Matkamessut 2014 – toinen ja viimeinen isku

Tein perjantai-iltana suhteellisen pikaisen visiitin Matkamessuille ja noudatin jopa liikuttavan tarkasti omaa tärppilistaani. Lauantaina messuiluun oli käytettävissä huomattavasti enemmän aikaa, mutta läsnäolomerkinnät tärppeihini kirjautin enää bloggaamiseen liittyvistä esityksistä, koska ”korvaavaa” ohjelmaa tuli runsaasti vastaan.

Ensitöikseni suuntasin kuuntelemaan Sebastian Canavesin luentoa Travel Bloggers: Who They Are And What They Do. Canavesin esiintymistaidot olivat erinomaiset ja tein esityksestä tarkoituksella muistiinpanoja. Niiden pohjalta syntyi lopulta kokonaan oma postauksensa – muutoin Canaves olisi haukannut leijonanosan tästä merkinnästä. Muistiinpanojen ohella myös twiittasin Canavesin esityksestä ja jatkoin näin perjantaina aloittamaani reaaliaikaista messuraportointia Twitterissä ja Instagramissa.

Canavesin puheenvuoron jälkeen suuntasin kohti Bloggers’ Loungea, jossa oli alkamassa Kaukokaipuun Marinellan haastattelu. Matkalla huomasin messujen ehkä kiinnostavimman tarjouksen: helikopterilennon Helsingin yllä 60 eurolla. Lähtöjä oli jatkuvasti, ja lento kestäisi noin kahdeksan minuuttia. Tässä ajassa ehtisi kuulemma nähdä lähes koko Helsingin. Tarjous jäi kiinnostamaan, mutta kun en siihen heti tarttunut, se jäi hyödyntämättä. Itse asiassa palasin kyllä paikalle tunteja myöhemmin kyselemään asiasta, mutta silloin oli jo liian myöhäistä, koska yleisölennot piti lopettaa pimeän tullessa. Jäi ehkä hieman harmittamaan, sillä normaalisti helikopterilennot taitavat olla huomattavasti kalliimpia – puhumattakaan siitä, millaisia kuvausmahdollisuuksia lyhytkin lento olisi tarjonnut!

Bloggers’ Loungessa tapasin Canavesin ja ehdin rupatella hänen kanssaan tovin ennen Marinellan haastattelua. Canaves vaikutti loistotyypiltä, jonka kanssa on helppo tulla toimeen. Olin myös hieman otettu, kun hän kertoi kiinnittäneensä minuun huomiota yleisön joukossa ja arvelleen minun twiitanneen esityksestä.

Perjantailta tuttuun tapaan jäin hengailemaan Bloggers’ Loungeen haastattelun jälkeen. Tapasin jälleen monta uutta bloggaajakasvoa, joista nostan esiin Tuntemattomaan ja takaisin -blogin Lauran. Tämä journalistiikan opiskelija on reissannut maailmalla melkoisesti, ja hänen bloginsa menee ehdottomasti seurantalistalleni jatkossa. Kiitokset myös kaikille muille upeista juttusessioista! Oli hämmästyttävää huomata, kuinka paljon harrastuskombosta matkailu-bloggaaminen riittää heti puhuttavaa alan ihmisten kesken.

Bloggers Lounge

Pitkällisen juttusession jälkeen suuntasin syömään lounaaksi pizzaa italialaisen ruoan sektorille. Nimityksen italialainen sektori keksin siitä, että lähes vieri vieressä myytiin italialaista pizzaa ja italialaisia elintarvikkeita.

Matkamessut 2014 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pizza oli hyvä nauttia Haminan tattoota mainostaneen livemusiikin soidessa, ja seuraavaksi aloitin perinteisen osuuden messuilla eli ständien kiertämiseen ja kilpailukuponkien täyttämisen käsi ruvella. Aiemmista vuosista poiketen en tällä kertaa jaksanut juurikaan rupatella ständeillä, mutta keräsin silti komean kasan luettavaa mukaan. Pisimpään hengasin Puolan pisteellä, jotta sain pitkästä aikaa kuunnella puhuttua puolaa.

Messutarjouksista tartuin Matkaopaslehden vuositilaukseen.  37 euron hinta ei ollut lainkaan paha, etenkin kun mukaan sai kaikenlaista sälää ja tilaajalahjaksi luvattiin Jaakko Selinin Jaakon matkassa -kirja, joka jäi perjantailta kiinnostamaan. Yleisesti messutarjouksista minulle muuten jäi hieman sellainen fiilis, että aiempina vuosina on ollut kovempia tarjouksia. Mene ja tiedä…

Viime vuoden tapaan kotimaan matkailu oli hienosti edustettuna messuilla. Huomasin miettiväni, että oikeastaan kotimaan matkailussa ei ole muuta vikaa kuin sen kalleus. Itse en ole esimerkiksi koskaan käynyt Lapissa, mutta mieli kyllä tekisi.

Suomen matkailu Kotimaan matkailu Rovaniemi

Oulussa sen sijaan olen vieraillut, ja Oulun messualue oli melkoisen laaja ja täynnä actionia. Paikalla muun muassa esiintyi ilmakitaran maailmanmestari Nordic Thunder.

Maistuviksi messutuliaisiksi ostin teetä ja uunituoreita karjalanpiirakoita, jotka maistuvat lähes yhtä hyviltä kuin mummoni leipomat. Jos joku tietää, saako näitä piirakoita normaalisti Helsingistä, jättäköön hän vinkin kommenttiboksiin. 😉

WP_20140122 8

Katsastin myös Finnmatkojen laajennetun todellisuuden, pienen virtuaaliloman, joka tuntui miellyttävän yhtä lailla lapsia kuin aikuisia. Hyppäävät delfiinit olivat mielestäni hienoimmat efektit ja tallensin ne videolle.

Messupäivän päätteeksi vuorossa oli jälleen bloggausasiaa, kun haastattelussa olivat jo mainittu Kaukokaipuun Marinella sekä Mungolifen Anna. Haastattelussa nousi keskeiseksi se, kuinka erilaisia tyypilliset matka- ja muotiblogit ovat – mutta kuinka kumpikin voi silti välittää yleisölleen relevanttia matkailutietoa. Anna havainnollisti asiaa osuvasti sanomalla, että siinä missä Kaukokaipuu saattaa käsitellä kohteiden taustaa, Mungolife kertoo, minne kohteessa kannattaa mennä shoppailemaan. Matkablogit ovat myös tavallisesti journalistisempia, niissä on huolitellumpaa tarinankerrontaa, kun taas muotiblogeissa tärkeää on bloggaajan arki ja tiheä postaustahti – myös reissun päältä. Annan tapauksessa tämä aspekti korostuu myös siksi, että hän on ammattibloggaaja.

Kokonaisuutena sain tämänvuotisista Matkamessuista enemmän irti kuin koskaan. Ohjelmaa oli yllin kyllin tarjolla, ja järjestäjille täytyy antaa iso kiitos siitä, että meille bloggaajille järjestettiin sekä mahdollisuus tavata toisiamme että harrastukseemme liittyvää ohjelmaa.

InstagramCapture_a277f361-adc9-43cd-a477-2525a060fa37_jpg WP_20140118_16_12_01_Raw__highres_1 WP_20140118_16_06_20_Raw__highres_1 WP_20140118_15_31_52_Raw__highres_1 WP_20140118_15_24_10_Raw__highres_1