaan tuntunut oloani niin pieneksi kuin Mongolian kultaisten dyynien huipulla.

Eeppistä, eikö?

Mongolia nähtävyydet

Mongolia Gobi

10. Uin Baikaljärvessä, tienasin lisävuosia 7/2009

Baikaljärvi, maailman syvin järvi on eeppinen ja mystinen matkakohde. Lähes koskematon luonto ympäröi järveä, jonka vesi on kesälläkin jääkylmää, niin kylmää, että vanhan uskomuksen mukaan käsien kastaminen Baikaliin poikii yhden elinvuoden lisää, jalkojen upottaminen viisi ja uiminen peräti 25 – mikäli uimari ei kuole välittömään sokkiin.

Minä tienasin 25 lisävuotta – nyt kun vain tietäisi, minkä iän päälle ne tulivat. Suomalaisten miesten keskimääräiseen elinikään lisättynä ylittäisin tuolloin eeppisen 100 vuoden rajapyykin.

Trans-Siperia Baikal

Tämä postaus on osa joka kuun ensimmäinen torstai vietettävää Instagram Travel Thursday -kampanjaa. Sen ideaan ja sääntöihin voit tutustua suomalaisten emoblogien kautta, joita ovat KaukokaipuuDestination Unknown ja Veera Bianca. Kuka tahansa voi jakaa sosiaalisen median kanaviin #igtravelthursday-tunnisteella tägättyjä valokuvia. Jos osallistut blogikirjoituksella, linkkaa postauksesi yhden suomalaisen järjestäjän blogiin. Minut löydät Instagramista nimimerkillä @lepanu.