Varsovasta löytyy muiden suurkaupunkien tapaan pahamaineisia kaupunginosia. Tunnetuin alueista on Veiksel-joen itäpuolella sijaitseva Praga, jota aiemmin kutsuttiin lempinimellä Bermudan kolmio. Nimi juontaa juurensa lukuisiin varastettuihin autoihin, joiden kerrottiin kadonneen yhtä mystisesti kuin laivojen ja lentokoneiden Bermudan kolmiossa.

Satoja vuosia vanha Pragan keskus liitettiin osaksi Varsovaa 1700-luvulla. Sittemmin alue on niittänyt mainetta Varsovan rikollisuuden keskuksena, mutta nauttii nykyisin nostetta vaihtoehtoisena ja trendikkäänä kaupunginosana. Erityisesti Praga kiinnostaa nuoria ja taiteilijoita, etenevissä määrin myös matkailijoita.

Pragasta kuulee herkästi varoituksia, ja hurjan maineen taustalla ovat alueella eläneet  laitapuolen kulkijat ja linnakundit, joita sijoitettiin sodan jälkeen tyhjiksi jääneisiin juutalaisten asuntoihin. Toisin kuin muu Varsova Praga selvisi sodasta vähin vaurioin, mutta rankkaa mainetta eivät seinistä yhä tavattavat luodinreiät ole varsinaisesti vähentäneet.

Puolan-vuoteni aikana vierailin useasti Varsovassa ja tutustuin myös Pragaan. Vaikka Praga ei missään nimessä ole Varsovan houkuttelevinta seutua, alue vetää puoleensa erikoisuudellaan. Pragassa etenkin rappioromantiikasta kiinnostuneet ovat kuin kotonaan, sillä kaupunginosasta löytyy runsaasti graffitteja, ränsistyneitä rakennuksia, erikoisia taideteoksia ja kommunistisen kaupunkisuunnittelun mallikappaleita. Jälkimmäisestä hyvä esimerkki on Puolan pisin, 508 metrin mittainen asuintalo, joka tunnetaan lempinimellä ”Mäyräkoira” (Jamnik).

Kerrostalo Pragassa, Varsovassa
Pituutta jo vuodesta 1973. Osoite Kijowska 11.
Varsovan Pragan aluetta
Talo toiselta puolen nähtynä. Huomaa parkkipaikan viritelmät.

Pragassa olen käynyt kolmesti. Ensivisiitilläni Varsovassa ajoin alueen ympäri raitiovaunulla ja tein pysähdyksen Pragan pääaukiolla, jossa sijaitsevat Puolassa harvinainen ortodoksikirkko, toisen maailmansodan muistomerkki sekä moderni kauppakeskus. Varsovan raitiovaunut kiertävät Pragan kattavasti, ja suosittelen muillekin Varsovaan matkaaville raitiovaunukierrosta alueella.

Pragan aukio, Varsova
Toisen maailmansodan muistomerkki Pragassa. Ikuinen kunnia Varsovan vapauttaneille Puna-armeijan sankareille, julistaa monumentti venäjäksi.
Varsova, Puola
Pragan taideteoksilta voi odottaa lähes mitä tahansa.
Puolan katutaidetta - Varsova
Ortodoksinen kirkko Varsovan Pragassa
Pragassa sijaitsee Puolassa harvinainen ortodoksinen kirkko.

Toinen Pragan-visiittini oli luonteeltaan ohikulkumatka. Minun oli yövyttävä Varsovassa matkallani Poznanista Itä-Puolan Zamosciin. Harkinnan jälkeen valitsin hotellikseni Pragassa sijaitsevan Hetmanin, jonka hinta-laatusuhde osoittautui erittäin hyväksi. Etenkin aamiainen lettuineen ja odottamattoman iso kylpyhuone jäivät positiivisella tavalla mieleen. Pragan nähtävyyksistä tutustuin tällä reissulla katedraaliin ja hauskoihin soittajapatsaisiin.

Patsaita Pragassa, Varsovassa
Pragan soittajapatsaita lähellä hotelli Hetmania.
Pragan katedraali Varsovassa Puolassa
Kaksitorninen katedraali on Pragan maamerkki.

Kunnolla otin Pragan haltuun kuitenkin vasta viime tammikuussa, jolloin vietin viikonloppua Varsovassa kahden kaupungissa asuneen suomalaisen kanssa. Ensiksi suuntasimme tutustumaan Pragan alueen yöelämään, joka on kuuluisa vaihtoehtoisista baareistaan.

Pettymystä Pragan alternative-skene ei tuottanut, ja rosoisissa baareissa oli hyvä maistella erilaisia oluita. Turvallisuuden suhteen en havainnut mitään hälyttävää, eikä satunnaisen Pragassa kävijän tarvitse varautua visiittiin mitenkään erityisesti. Riittää, että välttää paikallisen Legia-jalkapalloseuran kovaäänisiä fanijoukkoja, jotka ovat väkivaltaisessa maineessa, eikä lähde pimeällä harhailemaan sisäpihoille tai kujille.

Sisäpihoista on tullut Pragassa pieni nähtävyys. Ne edustavat vanhinta jälleenrakentamatonta Varsovaa.

Seuraavana päivänä jalkauduimme Pragan kaduille ja kuljimme alueella ristiin rastiin. Päivänvalossa uskaltauduimme kaduilta myös kujille ja kerrostalojen vaihtelevankuntoisille sisäpihoille, joista on tullut Varsovassa pieni nähtävyys. Monet Pragan talot sisäpihoineen edustavatkin vanhinta jälleenrakentamatonta – siis tavallaan aidointa – Varsovaa ja kiehtovat vierailijoita pienillä pihakappeleillaan, joita Pragasta löytyy satakunta.

Minulle kävelykierroksen päätarkoitus oli valokuvaaminen ja nappailin mustavalkoisia kuvia Pragan erikoisista yksityiskohdista ja nuhjuisesta yleisilmeestä.

Sisäpiha Varsovassa, Pragan alueella

Pragassa rappioromantiikasta kiinnostuneet ovat kuin kotonaan.

Varsovan nähtävyyksiä - Pragan kaupunginosa
Ikkunathan voi peittää vaikka Puolan lipun värein. Talo lienee ainakin osittain autio.

Lopuksi täytyy vielä esittää editoimani video ja mainita kaksi yksityiskohtaa Pragasta, jotka alueelle suuntaavan on mukava tietää:

  1. Nimi Praga tarkoittaa puolaksi Prahaa.
  2. Monia puolalaisia rikoselokuvia ja -sarjoja on kuvattu Pragassa.
Sisäpihalla Pragassa Varsovassa
Tämä on Praga – tervetuloa!
Posted by:Panu / Panun matkat

One thought on “Pahamaineinen Praga – Varsovan erikoisuuksia 2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.