Press Enter / Return to begin your search.

14 thoughts on “Auschwitz ahdistaa ja järkyttää”

 1. Muakin ihmetytti Auschwitzin vierailulla, kun ihmiset oppaan kielloista huolimatta ottivat kuvia niistä hiuksista! Toinen asia mikä minua vaivasi, oli hymyilevästi Arbeit Macht Frei-portin alla poseeraavat ihmiset. Ei tuolla nyt itkua ole pakko vääntää, mutta itseni koko paikka veti sen verran vakavaksi ettei paljoa hymyä irronnut.

  Me kierreltiin tuolla Birkenaussa joku kolme tuntia ja mentiin sen jälkeen vasta Auschwitz I:seen. Olin jotenkin ihan puulla päähän löyty, kun tajusin kuinka laaja alue tuo Birkenau oli. Auschwitzin vierailu jätti paljon sulateltavaa, mutta kuten itsekin olen monesti kirjoittanut, niin on hyvä että siellä voi vierailla – ”ne, jotka eivät tunne historiaa, ovat tuomittuja toistamaan sitä” (George Santayana).

  1. Joo, ei kyllä itselle tullut mieleenkään poseerata sen kyltin alla. Vastenmielinen ajatus. Itse en tosin muista nähneeni poseerauksia siinä…

   Auschwitzissa voi tosiaan käydä monella eri tavalla. Olen kuullut muiltakin, että ovat vain kierrelleet itsenäisesti. Pakko kyllä sanoa, että opas antoi visiitille aika paljon lisää syvyyttä (ja myös tehokkuutta – ei harhailtu turhaan, vaan käytiin kaikki olennaiset paikat hyvällä tahdilla läpi).

 2. Huh, todella raskas paikka. Käytiin pahimpien helteiden aikaan, ja varjolämpötilan hipoessa +40, ei voinut kuin kuviltella miltä vangeista on tuntunut parakeissaan kun itsekin pysyi hädintuskin tolkuissaan. Tämä on ehdottomasti niitä paikkoja, joissa jokaisen tulisi vierailla. Anteeksi voi antaa, mutta unohtaa ei saa.

 3. Ei todellakaan mikään kevyt kokemus….

  Minulle on syöpynyt pahiten mieleen Mengelin huone, jossa mm. vammaisia lapsia käytettiin tutkimusvälineinä….

  Ihmiset pystyvät ihan kamaliin tekoihin ja luulen, että tulevaisuudessa nykyajastakin tulee löytymään vastaavia tapauksia, joita kauhistellaan ja ihmetellään, miten vastaavaa julmuutta on voinut tapahtua, vaikkei sitä eletyssä hetkessä ymmärretä.

  Toivottavasti ihminen oppisi joskys elämään ilman väkivaltaa.

 4. Kyllä tuokin paikka pitäisi käydä katsomassa, osaisi taas pistää asioita tärkeysjärjestykseen. Mua kyllä varmasti aihdistaisi aika lailla, mutta eipä noita historiassa tapahtuneita asioita voi kieltää.

 5. Birkenau oli noista kahdesta paikasta se, joka tuntui järkymmältä, varmaankin kun olimme paikalla keskellä synkintä talvea, pakkasta oli reilusti ja lunta satoi vaakasuoraan. En voinut käsittää, miten niissä hökkeleissä pysyisi kukaan elossa. Matkalla takaisin bussi jätti tulematta ja seuraavakin oli myöhässä, ja toivoton olo valtasi koko reissuporukan. Ja silti meillä oli asiat niin paljon paremmin kuin monella 40-luvulla!

  1. Talvella se onkin varmaan vielä karumpi paikka, ja kyllä tuolla oman elämän murheet alkavat tuntua täysin mitättömiltä.

   Minäkin ihmettelin, että jotkut ovat selvinneet leiriltä hengissä. Ne parakit kun näyttivät siltä, että niitä ei ollut rakennettu pitämään ihmisiä hengissä. Aivan järkyttäviä…

 6. Ensi viikolla olisi edessä Krakovan reissu ja siinä samalla Auschwitz. Mielenkiinnolla kyllä odotan paikan näkemistä, sillä niin paljon tullut luettua asiaan kuuluvaa kirjallisuutta, joka on todella ahdistavaa jo pelkkänä tekstinä ja kuvina. Suosittelen lukemaan (jos et vielä ole lukenut), neuvostosotilaan selviytymistarina tuolta ajalta. Pysäyttävää tekstiä.
  Hyvä kirjoitus!

  1. Hyvää matkaa! Ahdistumista ei voi välttää, kuten kirjoituksessani kuvasin, ja kokemukset jäävät varmasti pyörimään mieleen, mutta toisaalta historian synkkiä vaiheita ei saa unohtaa vaan niistä pitää ottaa oppia. Käynti Auschwitzissa on siis raju, mutta – jos näin nyt voi sanoa – olin loppujen lopuksi tyytyväinen, että kävin paikassa ja pakotin itseni ajattelemaan viime vuosisadan synkimpiä vaiheita perinjuurin.

   Kiitos kommentistasi ja lukuvinkistä!

 7. Todella hyvä artikkeli, kiitos! Helmikuussa matkaan itse kauhistelemaan Auschwitzia ensimmäistä kertaa. Talvella paikka saattaa olla vielä paljon karumman tuntuinen. Toivottavasti loma ei mene kokemuksesta pilalle.

  Hyvänoloinen blogi muuten. Jatka samaan malliin!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Autumn in the suburb 🍂
°
°
°
#xperia #takenwithxperia #meinxperia #xperia1 #syksy #syksynvärit #ruska #autumnvibes🍁 #autumncolors🍁  #helsinki  #ylesaa #ylesää #mtvsaa  #panunmatkat #finland #suomi #visithelsinki #myhelsinki #autumncolors #myllypuro #helsinki #lähiö #suburb #architecture
 • 🍂
°
°
°
#xperia #takenwithxperia #meinxperia #xperia1 #syksy #syksynvärit #ruska #autumnvibes🍁 #autumncolors🍁  #helsinki  #ylesaa #ylesää #mtvsaa  #panunmatkat #finland #suomi #visithelsinki #myhelsinki #autumncolors
 • ❄️🍂🤩
°
°
°
#xperia #takenwithxperia #meinxperia #xperia1 #syksy #syksynvärit #kuura #ruska #autumnvibes🍁 #autumncolors🍁  #helsinki #macrophotography #macro_vision #macro_captures_nature  #ylesaa #ylesää #mtvsaa  #panunmatkat #finland #suomi #visithelsinki #myhelsi
 • Today's sunset 🌇
°
°
°
°
#xperia #takenwithxperia #meinxperia #xperia1 #korkeasaari #helsinkizoo #sunset #sunset_pics #sunset_vision #auringonlasku #ylesaa #ylesää #mtvsaa  #panunmatkat #urban #cityscape #finland #suomi #visithelsinki #myhelsinki #landscapephotography #landscape_love
 • Wide angle in your pocket opens up new photography possibilities. I took this one with Sony Xperia 1.
•
•
•
•
#xperia #takenwithxperia #meinxperia #xperia1 #espoo #keilaniemi #crane #wideangle #truecolours #panunmatkat #urban #cityscape #finland #suomi #construction #landscapephotography #landscape_love
 • First August Monday in #Hakaniemenranta.

lepanu @ Instagram