Varsovan halvin baari on pääkadulla sijaitseva bistro nimeltä Przekąski Zakąski. Erikoisessa ravintolassa kaikki juomat maksavat euron ja ruoka-annokset kaksi euroa. Hintataso on edullinen jopa puolalaiseksi.

Varsovan kaunein katu on kirkkojen ja palatsien täyttämä Krakowskie Przedmieści, joka johtaa modernista keskustasta vanhaankaupunkiin. Nähtävyyksien ja laatuluokan ravintoloiden ohella kadulla sijaitsee myös Varsovan edullisin ravintola-baari, Przekąski Zakąski (vapaasti suomennettuna Alkupalat, alkuruoat), joka palvelee vuorokauden ympäri.

Przekąski Zakąski nauttii Varsovassa kulttimainetta. Paikka on uudelleensommittelu kommunismin ajan baareista, joissa ei tuotevalikoimalla tai sisustuksella juhlittu. Pienessä puolikaaren muotoisessa baarissa ei ole edes tuoleja tai pöytiä, baaritiskiä ja ikkunalautoja lukuun ottamatta.

Paikan menu on yksinkertaisin, mihin olen koskaan törmännyt. Alkoholijuomista tarjolla on olutta, viiniä ja vodkaa. Tuotemerkkien sijaan tilataan esimerkiksi ”valkoviini”, sillä kutakin tuotetta on tarjolla vain yhtä sorttia. Ruoka-annokset rakentuvat yhden pääkomponentin, kuten kalan tai makkaran, varaan ja sisältävät lisäksi esimerkiksi leipää ja (niukasti) vihanneksia. Annosten yksinkertaisuuden vastapainoksi tarjoilijoiden työasut ovat kuin paremmasta ravintolasta. Illuusio kommunismin ajan meiningissä uppoaa täydestä.

Varsovan halvin baari
Varsovan edullisimman baarin makkara-ateria helmikuussa 2010. Annosten todellinen klassikko on silli ja vodka.

Varsovan yöelämässä pistäydytään ”euron baarissa” pitkin iltaa

Suosituimmillaan Przekąski Zakąski lienee yöelämän aloittelu- ja jäähdyttelypaikkana. Ei myöskään yllättäisi, vaikka toiset viihtyisivät seisomabaarissa läpi yön. Vierailulla saakin varautua ainaiseen väentungokseen ja hilpeään humuun. Keskusteluyhteydeltä puolalaisten kanssa on vaikea välttyä, koska nuoret testaavat mielellään englannin osaamistaan.

Olen itse käynyt Przekąski Zakąskissa kahdesti. Etenkin ensivisiittini keskellä yötä jäi mieleeni. Olin viettämässä viikonloppua Varsovassa oppaanani kaupungissa asuva suomalainen. Päätimme suunnata paikkaan lopettelemaan iltaa, mutta vierailumme venähtikin pitkäksi. Ajauduimme juttusille paikallisten kanssa, eivätkä edulliset ruoat ja juomat maistuneet lainkaan hassummilta. Ainakin kylmään helmikuiseen yöhön baarin lämmin ja – ihmismäärästä huolimatta – leppoisa tunnelma sopi mitä parhaiten.

Toinen kerta toukokuussa ei ollut yhtä onnistunut. Olin jälleen käymässä Varsovassa ja päätin viedä illan alkajaisiksi tyttöystäväni ja romanialaisen kaverini ”neljän złotyn” tai ”yhden euron” baariin (hyvä lempinimi muuten jos tarvitsee puhua paikasta englanniksi). Alkajaisiksi jouduimme änkemään itsemme sisään. Jotenkin raivasimme tiemme tiskille, mutta tyydyimme vain juomaan viinit ennen poistumistamme; väentungos oli sillä kerralla yksinkertaisesti liikaa.

Viimeisenä vinkkinä todettakoon, että Przekąski Zakąskissa kannattaa pyrkiä pistäytymään silloin, kun legendaarinen tarjoilija Roman on työvuorossa. Roman jos kuka on todellinen palvelun ammattilainen, ja hänen työskentelynsä seuraaminen on matkailunähtävää parhaimmillaan. Romanin kuva toivottavasti pukee tarkoittamani sanoiksi. Helmikuiselta visiitiltäni hänen työskentelynsä piirtyi lähtemättömästi mieleeni!

Przekąski Zakąski Facebookissa

Posted by:Panu / Panun matkat

2 replies on “Juomat euron, ruoat kaksi – Varsovan erikoisuuksia 1

  1. Tutunnakoisia paikkoja 🙂 Itsekin olin Puolassa (Varsovassa) vaihdossa ja juuri noilla huudeilla tuli asuttua. Oi niita muistoja! 🙂 Taytyy panna tama sun blogi parempaan syyniin, kun huomasin, etta taalla on paljon Puola/Varsova-juttuja! Pala sydanta on vielakin siella!

    1. Kiitos kommentistasi! Kuulen aina mielelläni suomalaisista, jotka tuntevat Puolaa. Meitä on niin vähän.

      Tervetuloa tutkimaan enemmänkin juttujani. Vaatimattomasti voin todeta, että Panun matkoista löytyy Suomen laajin valikoima Puola-aiheisia matkailujuttuja. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.