Toukokuun Pietarin-lehdistömatkalla suuntasimme suoraan satamasta turistibussiin, joka ajelutti meitä muutaman tunnin ajan keskeisillä nähtävyyksillä. Oppaana toimi hyvää suomea puhunut vanhempi venäläinen rouva. Hän tarinoi vuolaasti: nähtävyyksien historia heräsi henkiin ihmisten tekojen, faktojen ja hieman vitsikkäidenkin tarinoiden kautta. Aivan koko aikaa ei tarvinnut bussissa nyhjöttää, vaan pysähdyimme Pyhän Nikolaoksen merikatedraalilla, Verikirkolla sekä Red October -matkamuistomyymälässä, josta ostin tyttärelleni maatuskan, kuten edellisessä Pietari-postauksessani kerroin.

Turistibussilla pitkin Pietaria
Pyhän Nikolaoksen merikatedraali sijaitsee idyllisessä kaupunkimiljöössä.
Turistibussilla pitkin Pietaria
Näkymä Pyhän Nikolaoksen merikatedraalilta Pyhän Isidorin kirkolle.
Turistibussilla pitkin Pietaria
Verikirkon kauneus hätkähdyttää kerrasta toiseen. Pikaisella pysähdyksellä oli vaikeaa löytää paikkaa, josta koko kirkon olisi saanut mahtumaan kuvaan.

Tunnustan, että olen omatoimisukupolven matkailijana suhtautunut kiertoajeluihin hieman ennakkoluuloisesti, pitänyt niitä tympeänä, turhan turistimaisena tapana nähdä kaupunkia. Toisaalta edeltäviä kokemuksia minulla ei juurikaan ollut; ainoastaan Kölnissä olin osallistunut kiertoajelulle aiemmin. Nyt jouduinkin tarkistamaan käsityksiäni ja huomasin, että itse asiassa kiertoajelu vaikuttaa varsin hyvältä tavalta aloittaa matka.

Jos olisin ollut Pietarissa ensimmäistä kertaa, ajo olisi auttanut hahmottamaan kaupunkia ja helpottanut suunnistamista myöhemmin. Nyt taas sain pikakertauksen jo entuudestaan tutuista nähtävyyksistä ja näin enemmän kuin muutoin olisi ollut mahdollista yhdessä päivässä. Lisäksi ajelu nostatti henkeä: olin aivan myyty, kun Pohjolan Venetsian eri nähtävyydet heijastuivat verkkokalvoilleni viiden vuoden tauon jälkeen.

Kiertoajelulla sain myös huomata, kuinka vaikeaa valokuvaus on liikkuvasta ajoneuvosta ikkunan läpi. Bussin kyydistä ottamistani kuvista ei siis juuri jäänyt kerrottavaa, mutta videokuvaus sen sijaan onnistui paremmin. Editoimani filmi pukee äskeiset sanani kuvaksi ja vie siis turistibussin kyydissä voitonpäivän juhlintaan valmistautuvaan Pietariin.

P.S. Kokemani kiertoajelu on normaali osa St. Peter Linen retkitarjontaa. Vastaavan kierroksen voi varata kuka tahansa Pietarin-risteilymatkustaja 39 euron hintaan. Ajelusta on myös erilaisia variantteja. Lisää tietoa kierroksista löydät täältä.

Postaus on toteutettu yhteistyössä St. Peter Linen kanssa. Osallistuin toukokuussa yhtiön tarjoamalle lehdistömatkalle.

Posted by:Panu / Panun matkat

8 replies on “Turistibussilla pitkin Pietaria

 1. Verikirkko on kyllä niin upea! Ja kiva kuulla positiivisia kokemuksia turistibusseista, mulla ei oo juuri muuta kuin ennakkoluuloja, joten ei tekis pahaa kokeilla.

  1. Joo, kuten tuossa kirjoitin, itsekin oli hyvin ennakkoluuloinen, mutta tämä oli hyvä kokemus. Harkitsen näitä siis ehkä jatkossa, ainakin uusissa kohteissa.

 2. Olen itse myös hieman skeptinen noista kiertoajeluista, olen aina pitänyt niitä juuri sellaisina turistiaktiviteetteina mihin en halua osallistua. Maltan blogireissulla meillä oli kuitenkin ilmainen kiertoajelu ja se tosiaan helpottaa huomattavasti suunnistamista myöhemmin. Eli ihan kätevä juttu jossain paikoissa 🙂

  Upeita Pietari-kuvia, suunniteltiin Tallinnan reissun jälkeen Pietaria seuraavaksi kohteeksi. Siellä en ole päässyt käymään, harmi juttu kun niin lähellä kuitenkin on.

  1. Suosittelen Pietaria, se on ällistyttävän upea kaupunki! Ja tosiaan itsekin olen suhtautunut varauksella kiertoajeluihin, mutta tämänkertainen avasi silmiä sen suhteen, ettei kaikkea turistisettiä kannata tuomita vain siksi, että se on, noh, niin turistia. 😉

 3. Pietari on vielä mun bucket listalla. Olen kuullut siitä paljon hyvää ja lukenut näitä mahtavia kokemuksia. Kiertoajeluista ei ole juurikaan kokemusta, mutta vähän huonommalla säällä voisi toimia ja miksei muutenkin.

  1. Suosittelen lämpimästi Pietaria, maailmanluokan lähikohde! Minä ainakin tulin kiertoajelun perusteella tulokseen, että jos en olisi vielä tuntenut Pietaria, olisin saanut ajosta vieläkin enemmän irti, sillä kaupungin rakenne hahmottui bussista yllättävän hyvin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.