Kesällä 2004 rakkaus toi elämääni Savonlinnan. Vierailin silloin kaupungissa ensimmäistä kertaa, vaimoni sukulaisia tapaamassa. Keskustassa pyöriessäni kiinnitin huomiota torin laidalla, Saimaan rannalla sijaitsevaan Hotelli Seurahuoneeseen. Muistan ajatelleeni, että mahtaisi olla mukavaa yöpyä huoneessa, josta voi katsella Saimaan laineita aamun alkajaisiksi ja illan päättäjäisiksi. En voinut kuitenkaan mitenkään aavistaa, että ideani toteutuisi 10 vuotta myöhemmin osana Sokos Hotels 40 vuotta – 40 blogitarinaa -kampanjaa.

Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna

10 vuodessa on tapahtunut paljon sekä omassa elämässäni että Seurahuoneella. Perinteikäs, vuonna 1956 aloittanut hotelli on siirtynyt S-ryhmän omistukseen ja edustaa Sokos-hotellien tyypittelyssä Originalia, ”sydämellistä suomalaista hotellia, joka palvelee asiakkaitaan paikallinen pilke silmäkulmassaan”. Minusta, vuoden 2004 ylioppilaasta, taas on tullut isä ja viestinnän ammattilainen, joka vapaa-ajallaan bloggaa, matkustaa ja valokuvaa.

Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna

Saapuminen ja ensivaikutelma

Saavuin Savonlinnaan junalla vaimoni ja vauvani kanssa. Kävely keskustan pieneltä junaseisakkeelta Seurahuoneelle vei vain pari minuuttia. Eksymisen vaaraa ei ensikertalaisellakaan ole, sillä torin vieressä sijaitseva suurikokoinen hotellirakennus on Savonlinnan näkyvimpiä taloja.

Ennen sisäänkirjautumista päätimme virittäytyä paikalliseen tunnelmaan nauttimalla lörtsyt torilla. Reilun neljän tunnin junamatkan jälkeen hengähdyshetki teki hyvää – ja ainahan Savonlinnassa on lörtsyjä syötävä!

Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna

Seurahuone käsittää kaksi puolta: vanhan ja uuden. Vastaanotto on uudemmassa, vuonna 1989 rakennetussa osassa, joka sijaitsee lähempänä rantaa.

Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna

Ensivaikutelman avainsanaksi kirjattiin levollisuus – kesäsesonki ei ollut vielä alkanut. Aulassa sijaitseva baari Opera Lounge oli tyhjä, vastaanottotiskillä asioi yksi perhe ennen meitä. Aavistuksen jo vanhahtava sisustus huokui arvokkuutta, ja korkealla sijaitseva ikkunarivistö päästi runsaasti valoa sisään.

Vastaanotossa hiljaisuus murtui. Heti huomasi, että nyt ollaan vauhdikkaassa Savossa eikä hitaassa Hämeessä, kun vastaanottovirkailijan kanssa tuli turistua melkoinen tovi niin asiasta kuin asian vierestäkin. Erityisen ilahduttavaa oli, että vastaanotosta annettiin oma-aloitteisesti vinkkejä kaupunkiin. Suosituksen sai muun muassa hotellin oma näköalaravintola, ylimmän kerroksen Muikkuterassi.

Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna

Huone

Seurahuoneen vanha osa on remontoitu jo edellisen omistajan aikaan vuonna 2007, ja muutostyöt ovat parhaillaan käynnissä uudella puolella, jossa yövyimme vastaremontoidussa Superior-luokan huoneessa. Sisään astuessa sieraimiin levisi mukava puun tuoksu, sillä huoneessa oli paljon puupintoja parketin lisäksi: esimerkiksi puinen sängynpääty ulottui kattoon saakka.

Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna

Huoneemme 402 sijaitsi neljännessä kerroksessa ja tarjosi upeat näkymät Saimaalle erkkeri-ikkunoistaan. Varustelultaan huone oli asiallinen: meitä ilahduttivat vedenkeitin, ilmaiset pullovedet, laadukas televisio, kylpytuotteet ja minibaari, jossa riitti tilaa myös omille eväille. Myös hotellihuoneen ehkä tärkein seikka eli sängyn laatu oli kunnossa: Finnlaysonin vuode sopi ainakin minun selälleni erinomaisesti.

Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Vauvamme oli asiaankuuluvasti huomioitu vauvansängyllä, ja osallistumiseni Sokos Hotels 40 -kampanjaan poiki maistuvan ja pehmoisan tervetuloyllätyksen, jota säesti savon murteella kirjoitettu saate. Kyllä onnistuitte ilahduttamaan, Seurahuoneen henkilökunta! Lisäksi sähköpostitse tekemääni varaukseen oli sisällytetty ”aurinkoisia päiviä”, ja tämä tilaus myös toteutui: sää parani koko ajan kahden yön visiittimme aikana.

Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone SavonlinnaPanun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna

Huone herätti siis tyytyväisyyttä materiaaliensa ja näköalojensa osalta, mutta varustelusta paljastui kaksi puutetta: missä olivat tallelokero ja ilmastointi? Tallelokeroon olen niin tottunut, että sen puuttuminen herätti kummastusta, jopa pientä huolta. Ilmastoinnista vastaanotto tiesi kertoa, että se on tulossa uudelle puolella uudistustöiden edetessä; vanhan osan huoneissa ilmastointi on ollut vuoden 2007 remontin jälkeen. Ilmastointi tuleekin kesä-Savossa tarpeeseen. Nyt saapuessamme huoneessa oli kuuma, vaikkei mikään hellekeli ollutkaan. Toisaalta – ja onneksi – helteen puute takasi, että ikkunoiden avaaminen riitti jäähdyttämään huonetta riittävästi.

Kylpyhuoneesta sen verran, että se ajoi asiansa: kaikki toimi ja siisteystaso oli hyvä. Kooltaan kylpyhuone oli kuitenkin pienempi kuin odotin; monissa vastaavan tason hotelleissa tilaa on huomattavasti enemmän.

Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna

Sauna

Mitäpä olisi suomalainen hotelli ilman saunaa? Savonlinnan Seurahuoneella saunat lämpiävät arki-iltaisin ja viikonloppuaamuisin. Lisäksi asiakkaat voivat ostaa tilaussaunan.

Viikonloppuyöpyjänä pääsin testaamaan aamusaunan hotellin katolla. Näkymät olivat upeat, ja suoraan lauteilta sai katsella seuraavaa näköalaa. Kyllä kelpasi löylytellä!

Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna

Itse sauna- ja suihkutila vaikuttivat vastikään uudistetuilta, mutta puku- ja oleskelutilat olivat jo hieman kuluneet. Kuluneisuus toi tilaan oikeastaan kodikkuutta, mutta ihmettelin säilytyslokeroiden puuttumista. Tällä kertaa asia ei haitannut, sillä sain saunoa ylhäisessä yksinäisyydessä, mutta muussa tapauksessa olisi kuumottanut jättää tavarat vaille suojaa löylyjen ajaksi. Esitänkin toiveen, että saunatilaan asennettaisiin edes pienet lukittavat lokerot arvotavaroille.

Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna

Aamiainen

Maailmalla hotelliaamiainen on yhä useammin lisäpalvelu, joka ei enää automaattisesti sisälly huoneen hintaan. Minä kuitenkin arvostan aamiaisen sisältymistä pakettiin – ja myös odotan hotelliaamiaisilta paljon. Matkoillani olenkin tottunut siihen, että suuren hotelliaamiaisen ansiosta lounaaksi riittää kevyempikin ruoka.

Seurahuoneen aamiainen tarjoiltiin Perlina di Castellossa, joka on hotellin vastikään avattu italiainen ravintola. Aamiaisaikojen ulkopuolella paikka toimii siis normaalina ruokaravintolana. Perlinassa söimme myös illallisen, josta olen kirjoittanut erillisen postauksen, seuraavassa keskityn aamiaiseen.

Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna

Aamiaista saimme nauttia varsin erikoisessa miljöössä, sillä Perlinan sisustusta hallitsevat ympäri tilaa levittäytyneet viinipullohyllyt. Aamiaisena tarjoiltiin runsas buffet, jonka ainekset olivat pääosin hyvää tasoa. Erityisesti leivissä riitti valinnanvaraa, ja myös kasviksia ja hedelmiä oli tarjolla runsaasti. Lisäksi lämpimien ruokien puolelta löytyivät perinteiset herkut: pekonia ja nakkeja, munakasta ja keitettyjä munia sekä puuroa.

Paikallisväriä aamiaiseen toivat savustetut muikut ja karjalanpiirakat, jotka päihittivät kaupan perustason selvästi. Teetä löytyi useampaa laatua, ja suodatinkahvin sai valita tumman ja vaalean paahdon välillä. Lisäksi käytössä oli erikoiskahvikone, joka ilahdutti kaltaistani kahvinystävää. Toivomisen varaa jättivät ainoastaan makeat tarjoiltavat, jotka tuntuivat olevan halpoja kaupan leivonnaisia eivätkä vastanneet tasoltaan muuta tarjontaa.

Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna

Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna"
Saunanraikkaan miehen aamiaisen kruunasivat espresso ja donitsi!

Muikkuterassi

Ensimmäisen hotellipäiväni päätin vastaanoton suosittelemalla Muikkuterassilla, jonne suuntasin katselemaan auringonlaskua. Illallisen jälkeen en muikkuja jaksanut syödä, vaan tyydyin juomaan oluen. Muikkuterassi vaikutti viihtyisältä, ja suosittelen paikkaa jo näköalojen vuoksi muillekin Savonlinna-kävijöille kuin Seurahuoneen asiakkaille. Toukokuun viimeisen päivän auringonlasku näytti upealta Savonlinnan yllä!

Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna

Lopuksi

10 vuoden ”odotukseni” ei mennyt hukkaan, vaan Savonlinnan Seurahuoneella yöpyi mielellään. Erityisesti minua ilahduttivat järvinäköala, aamiaisen laatu, aamusauna ja sijainti Savonlinnan sydämessä. Sijainnin ansiosta pääsin vaivattomasti kuvaamaan kaupunkia hämärässä – ja eräs tuon kuvausillan otoksista muuten toi minulle menestystä Rajalan kesäkuvakilpailussa.

Huoneeseen olin pienin varauksin tyytyväinen, ja erityiskiitokseni lähtee henkilökunnalle, jonka palvelualttius oli ilahduttavalla tasolla. Pienillä asioilla voi tehdä paljon palvelussa: Seurahuoneella esimerkiksi tervehdittiin aina reippaasti ja yritettiin ennakoida asiakkaiden tarpeita jakamalla oma-aloitteisesti tietoa ja vinkkejä. Kokemusteni perusteella Original Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna on siis niin kutsuttu varma valinta hyvää hotellia etsivälle. Hienoa oli myös huomata, että Original-konsepti ei ollut pelkkää mainospuhetta, vaan siinä kuvatut asiat pitivät Savonlinnan Seurahuoneella prikulleen paikkansa.

Tämä kirjoitus on toteutettu yhteistyössä Sokos Hotelsin kanssa osana Sokos Hotels 40 -kampanjaa. Yövyin Savonlinnan Original Sokos Hotel Seurahuoneella kahden yön ajan touko-kesäkuun taitteessa 2014. Kampanjaan kuului yhden yön majoitus sekä illallinen, toisen yön maksoin itse. Kampanjaan liittyviä kirjoituksia voi etsiä sosiaalisesta mediasta aihetunnisteella #sokoshotels40.

Posted by:Panu / Panun matkat

7 replies on “Panun matkat yöpyi: Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna

  1. Oli kyllä mielenkiintoinen ja kattava hotelliarvostelu :)! Kiitos tästä! Ja kuvaustaitosi takaavat sen, että postaukset sisältävät aina upeita kuvia ;). Tuollainen herkkukorilla muistaminen tekee vierailusta mukavan yksilöidyn ja se saa bloggaajalle arvostetun olon ainakin omasta mielestäni. Saa nähdä millainen oma kokemukseni on kampanjan pohjalta, kun pääsen testaamaan helsinkiläisen hotellin osaamista näissä asioissa.

    1. Kiitos, mukava kuulla, että tämän jaksoi lukea ja että kuvat miellyttivät silmää! En ole nimittäin enää kovinkaan paljon tehnyt enää näin pitkiä postauksia. Tämän kanssa tuntui vähän siltä kuin se kuuluisa mopo olisi lähtemässä käsistä…

      Joo, kyllähän tuo kori oli mukava yllätys. Ja erityisest ilahduin siitä kirjeestä, joka sai hyvälle tuulelle.

  2. Tosi kiva hotelliarvostelu, Panu! Mä tykkää lukea näitä hotellijuttuja ja ihmisten kokemuksia eri hotelleista. Savonlinnassa en ole tainnut käydä mutta miksikäs ei – pitää näyttää lisää Suomea italianolle 🙂

    1. Listaan vielä myöhemmin muutaman vinkin Savonlinnaan ja suosittelen kaupunkia lämpimästi. Paikka on suorastaan parasta kesä-Suomea!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.