Luo ammattimainen matkablogi – huippubloggaaja Sebastian Canavesin vinkein

Työstäessäni jatko-osaa matkamessuraportilleni alkoi Sebastian Canavesin esitelmän Travel Bloggers: Who They Are And What They Do osuus paisua niin, että päätin erottaa sen omaksi postauksekseen. Yleisen messuraporttini julkaisen huomenna keskiviikkona ja seuraavassa kerron, millaisia bloggausvinkkejä ammattimatkabloggaaja Canaves antoi puheenvuorossaan.

Canaves pitää monikielistä Off The Path -blogia. Hän työskenteli aiemmin markkinointimaailmassa ja päätti ryhtyä bloggaamaan ammatikseen vuonna 2011. Canaves laittoi kaiken markkinoinnissa oppimansa peliin ja suunnisti suunnitelmallisesti kohti ammattibloggaamista – maaliin päästen.

Off The Path

Saksalais-espanjalaisen Canavesin näkökulmana oli ammattimaisen matkablogin rakentaminen. Hän esitteli tarkat työvaiheet, joita seuraamalla urakan voi saada valmiiksi.

Blogin aloittamisessa ja pitämisessä on tärkeää suunnitelmallisuus. Jo ennen ensimmäistä postausta on mietittävä tarkasti, kenelle, mistä ja miten haluaa kirjoittaa. Toisin sanoen on löydettävä kantava teema omalle blogilleen. Tämän teeman olisi hyvä olla jotakin aivan uutta, jotakin jota ei ole aiemmin tehty. On siis tunnettava pelikenttänsä, otettava selvää, mitä muut bloggaajat tekevät ja miksi ihmiset lukevat heitä. Kerran jo tehtyä ei kannata toistaa vaan etsiä blogilleen ainutlaatuinen näkökulma, jonka toteuttaa omalla äidinkielellään.

Kun kärki blogin sisältöön on löytynyt, on alettava miettiä, miten blogille saa yleisöä ja millaiselle lukijalle blogiaan kirjoittaa. Canaves painotti, että yleisö on tunnettava. Kannattaa luoda mielikuvitushahmo tyypillisestä lukijasta ja suunnata postauksensa aina tälle. Esityksessään Canavesilla oli ”ideaalilukijana” 24-vuotias yliopisto-opiskelija Peter.

Monet pitävät blogiaan fiilispohjalta ja kirjoittavat mitä milloinkin jaksavat. Ammattimainen toiminta vaatii kuitenkin toisenlaista lähestymistapaa. Postausten ajoittamista ja ryhmittelyä on ehdottomasti suunniteltava, luotava postauskalenteri. Lisäksi faktojen on oltava kunnossa heti ensimmäisistä postauksista lähtien, sillä luotettavuus on kaikki kaikessa.

Postaukset kannattaa otsikoida lyhyesti ja napakasti. Lyhyet otsikot paitsi houkuttelevat lukemaan myös saavat hakukoneilta huomiota. Lisäksi näkyvyyteen auttaa oma domain. Aiheellisesti Canaves kuitenkin muistutti, ettei näkyvyys synny yhdessä yössä, vaan on aina kärsivällisen työn tulosta. Postauskalenterista ei siis tule lipsua.

WP_20140118_12_31_42_Raw

Kun bloggaaminen sitten lähtee pyörimään, postausten laatu ja sosiaalisen median hyödyntäminen korostuvat. Canaves painotti, että yksi kaksi postausta viikossa riittää; liian nopea postaustahti syö laatua. Kirjoituksia kannattaa siis hioa ajan kanssa ja tuottaa ”eeppistä sisältöä”, joka kestää aikaa. 

Vaikka Canavesin suosittelema postaustahti tuntuu monesta bloggaajasta varmasti harvalta, on varsinainen blogi oikeastaan vain yksi palanen bloggaajan viestintäverkostosta. Lisäsisältöä onkin syytä tuottaa päivittäin sosiaalisessa mediassa, jonka tulee olla luonnollinen osa jokaisen bloggaajan elämää. Sosiaalisen median päivitykset pitävät mielenkiintoa yllä sillä aikaa, kun viikon pari eeppistä postausta hioutuvat kirjoituspöydällä.

Lopullinen ja väistämätön askel tiellä ammattimaisuuteen ovat erilaiset yhteistyöt. Tarjouksia alkaa saada varmasti kun oma blogi nousee esiin massasta, ja lopulta pääsee myös maailmalle yhteistyökumppanien lähettämänä. Tietenkin näitä yhteistyökuvioita voi hakea myös omalla aktiivisella toiminnallaan – kuten näkyvyyttäkin. Canaves suositteli esimerkiksi kartoittamaan vieraskirjoitusten ja haastattelujen mahdollisuuksia muissa medioissa. Näkyvyys muualla tuo paitsi trafiikkia omaan blogiin myös tekee bloggaajaa tunnetuksi.

Vaikka Canavesin näkökulma pysyi tiukasti ammattimaiseen toimintaan opastamisessa, esitys sisälsi myös tavalliselle harrastelijabloggaajalle sopivia vinkkejä. Canaves oli erinomainen puhuja ja paikoin hyvinkin inspiroiva, ainakin näin amatöörimatkabloggaajan silmin.

Ja mitä ammattilaisuuteen pyrkimiseen tulee, Suomenkin matkablogikentällä tapahtuu varmasti jonkinlaista ammattimaistumista lähivuosina. Ainakin yhteistyön eri matkailutoimijoiden ja bloggaajien välillä luulisi lisääntyvän – etenkin kun blogien merkitys matkailumarkkinoinnissa kasvaa koko ajan. Myös Canaves sanoi, että hän huomannut Suomen matkablogikentällä runsaasti potentiaalia. Mielenkiintoista onkin nähdä, milloin me saamme ensimmäisen ”canavesimme”.