Suomi-hetki Hampurissa – kahvilla merimieskirkossa

Merimieskirkoista on muotoutunut suomalaisuuden tukikohtia Euroopassa. Tarkoituksena on toimia suomalaisen kotina kaukana kotoa. Hampurissa ja monessa muussa kaupungissa merimieskirkossa voi käydä esimerkiksi kahvilla ja saunassa.

Kuulin merimieskirkoista ensimmäistä kertaa, kun isoisäni kirjoitti historiikin Nuortuu vanhetessaan – Suomen merimieskirkko 125 vuotta (2000). Myöhemmin lukiossa laadin uskonnon kurssilla tutkielman merimieskirkoista ja luin vaarini kirjan. Vuosien vieriessä aihe kuitenkin unohtui, eikä esimerkiksi Puolassa asuessani juolahtanut mieleen vierailla Varsovan merimieskirkossa.

Hampurin merimieskirkko

Hampurin merimieskirkko

Huhtikuussa Hampurissa päädyin vihdoin käymään merimieskirkossa, kun etsin lapsiperheelle sopivaa taukopaikkaa. Hengähdystarve oli suurimmillaan käytyämme kaupungin parhaat näköalat tarjoavan Michaeliskirchen 106-metrisellä näköalatasanteella. Yksivuotiaan kanssa käynti turistirysäksi osoittautuneen kirkon tornissa vaati veronsa: pitkä jonotus hissiin ja yleinen väentungos uuvuttivat. Kuin tilauksesta merimieskirkko sattui sijaitsemaan Michaeliskirchen tuntumassa.

Hampuri kirkot
Vasemmalla Michaeliskirchen 132-metrinen torni.
Hampuri merimieskirkko
Tunnistettavasti suomalainen: Hampurin merimieskirkon rakennus.

Merimieskirkko vei ajatukset välittömästi kotimaahan. Vuonna 1966 valmistunut kirkkorakennus edustaa aikansa (parempaa) suomalaista arkkitehtuuria, jonka tunnistaa helposti. Pihalla tulijaa tervehtivät suomenkieliset tekstit, ja sisällä kirkossa yksivuotiaani näytti heti huomaavan, että täällä ihmiset puhuvat tuttua kieltä. Odotusten mukaisesti enemmistö paikallaolijoista olikin suomalaisia.

Kirkon aulassa sijaitsee kahvila ja Suomi-kauppa, josta voi ostaa erilaisia kotimaisia tuotteita alkoholista salmiakkiin. Tilasimme suomeksi kahvit ja omenapiirakat ja istahdimme alas. Hyllyistä löytyi suomalaisia lehtiä ja kirjoja ja kalusteetkin näyttivät kotimaisilta.

Merimieskirkko Saksan Hampurissa

Hampuri Saksa merimieskirkko

Suomi-hetki Hampurissa – kahvilla merimieskirkossa

Lapsiperheen taukopaikkana kirkko lunasti odotukset. Tavallisesta kahvilasta poiketen ympäristö ei ollut hälyinen, ja yksivuotiaalla riitti tilaa juoksennella. Erikoismausteen Suomi-hetkeen toi terve-sanaa toistellut Tseki-papukaija.

Lapseni tietysti innostui papukaijasta, ja ostimme muistoksi postikortin Tsekistä. Linnun repertuaariin vaikutti vuosien varrella tarttuneen rutkasti sanoja ja lauseita, joista kuulimme olettavasti vain pienen osan.

Merimieskirkko blogi

 

Pala Suomea ulkomailla

Merimieskirkossa voi siis pistäytyä, vaikka kirkollinen toiminta ei kiinnostaisikaan: kyse on myös sosiaalisen ja kulttuurisen työn tekemisestä ulkomailla. Hampurissa suomalaiset ovat kohdaneet merimieskirkolla vuodesta 1901 lähtien, ja kokemukseni perusteella matkailija voi viettää paikalla rentouttavan tauon, joka tuntuu hetkelliseltä paluulta kotimaahan.

Viimeiseksi vinkkaan, että merimieskirkot tarjoavat myös kohtuuhintaista majoitusta. Esimerkiksi seuraavan kerran Lontooseen suunnatessani saatan vakavasti harkita merimieskirkkoa yöpymispaikaksi.

 

Hampurin merimieskirkko blogi

Pohjois-Saksan merimieskirkon kotisivut >>