Puola Jeesus-patsas
Puolan-aikani päätteeksi, vuoden 2010 loppupuolella Poznanin lähellä sijaitsevaan Świebodzinin pikkukaupunkiin valmistui ällistyttävä nähtävyys: maailman suurimmaksi väitetty Jeesus-patsas. Paino on sanalla väitetty, sillä kookkaimman Jeesus-patsaan titteli riippuu mittaustavasta. Brasilialaiset ja bolivialaiset eivät varmasti hevillä niele puolalaisten tapaa sisällyttää kruunu patsaan pituuteen. Ilman kruunua Świebodzinin patsaalla on mittaa 33 metriä, Jeesuksen oletetun eliniän mukaan. Itse vältän ottamasta kantaa suurimman patsaan kysymykseen, kuten seuraavalta videolta selviää.

Patsasprojektin toteutumista voi pitää pienimuotoisena ihmeenä. Kaikki sai alkunsa paikallisen pastorin, Sylwester Zawadzkin unelmasta. Patsaan rakentaminen siunattiin ensin poliittisesti. Sitten tarvittavat varat kerättiin lahjoituksina ja rakennustyöt päästiin aloittamaan vuonna 2008.

Puolan-vuoteni loppu oli sellaista hässäkkää, etten silloin vielä ehtinyt käydä katsomassa jätti-Jeesusta. Asia korjaantui Puolan-matkallani viime marraskuussa, jolloin suuntasin reilun tunnin junamatkan päässä Poznanista sijaitsevaan Świebodziniin tyttöystäväni ja Puolassa vaihdossa olevan kaverini Sariannan kanssa.

Poznanista Świebodziniin ei vielä tehdä turistiretkiä. Perille pääsee lähijunalla, johon liput maksavat viitisen euroa. Lippuja saa ostaa englanninkielisestä automaatista Poznanin asemalla, Świebodzinissa puolestaan palvelee vain puolankielinen lippuluukku. Puolaa taitamattomien kannattaakin hankkia meno-paluuliput jo Poznanissa. Matkustaa voi myös nopealla Berliinin-pikajunalla (50 min.), mutta silloin liput maksavat peräti 17 euroa. Hinta-laatusuhde lähijunassa on siis verrattomasti parempi.
Jätti-Jeesus on erikoinen nähtävyys sijaintinsa vuoksi; yleensähän tämän kokoluokan patsaita on totuttu näkemään suurissa kaupungeissa. Świebodzin itsessään on historiallinen, mutta osin ränsistynyt ja vanhanaikainenkin kaupunki. Jeesus-patsas sijaitsee Świebodzinin laitamilla, toisin sanoen siellä missä ei ole mitään. Ympäristön tyhjyys on omiaan korostamaan Jeesus-patsaan valtavuutta. Harvan nähtävyyden lumovoima on niin suuri, että katsetta on yksinkertaisesti vaikea päästää irti.

Melko toivottomasta sijainnistaan huolimatta jätti-Jeesuksesta toivotaan turistimagneettia. Paikalla käydessämme ympäristön kaupallistaminen oli hyvässä vauhdissa – parkkipaikkaa puuhattiin, parakkikahvila löytyi ja paikalle roudatuista kaiuttimista pauhasi kaikenlaista melusaastetta. Kaiken kruunuksi patsaan välittömässä läheisyydessä sijaitsee Tescon kauppakeskus, jossa myös vierailimme. Löysin muuten keskuksen CCC-kaupasta mukaani talvikengät edulliseen hintaan.

Jeesus-patsas

Meillä oli harvakseltaan kulkevien junien ansiosta reilusti aikaa Świebodzinissa. Patsas oli kaikesta vaikuttavuudestaan huolimatta nähty vajaassa tunnissa. Kävimme siksi tutustumassa myös kaupungin historialliseen keskustaan, joka on pieni, mutta ränsistymistä lukuun ottamatta kaunis. Sunnuntai vain oli mahdottoman huono valinta matkapäiväksi, sillä juuri mikään paikka ei ollut auki. Työn ja tuskan takana oli löytää ravintola. Lopulta meidät pelasti pieni italialainen bistro, jossa pizza oli hyvää, vaikkakin tavattoman juustoista.


Ennen paluutamme Poznaniin saimme tehdä vielä odottamattoman aikamatkan sosialistiseen Puolaan. Aseman vieressä sijaitsee vanha, sisustuksensa puolesta niukka kahvila, jossa aika tuntuu pysähtyneen. Juomakaappi oli irti seinästä. Ilmassa haisi kosteusvaurio ja lasit oli toivottavasti mutta ei välttämättä pesty. Vieläkään emme tiedä, johtuiko tilaamassamme teessä ollut sivumaku huonolaatuisesta vedestä vai likaisista laseista. Ainakaan emme juomasta sairastuneet. 🙂 Töissä ollut nyrpeä nainen oli varmasti työskennellyt kommunismin ajalta periytyvässä paikassa jo vuosikymmeniä. Saimme kuitenkin asioiduksi hänen kanssaan ongelmitta, jopa horjuvalla puolallamme. Mieleen tämä teenjuontikeikka jäi aikamoisena ”elämyksenä” – emme todellakaan olleet miljöössä kotonamme. Ehkä seuraava kuva havainnollistaa kertomaani.

Tulevan kesän jalkapallon EM-kisat varmasti näyttävät suuntaa sille, kuinka suosituksi kohteeksi jätti-Jeesuksella on edellytyksiä nousta. Poznaniin ensi kesänä vyöryvät kisamatkailijat saattavat saada sanan jättiläisestä leviämään. Patsas näkyy junasta Berliinin ja Poznanin välillä. Berliinistä jätti-Jeesukselle on jo pari tunnin matka, mutta eihän sitä koskaan tiedä, vaikka Berliinin-kävijätkin innostuisivat uudesta ja erikoisesta päiväretkimahdollisuudesta kohteen kiiriessä suuren yleisön tietoisuuteen.

Lopuksi seuraa kuvagalleria Świebodzinista ja jätti-Jeesuksesta elävöittämään edellä kerrottua. Lähtisitkö sinä näkemäsi perusteella käymään Euroopan, ehkä jopa maailman suurimmalla Jeesus-patsaalla?

Posted by:Panu / Panun matkat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.