Press Enter / Return to begin your search.

0 thoughts on “Varsovasta kaikki alkoi”

 1. Olipas mukava lukea alkutarinasi. 🙂 Paras ystäväni muutti Puolaan Wroclawiin kesällä ja aloitti nyt siellä opiskelut, tarkoitus olisi päästä käymään kesän jälkeen ja kenties kiertää samalla muitakin paikkoja. Tulevat siis sinun postauksesi tarpeeseen. 😀

 2. Sun Puolajuttuja on aina kiva lukia. Miten kävi kielenopiskelun muuten? Lingvistinä nää kiinnostaa aina 😀

  1. Mitä muuten opiskelet tarkalleen ottaen? Yleistä kielitiedettä vai jotakin muuta? Mäkin oon ihan pikkuisen lingvisti, suomen kielestä olen tehnyt perus- ja aineopinnot.

   Kevät oli ihan tuskaa puolan suhteen, mutta syksyllä alkoi sujua paremmin, kun rupesin väkisin käyttämään kieltä. Puolassa oli aika iso ongelma se, että kaikki nuoret halusivat aina puhua englantia ulkomaalaisten kanssa. Puolan puhumista piti melkein vaatimalla vaatia. :-/ Opiskeltuani vuoden puolaa aloin olla jonkinmoisen läpimurron kynnyksellä. Muistan aina, kun olin tulossa jouluksi kotiin ja Gdanskin-yöjunassa juttelin vanhemman herran kanssa puolaksi vähän kaikesta, jopa naisista ja jalkapallosta! Se oli paras onnistumisen kokemukseni kielen kanssa.

   Suomeen palattuani opiskelin vielä yo:n 8 op:n puolan peruskurssi 2:n ja sain täydennettyä vaihto-opinnoistani Puolan kielen ja kulttuurin perusopintojen kokonaisuuden. Suomessa edistyin erityisesti lausumisessa, koska sitä treenattiin erikseen kielistudiossa ja koska suomalainen opettaja osasi auttaa siinä aivan eri tavalla kuin paikallinen. Jotenkin lausumisen opetus tuntui olevan paikallisista opettajilta pahasti hukassa… En saanut oikein mitään käytännön vinkkejä äänteiden muodostamiseen, eivätkä opettajat tuntuneet tajuavan, miten vaikeita kaikki suhinat sun muut voivat suomalaiselle olla.

   1. Englantia ja yleistä, kaikkea muuta siinä sivussa, hehe. Mahtavaa, oot varmasti kyllä edistynyt. Varmasti totta tuo, että nuoret paikalliset haluaa puhua englantia, usein käy näin ihan kohteliaisuudestakin vaikka toisaalta avuliaampaa olis nimenomaan pakottaa harjoittelemaan sitä paikallista… 🙂 Ja kielistudiossa nimenomaan oppii sitä segmentaalista puolta mitä natiivien on vaikee varmastikin selittää kun ne asiat vaan nyt ”siks lausutaan niin” 😉 Lisäksi toki se, että suomalainen tajuaa just ne vaikeudet mitä itse kullakin voi lausumisen suhteen olla, paikallisena sitä on vaikea ymmärtää ns. toisen näkökulmasta. Mulla on suomi vähän hakusessa välillä, siitä koossa vaan rakenne 4 op ja silleen (oi kauhia, oiskohan se peräti 3…)! Harmi, että meidän kielitarjonta täällä pohjoisemmassa on vähän heikompaa, pitäis lähtä etelämmäksi esim. just slaavilaisten perässä.

 3. Pakko kyllä päästä explooraamaan Puolaa. Mietittiin just yks päivä Gdanskia ja Krakovaa.

  1. Gdansk on ihan jees, mutta jos olen täysin rehellinen, Puolassa on monia paljon mielenkiintoisempia kaupunkeja: Krakova, Varsova, Wroclaw, Poznan, Torun… Gdanskin hyvä puoli on tietenkin se, että sinne pääsee halvalla ja lähellä on paljon retkimahdollisuuksia, kuten Malborkin linna ja tietysti Gdynia ja Sopot.

   Krakovaa suosittelen varauksetta kuten myös Varsovaa. Kaupungit ovat hyvin erilaisia, mutta äärimmäisen mielenkiintoisia. Krakova tekee kivemman ensivaikutelman ja on ehkä helpommin lähestyttävä. Se olikin ensirakkauteni Puolassa, mutta nykyään pidän todella paljon Varsovasta. Varsova on tuntunut joka käyntikerralla mukavammalta ja mukavammalta.

 4. Upeita kuvia Varsovasta, itselläni jäi kaupungista jotenkin niin nuhjuinen kuva kun siellä kauan sitten reilireissulla käväisin. Krakova sen sijaan vei sydämeni heti. Puolassa olisi kiva käydä uudestaa näin monen vuoden jälkeen, siitä saisi ehkä enemmän ja erilailla irti nyt.

  1. Noin se juuri menee: Krakova ihastuttaa heti. Varsova voi antaa kylmän ensivaikutelman, mutta kasvaa ajan kanssa, kun vain antaa kaupungille mahdollisuuden.

 5. Huippu postaus, Panu! Tällaiset on aina niitä mielenkiintoisimpia 🙂 Varsova on kaupunki, joka oli minun ensikosketukseni Puolaan. Se on kaupunki, josta en aivan päässyt perille mutta pidin siellä joka hetkestä – vaatii siispä uuden visiitin. Tuossa kauppakeskuksessa taitaa nykyään olla HRC josta oli mahdollisesti muutaman liian suuren tuopin jälkeen mukava lähteä tutustumaan öiseen Varsovaan. 😀

  1. Kiitos! Itse pidin myös Varsovasta heti ja ihmettelin, miksi kaupunkia niin usein parjataan. Kunnolla pääsin Varsovaan sisään kuitenkin vasta seuraavilla visiiteillä. Itse asiassa mitä enemmän olen Varsovassa aikaa viettänyt, sitä enemmän olen siihen tykästynyt!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Wide angle in your pocket opens up new photography possibilities. I took this one with Sony Xperia 1.
•
•
•
•
#xperia #takenwithxperia #meinxperia #xperia1 #espoo #keilaniemi #crane #wideangle #truecolours #panunmatkat #urban #cityscape #finland #suomi #construction #landscapephotography #landscape_love
 • First August Monday in #Hakaniemenranta.
 • And we watched sunset...
•
•
•
•
•
#helsinki #myhelsinki #lightroomhdr #viikki #hallainvuori #itähelsinki #withgalaxy #summer #kesä #suomenkesä #visithelsinki #suomi #suomiretki #finland #artofvisuals #thisisfinland #visualsoflife #discoverfinland #ig_finland #visitfinland #panunmatkat #travelblog #matkablogi #ylesaa #mtvsaa #auringonlasku #sunset_pics #sunset_love #ifolor #kuvakisa
 • Orange tube + sunset #shotoniphone
•
•
•
•
•
#helsinki #myllypuro #mtvsaa #ylesaa #ig_finland #panunmatkat #lightroomhdr #landscape_lovers #landscapephotography #fantastic_earth #landscape_captures #ic_landscapes #visitfinland #visithelsinki #suomiretki #ourfinland #cityscape #auringonlasku #sunset #sunset_vision #sunset_pics #metropoliaamk @metropolia_uas
 • Midsummer times •
•
•
•
•
#helsinki #myhelsinki #lightroomhdr #viikki #hallainvuori #itähelsinki #midsummer #juhannus #shotoniphone #summer #kesä #suomenkesä #visithelsinki #suomi #suomiretki #finland #artofvisuals #thisisfinland #visualsoflife #discoverfinland #ig_finland #visitfinland #panunmatkat #travelblog #matkablogi #ylesaa #mtvsaa #auringonlasku #sunset_pics #sunset_love
 • Ice-cream van
•
•
•
•
•
#helsinki #allasseapool #3kaveria
#shotoniphone #summer #kesä #suomenkesä #visithelsinki #suomi #suomiretki #finland #artofvisuals #thisisfinland #visualsoflife #discoverfinland #ig_finland #visitfinland #panunmatkat #travelblog #matkablogi #rajala100teos @allasseapool @3kaveria #3kaverinjäätelö #vintagecar

lepanu @ Instagram