Minusta ei pitänyt tulla maailmanmatkaajaa vaan kaukana kansainvälisistä ympyröistä pysyttelevä äidinkielenopettaja.

i-d347nTS-X3

Olen Panu Lempiäinen, Trans-Siperian kokenut ja Puolassa asunut pitkän linjan matkabloggaaja. Kirjoitan matkailujuttuja vapaa-ajallani ja arkipäivät työskentelen Lidl Suomen viestinnässä. Koulutukseltani olen FM kirjallisuustieteestä sekä mainonnan ja yritysviestinnän tradenomi. Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kaksivuotias tytär.

Matkailussa minua kiinnostavat historia ja kulttuuri sekä etenevissä määrin luonto. Rakkaat harrastukseni – kirjoittaminen sekä valo- ja videokuvaus – kulkevat käsi kädessä matkailun kanssa, ja bloggaan rakkaudesta matkailuun ja viestintään.

Kaikkiaan olen käynyt 18 maassa ja 120 kohteessa. Blogissani jaan matkakertomuksia ja -vinkkejä erityisesti Itä- ja Keski-Euroopasta. Löydät täältä muun muassa netin laajimman kokoelman suomenkielisiä matkailujuttuja Puolasta.

cropped-cropped-cropped-panu-panun-matkat3.jpg

Puolasta kaikki alkoi

Minusta ei alun perin pitänyt tulla maailmanmatkaajaa vaan kaukana kansainvälisistä ympyröistä pysyttelevä äidinkielenopettaja. Lukion jälkeen aloitin kotimaisen kirjallisuuden pääaineopiskelijana Helsingin yliopistossa. Sivuaineikseni valitsin suomen kielen ja pedagogiset opinnot, myöhemmin vielä viestinnän sekä Puolan kielen ja kulttuurin.

Alkuperäinen suunnitelmani lensi roskakoriin, kun keväällä 2008 valmistuin kandidaatiksi ja aloitin työt viestintäalalla. Asiakaspalvelutehtävät vaihtuivat tuntitöihin kustantamossa ja freelance-toimittajuuteen.

Kun vuorolistat eivät enää hallinneet elämääni, mieleni alkoi tehdä maailmalle. Menin mukaan kansainvälisen AEGEE-järjestön toimintaan ja nopeassa tahdissa kävin uusissa maissa Keski- ja Itä-Euroopassa. Huomasin viihtyväni erityisesti itäpuolella ja seuraavana vuonna matkasin jo junalla Venäjän halki Mongoliaan. Kuukauden reissu jätti ikuisen jäljen syvälle sisimpääni, mutta lisää kokemuksia maailmalta oli tulossa.

Työskenneltyäni syksyn 2009 radiotoimittajana lähdin vaihto-opiskelijaksi Puolan Poznaniin helmikuussa 2010. Vaihdon jälkeen reissasin kesän omatoimisesti Balkanilla ja syksyksi palasin Poznaniin, tällä kertaa töihin. Työskentelin lukukauden suomenopettajana paikallisessa yliopistossa ja reissasin viikonloput ja lomat.

Ruotsin Lappi kokemuksia

Panun matkat syntyi 2011

Suomeen muutin takaisin keväällä 2011. Mieleni tulvi matkamuistoja niin, että halusin alkaa purkaa niitä kirjalliseen muotoon. Kanavaksi syntyi Panun matkat. Blogini alkuaikoina sain matkailuun myös ammattimaista näkökulmaa, kun työskentelin kesätoimittajana Rantapallossa.

Tätä nykyä matkailen aina kuin mahdollista. Näkökulmani on vaihtumassa nuoruuden seikkailullisista reppureissuista leppoisaan perhematkailuun. Bloggaamisessa ja somettamissa olen aktiivinen Panun matkojen ulkopuolellakin. Käytän muun muassa paljon Twitteriä ja vuonna 2012 pidin Sulhanen 2012 -hääblogia nimellä Herra Sulhanen.

Panun matkat häät