Ennen viime vuotta en ollut kuullutkaan Cascaisista. Sitten siitä tuli häämatkakohteeni.

Vuosi sitten näihin aikoihin minä, vannoutunut omatoimimatkailija, kahlasin läpi matkatoimistojen tarjontaa tositarkoituksella. Kiikaroin täydellistä häämatkaa, romanttista mutta yllättävää kohdetta, jota kukaan ei voisi arvata ennakkoon. Santorinin, Mauritiuksen ja muiden muodikkaiden häämatkakohteiden jälkeen silmiini osui lopulta vaatimukset täyttävä kandidaatti: Portugalin Cascais.

Kaleva Travelin myymän matkan markkinointiteksti koukutti minut sujuvasti, ja olennaiset faktat selvisivät nopeasti: Cascais sijaitsee 30 kilometrin päässä Lissabonista niin kutsutulla Portugalin Rivieralla eli luontoa ja lomakyliä tarjoavalla rannikkoalueella. Muutaman kymmenentuhannen asukkaan Cascaisin historia ulottuu satojen vuosien taakse, ja nykyään kaupunki elää kalastuksesta ja turismista. Matkailijaa houkuttelevat historialliset nähtävyydet, hienot rannat, hyvä ruoka sekä tasokas majoitus.

Kun varteenotettavaa haastajaa ei Cascaisille ilmaantunut, varasin Portugalin-häämatkan Kalevalta helmikuussa 2012, puoli vuotta ennen häitä. Pikkuhiljaa intoni Manner-Euroopan läntisintä maata kohtaan kasvoi, ja lähtöpäivän koittaessa odotin jo malttamattomana matkaa. Erityisesti halusin kokea Kalevan valitseman majoituksen: viiden tähden Grande Real Villa Italian, Italian kuninkaallisten entiseen huvilaan restauroidun hotellin.

Häämatkalla kauniissa Cascaisissa
Pääluku matkamuistokirjaani vuodelta 2012 kirjoitettiin Portugalista.

Ilmaan aamuyön tunteina, hotellille kaahaavan kuskin kyydissä

Naimisiin menin lauantaina neljäs elokuuta 2012 ja seurasin juhlavalmisteluja hääblogissani, jota pidin nimellä Herra Sulhanen. Upeiden häideni jälkeen jäi päivä aikaa valmistautua lähtöön. Vietimme hääyön Helsingin Radisson Blu Plazassa. Myöhäisen uloskirjautumisen jälkeen palasimme illaksi kotiimme. Varhainen herätys odotti, ja kohti Portugalia lähdimme TAPin siivin maanantaiaamuna kuudes elokuuta kello 5.35.

Varhain lähtenyt lento myöhästyi Lissabonin suunnalla jonkin verran. Kone kierteli hyvän tovin ilmatilassa, ja näimme pääkaupungin olennaiset maamerkit hienosti jo yläilmoista.

Lissabonin lentokentällä odotti Kalevan buukkaama mersukyyti. Kuljettaja päästeli menemään railakkaasti kuin mikäkin kimiräikkönen, ja nopeusmittari näytti parhaimmillaan 150:tä. Hirvitti, mutta selvisimme ehjinä perille.

Hotellilla huone ei ollut vielä valmis, mutta ”sööriksi” minua tituleerannut respa kutsui aamiaiselle ja istuskelemaan uima-altaalle. Kunnolla lomailu Cascaisissa pääsi alkamaan, kun häämatkalaisille varta vasten laitettu merinäköalahuone luovutettiin käyttöömme puoliltapäivin.

Häämatkalla kauniissa Cascaisissa

Nautiskelua hotellilla ja kaupungilla

Villa Italia sijaitsee hieman Cascaisin keskustan ulkopuolella, luonnonihmeeksi luokiteltavan avoimen rannikkoluolan Boca do Infernon ja vanhankaupungin puolimatkassa. Koska häämatkamme päätarkoitus oli rentoutuminen, hotellin mukavalta uima-allasalueelta ei ollut kiire poistua muulloin kuin retkipäivinä. Matkapakettiin kuului valmis päiväreissu historialliseen Sintraan ja Euroopan läntisimmälle niemennokalle, Cabo da Rocalle. Lisäksi kävimme Lissabonissa omatoimisesti päiväretkellä.

Söimme tavallisesti pitkän aamiaisen, jonka jälkeen siirryimme allasalueella nauttimaan auringosta ja merivesialtaassa uimisesta. Cascaisin keskustaan suuntasimme lounaalle ja usein jäimme kaupungille tutustumaan nähtävyyksiin ja lukuisiin koristeellisiin taloihin.

Portugalin hintataso on halpa, ja Suomen hintoihin tottuneelle jopa luksushotellin huonepalvelu tuntui edulliselta.

Myöhemmin iltapäivällä nautimme lisää allaselämästä ja uudelleen keskustaan suuntasimme illan jo pimetessä syömään. Kerran illastimme hotellilla tilaten huonepalvelusta ruokaa. Portugalin hintataso on halpa, ja Suomen hintoihin tottuneelle jopa luksushotellin huonepalvelu tuntui edulliselta. Villa Italian ruoassa ei ollut moitteen sijaan, ja mukavan kohtelias tarjoilijamies jäi mieleemme.

Cascaisin nähtävyyksiä

Cascais osoittautui sangen värikkääksi kaupungiksi, ja tavallisissa asuintaloissakin riitti katseltavaa. Varsinaisista nähtävyyksistä ehdoton oli suuri kalastusalusten värittämä satama-alue, jossa sijaitsee myös jykevä linnoitus. Lisäksi maininnan arvoiset ovat rantoja koristavat vanhat majakat sekä kaupungin hienohiekkaiset rannat – olkoonkin, että Atlantin vesi on näillä seuduilla lämpötilaltaan luokkaa Baikaljärvi eli erittäin kylmää.

Cascaisista löytyy myös jonkin verran museo- ja näyttelytarjontaa. Erityisesti kiinostuimme Castro Guimarãesin museosta, jonka vanha linnamainen aatelistalo vei huomiomme jo kävellessämme ensimmäistä kertaa hotellilta keskustaan. Rakennus sijaitsee niin lähellä rantaa, että parhaimmillaan aallot lyövät rakennuksen vankkaan pohjaan.

Museo on erityisen suositeltava torninsa vuoksi. Ylhäältä aukesivat hienot näköalat, ja kirjallisuutta opiskelleena ilahduin 17 000 vanhan niteen kirjastosta. Muutoin paikka esitteli vanhaa aateliselämää, ja kiinnostavaa esineistöä löytyi talosta paljonkin. Museolta myös alkaa suuri puistoalue, jossa tapasin muun muassa kukkoja ja kanoja viimeisenä matkapäivänä.

Castro Guimarãesin linnamainen museo.
”Tän vois ottaa himaan messiin.”
Näkymiä Castro Guimarãesin museon tornista.
Majakat, oi ne Portugalin majakat!
P. Rambo tulee, P. Rambo valloittaa.
Ramboilusta nössöilyyn.
Kaunista kaupungintaloa kelpasi katsella.
Majatalo Pergola House. Ehkä täälläkin kehtaisi majoittua?
Keskusaukio kaupungintalolla.
Boca do Infernon avoin luola, jonne häkellyttävän korkeat aallot lyövät voimalla.

Ehdotonta häämatkalla – hyvä ruoka

Cascaisiin tutustuessani aluetta markkinoitiin myös hyvällä ruoalla ja viinillä. Mitään vikaa ruoassa ei ollutkaan, etenkään tuoreen kalan osalta, ja portugalilaiset viinit ovat tunnetusti hyviä. Ruoka-annokset olivat kuitenkin usein yksinkertaisia ja suhteellisen pieniä.

Suosituksen arvoisena annoksena mieleeni jäi seabass eli meriahven.

Tuoretta kalaa söimme useimmiten. Suosituksen arvoisena annoksena mieleeni jäi seabass eli meriahven, jota sai vähän joka ravintolasta noin 10 euron hintaan. Cascaisin ravintoloista puolestaan ”taikojen talossa” sijaitseva Casa Velho osoittautui oikein hyväksi. Lisäksi kahvi ja leivonnaiset olivat Portugalissa huippuluokkaa. Erityisesti suosittelen paikallista perusherkkua eli pastel de nataa, josta on vaikea olla pitämättä.

Aamiaisella oli tarjolla myös kuohuviiniä ja vodkaa (!).

Cascaisiin jäi kaipuu

Yleisesti olin erittäin tyytyväinen Cascaisiin häämatkakohteena. Elokuussa aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja lämpöasteet huitelivat 30:n paremmalla puolella. Cascaisin lämpimät illat ja kiireetön tunnelma sekä uskomaton Villa Italia -hotelli saavat minut kaipaamaan Cascaisiin takaisin vielä useasti.

Lisäksi Boca do Infernoa komeampaa miljöötä auringonlaskulle saa hakea. Vietimme paikalla häämatkamme viimeisen illan haikean romanttisissa tunnelmissa.

Häämatkakohteena Portugali jopa ylitti odotukseni.

Posted by:Panu / Panun matkat

6 replies on “Häämatkalla kauniissa Cascaisissa

  1. Allekirjoitan kaiken tässä jutussa sanomasi. Itse olin vaimoni kanssa Cascaissa syksyllä 2010. Tosin, kun ”bongailukohteeni” ovat golfkenttiä, on tarinakin hieman toisenlainen (kts.http://mattitours.wordpress.com/2011/05/22/cascais-portugali-lokakuussa-2010/). Boca do Inferno, Estoril ja Lissabon tulivat toki myös loman aikana tutuiksi. Kalaravintolat olivat tosiaan alueella tutustumisen arvoisia. Kerran jouduimme tosin Cascain keskustassa pettymäänkin palveluun, kun emme suostuneet siltä istumalta ottamaan kokin suosittelemaa päivän kalaa – siitä eteenpäin meitä palveltiin koko illan kuin toisen luokan kansalaisia. Se oli meistä aika outoa! Asuinpaikkamme oli Quinta da Marinha, n. 5 km Cascain keskustasta. Tänne voisimme itsekin lähetä uudestaan!

  2. Hei kiitos kommentistasi ja linkistä! Mukava kuulla toiselta suomalaiselta kokemuksia Cascaisista! Minäkin lähtisin sinne mielelläni uudestaan… Ja tuohon ravintolajuttuun voisin kommentoida, että tutkimattomia ovat tarjoilijoiden ja kokkien tiet. Omalle kohdalleni ei ole kovin erikoisia tai ikäviä kokemuksia sattunut, mutta olen kuullut paljon tarinoita kavereilta…

  3. Kiva tarina ja kauniit kuvat! Kävin toukokuussa Cascaisissa, tosin vain ihan pikaisella reissulla Estorilin rannalla. Tuonne kelpaisi kyllä mennä pidemmäksikin aikaa. 🙂

  4. Olipa kiva lukea häämatkastanne, kun omastanikaan ei ole vielä kovin kauan aikaa. Voi, kun sen voisi kokea uudelleen! Cascais on ollut mun listalla jo vuosia, yhdistäisin sen varmasti Lissaboniin ja vielä vaikka toiseen rannikkokaupunkiin. Olis varmasti huippuloma 🙂

    1. Yhdistäminen on helppoa, Lissabon on varsin lähellä. Voin vain suositella. Ja itse tekisin niin, että majoittautuisin noissa pikkukaupungeissa ja kävisin Lissabonissa niin monta kertaa, kun hyvältä tuntuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.