Kesän 2010 matkallani Gdanskista Dubrovnikiin vietin Krakovassa kolme yötä. Puolisolleni Krakova oli uusi tuttavuus, mutta itselleni lähes kaikki oli vanhan kertausta, sillä sain ensikosketukseni Puolaan kesällä 2008 juuri Krakovassa.

Krakova on niin upea kaupunki, ettei kertaaminen haitannut lainkaan. Sain kuitenkin kokea myös jotakin aivan uutta. Siitä piti huolen Oskar Schindlerin museo, joka kolme vuotta sitten oli toiminut vasta noin kuukauden. Nykyään se on jo Krakovan suosituimpia turistikohteita. Ja hyvä niin, sillä museo osoittautui tunteisiin vetoavaksi, pysäyttäväksi kokemukseksi.

Schindler-museo sijaitsee Veikselin etelärannalla, mielenkiintoisen Podgórzen kaupunginosan viereisessä Zabłociessa. Kazimierzissä sijainneesta hostellistamme paikalle oli helppo kävellä.

Krakovan vaikuttava Schindler-museo

Schindler-museo vyöryttää sodan koettavaksi kaikilla asteilla

Museo on rakennettu Schindlerin vanhaan Emalia-tehtaaseen, joka tuli maailmankuuluksi Steven Spielbergin elokuvasta Schindlerin lista. Tehtaassa työskenteli sodan aikana juutalaisia, jotka Schindler pelasti läheiseltä Plaszówin keskitysleiriltä. Museo kertoo tietysti heistä ja itse herra Schindleristä – mutta vain sivuosassa. Pääroolissa ovat nimittäin krakovalaisten sota- ja miehityskokemukset. Ne museo vyöryttää koettavaksi kaikilla asteilla niin, että sota-ajan ahdistava tunnelma välittyy hämmästyttävän voimakkaasti.

Kolmeen kerrokseen jakautuva näyttely etenee kronologisesti sotaa edeltäneistä päivistä sen päättymiseen. Kävijä heitetään taitavasti sisustettuihin miljöisiin, joihin luodaan tunnelmaa erityisesti äänillä. Välillä säikähdetään sotilaiden huutoja rautatieasemalla ja toisinaan hiippaillaan gheton muurien vieressä. Sitten käydään parturissa, jossa asiakkaat keskustelevat varovasti kuiskaten, kunnes lopulta koetaan keskitysleirien kauhut ja käväistään Schindlerin työhuoneessa. Lavastetut miljööt pitävät sisällään valtavan määrän vanhoja esineitä ja kuvia, filminpätkiä sekä erilaisia virtuaalitoteutuksia. Jopa tuoksuefektejä hyödynnetään.

Vanhoja esineitä, kuvia, filminpätkiä, virtuaalitoteutuksia, jopa tuoksuefektejä – peilissä vilahtaa allekirjoittanut.

Schindler-museossa on varauduttava voimakkaisiin tunteisiin

Schindler-museon läpikäyminen herättää varmasti voimakkaita tunteita, niin kävi itsellenikin. Päällimmäisenä mieleeni jäivät kauhistus sota-ajan olosuhteista sekä vahva toive siitä, että suuria sotia ei enää koskaan syttyisi. Lopuksi ajatuksia on hyvä selvitellä museon kahvilassa, jonka sisustuksen teemana on Schindlerin listan kunniaksi elokuva. Vain yksi ihmetyksen aihe jää: miksi Schindlerin osuus näyttelystä on niin pieni, vaikka museo kantaa hänen nimeään?

Krakovan vaikuttava Schindler-museo

Liput ja reittiohje

Schindler-museo on noussut yhdeksi Krakovan suosituimmista nähtävyyksistä, ja jonot voivat olla pitkiä. Siksi suosittelen ostamaan liput etukäteen Krakovan historian museoiden yhteisestä nettimyyntijärjestelmästä. Museon saavutat parhaiten ottamalla raitiovaunun (esim. 19)  Pl. Bohaterów Getta -pysäkille ja kävelemällä perille ul. Kącik -katua pitkin. Museo sijaitsee osoitteessa ul. Lipowa 4.

Lue myös:

Lisää postauksia Krakovasta >>
Rantapallolle kirjoittamani Puola-opas >>

Posted by:Panu / Panun matkat

4 replies on “Krakovan vaikuttava Schindler-museo

  1. Oltiin Lauran kanssa Krakovassa myös kesällä 2010 ja edelleen harmittaa, että jäi täällä käymättä! Pakko siis palata Krakovaan vielä, sen verran vaikuttavalta tämä paikka vaikuttaa!

    1. Suosittelen – ja muutenkin Krakovassa aina viihtyy. 🙂 Varsovassa on muuten konseptiltaan hyvin samantyyppinen näyttely: Varsovan kansannousun museo. Pitäisikin kirjoittaa myös siitä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.