Turistibussilla pitkin Pietaria

Toukokuun Pietarin-lehdistömatkalla suuntasimme suoraan satamasta turistibussiin, joka ajelutti meitä muutaman tunnin ajan keskeisillä nähtävyyksillä. Oppaana toimi hyvää suomea puhunut vanhempi venäläinen rouva. Hän tarinoi vuolaasti: nähtävyyksien historia heräsi henkiin ihmisten tekojen, faktojen ja hieman vitsikkäidenkin tarinoiden kautta. Aivan koko aikaa ei tarvinnut bussissa nyhjöttää, vaan pysähdyimme Pyhän Nikolaoksen merikatedraalilla, Verikirkolla sekä Red October -matkamuistomyymälässä, josta ostin tyttärelleni maatuskan, kuten edellisessä Pietari-postauksessani kerroin.

Turistibussilla pitkin Pietaria
Pyhän Nikolaoksen merikatedraali sijaitsee idyllisessä kaupunkimiljöössä.
Turistibussilla pitkin Pietaria
Näkymä Pyhän Nikolaoksen merikatedraalilta Pyhän Isidorin kirkolle.
Turistibussilla pitkin Pietaria
Verikirkon kauneus hätkähdyttää kerrasta toiseen. Pikaisella pysähdyksellä oli vaikeaa löytää paikkaa, josta koko kirkon olisi saanut mahtumaan kuvaan.

Tunnustan, että olen omatoimisukupolven matkailijana suhtautunut kiertoajeluihin hieman ennakkoluuloisesti, pitänyt niitä tympeänä, turhan turistimaisena tapana nähdä kaupunkia. Toisaalta edeltäviä kokemuksia minulla ei juurikaan ollut; ainoastaan Kölnissä olin osallistunut kiertoajelulle aiemmin. Nyt jouduinkin tarkistamaan käsityksiäni ja huomasin, että itse asiassa kiertoajelu vaikuttaa varsin hyvältä tavalta aloittaa matka.

Jos olisin ollut Pietarissa ensimmäistä kertaa, ajo olisi auttanut hahmottamaan kaupunkia ja helpottanut suunnistamista myöhemmin. Nyt taas sain pikakertauksen jo entuudestaan tutuista nähtävyyksistä ja näin enemmän kuin muutoin olisi ollut mahdollista yhdessä päivässä. Lisäksi ajelu nostatti henkeä: olin aivan myyty, kun Pohjolan Venetsian eri nähtävyydet heijastuivat verkkokalvoilleni viiden vuoden tauon jälkeen.

Kiertoajelulla sain myös huomata, kuinka vaikeaa valokuvaus on liikkuvasta ajoneuvosta ikkunan läpi. Bussin kyydistä ottamistani kuvista ei siis juuri jäänyt kerrottavaa, mutta videokuvaus sen sijaan onnistui paremmin. Editoimani filmi pukee äskeiset sanani kuvaksi ja vie siis turistibussin kyydissä voitonpäivän juhlintaan valmistautuvaan Pietariin.

P.S. Kokemani kiertoajelu on normaali osa St. Peter Linen retkitarjontaa. Vastaavan kierroksen voi varata kuka tahansa Pietarin-risteilymatkustaja 39 euron hintaan. Ajelusta on myös erilaisia variantteja. Lisää tietoa kierroksista löydät täältä.

Postaus on toteutettu yhteistyössä St. Peter Linen kanssa. Osallistuin toukokuussa yhtiön tarjoamalle lehdistömatkalle.