Auschwitz ahdistaa ja järkyttää

Auschwitzin vapauttamisesta tuli tänään kuluneeksi 70 vuotta. Muistot käynnistäni Auschwitzissa ja sen kakkosleirillä Birkenaussa ovat tallentuneet syvälle, enkä unohda niitä koskaan. Leiri veti hiljaiseksi ja sai voimaan pahoin. Kokemuksen kuvaamiseen eivät sanat tahdo riittää.

Auschwitzissa kävin ensimmäisellä Puolan-matkallani heinäkuussa 2008. AEGEE-järjestön kesäyliopisto-osallistujana liikuin noin 30 hengen kansainvälisessä opiskelijaporukassa. Auschwitzista jatkoimme puolalaiselle kesämökille, eikä ryhmän normaali henki palautunut kuin vasta illan hämärtyessä. Auschwitz sai kaikki oman elämän asiat tuntumaan hetkeksi merkityksettömiltä ja pohtimaan, miksi maailmassa on edelleen niin paljon vihaa ja sotaa, vaikka ne johtavat aina umpikujaan.

Auschwitziin matkasimme Krakovasta lähijunalla. Oświęcimin asemalta kävelimme Auschwitziin läpi kylän, jossa ei ollut mitään nähtävää. Junalla Auschwitz on helposti ja edullisesti omatoimimatkailijoiden saavutettavissa, mutta mukavuussyistä monet valitsevat valmiin kierroksen, joita Krakovassa myydään runsaasti.

puola-auschwitz-blogi

Auschwitz I

Auschwitzin lähestymisen isossa porukassa aisti selvästi. Vitsit ja niitä-näitä-jutustelut jäivät pois. Parkkipaikan kautta kuljimme sisään ”turistirakennukseen”, jossa odotimme hetken aikaa opasta. Tuona aikana puhuminen vaimeni tyystin. Jokainen mieleeni tullut lause kuulosti merkityksettömältä.

Englanninkielinen opas saapui, ja saimme radiolähettimet ja kuulokkeet, joiden ansiosta opastus kuului myös kauemmas ilman, että oppaan täytyi korottaa ääntään. Kierros alkoi irvokkaalta Arbeit Macht Frei -portilta, joka on sodan jälkeen symboloinut natsi-Saksan keskitysleirejä.

Auschwitz I yllätti siisteydellään. Rakennukset näyttivät vankoilta, mutta monet niistä olikin alun perin rakennettu Puolan armeijan käyttöön. Rakennusten välissä kulki suoria ja tasaisia hiekka- tai laattateitä; puut ja nurmikot kukoistivat vihreinä. Oppaan tarinat kertoivat Auschwitzin julmasta todellisuudesta, mutta tapahtumien näyttämölläkin tuntui vaikealta käsittää, miten paljon kuolemaa ja kärsimystä leirin kadut ja rakennukset joutuivat sodan aikana todistamaan.

Auschwitz-blogi

Tapahtumien näyttämölläkin tuntui vaikealta käsittää, miten paljon kuolemaa ja kärsimystä leirin kadut ja rakennukset joutuivat sodan aikana todistamaan.

Auschwitz-matka
Auschwitzin kauhut konkretisoituivat rakennusten sisätiloissa. Alkeelliset ja ahtaat asumistilat järkyttivät; seinillä olevat valokuvat vangeista pysäyttivät. Kävimme kellareissa, joiden pimeissä ja matalissa selleissä kidutettiin ja murhattiin ihmisiä nälkiinnyttämällä ja tukehduttamalla. Lisäksi näimme kaikessa karmeudessaan polttouuneja ja tiloja, joissa oli aloitettu kaasutuskokeilut Zyklon B:llä. Kaasukammiot ja krematoriot näimme siis Auschwitz I:ssä, vaikka pääasiassa niitä käytettiin suuremmassa Auschwitz-Birkenaussa, joka oli varsinainen kuolemanleiri. Birkenaussa natsit ehtivät kuitenkin räjäyttää kammiot ja krematoriot ennen vetäytymistään.

Auschwitz-kokemuksia
Sähköpiikkilanka-aidat olivat yhä paikoillaan.
Auschwitz-matkablogi
Krematorio polttouuneineen konkretisoi murhaamisen julmuuden ja laajuuden.

Tonnien painoiset hiusvuoret ja vangeilta kerättyjen tavaroiden kasat olivat konkreettisimpia ja ahdistavimpia todisteita joukkotuhosta. Niiden (ja muidenkin sisätilojen) kuvaaminen oli kielletty, mutta jotkut turistit napsivat silti kuvia, vieläpä keskenään äänekkäästi jutellen. Oppaamme kehotukset lopettaa tepsivät vain hetkeksi, enkä voinut olla ihmettelemättä näiden ihmisten epäkunnioittavaa käytöstä. Eikö kuvaaminen tuntunut heistä pahalta?

Ulkona menimme kiviseinälle, jota vasten oli teloitettu tuhansia ihmisiä ampumalla. Seinästä oli tullut kukilla koristeltu tärkeä muistopaikka, koska paavi Benedictus XVI rukoili sen edessä vieraillessaan Auschwitzissa vuonna 2006.

Auschwitz-Krakova-matka

Auschwitz-blogi
Teloituspaikan pienemmän muurin tarkoitus oli suojella tiilimuuria luodinrei’iltä.

Auschwitz-Birkenau

Auschwitzista ilmainen bussi kuljetti Birkenaun valtavalle tuhoamisleirille. Alue tuntui jatkuvan silmänkantamattomiin, eikä mikään näyttänyt muuttuneen sitten sodan lopun. Osan rakennuksista natsi-Saksa ehti tuhota ennen vetäytymistään, mutta leiriä on runsaasti jäljellä.

Auschwitz-matka-Krakova

Auschwitz-Birkenau-kokemuksia

Auschwitz-Krakova-nähtävyydet

Näky loputtomasta nurmikentästä parakkeineen on syöpynyt tajuntaani symboloimaan äärimmäistä vihaa toista ihmisryhmää kohtaan.

Birkenauhin kävelimme läpi asemarakennuksen, jonka portista kulkivat pahamaineiset kuolemankiskot. Niitä pitkin junat saapuivat leiriin, ja tulijoiden elämästä ja kuolemasta päätti lääkäri silmämääräisellä arviolla. Kättään heilauttamalla kerrotaan lääkärin määränneen ihmiset joko suoraan kaasukammioon tai työhön kykenevinä majoitettavaksi yhteen lukuisista parakeista, joissa kylmyys, ahtaus, epäsiisteys ja syöpäläiset vaivasivat. Parakeista huomasi, että Birkenau oli rakennettu vain tappamista varten: rakennuksissa ei näkynyt häivähdystäkään inhimillisyyttä.

Auschwitz-Birkenaun koin julmana paikkana, joka hiljaisesti kantaa uhriensa muistoa. Vaikka alue on laajempi kuin Auschwitz I, nähtävää on tavallaan vähemmän, sillä rakennukset ovat toistensa kopioita eikä paikalla ole museoesineistöä kuten Auschwitz I:ssä. Ajatus yli miljoonan ihmisen murhaamisesta paikalla ylitti käsityskykyni, ja näky loputtomasta nurmikentästä parakkeineen on syöpynyt tajuntaani symboloimaan äärimmäistä vihaa toista ihmisryhmää kohtaan.

Auschwitz-matkat

Auschwitz-Krakova-matka

Auschwitz on vaikea mutta opettavainen kohde

Auschwitzissa käyminen koettelee henkisesti, eikä kyseessä ole helppo kohde Krakovan-lomalle. Toisaalta historian synkätkin vaiheet tulee tuntea, ja äärimmäistä pahuutta nähtyään elämää ja rauhaa osaa taas arvostaa hieman aiempaa enemmän.

Lue myös:

Lisää blogikirjoituksia Puolasta >>
Rantapallolle kirjoittamani Puola-opas >>