Zapiekanka – Puolan oma katuruoka

Puolassa matkailijan maistelulistalle tulee ehdottomasti sisällyttää zapienka, kommunismin ajalta periytyvä katuruoka, jonka perusversio valmistetaan päällystämällä patonkimainen leipä sienillä, juustolla ja ketsupilla. Maan parhaat zapiekankat saa Krakovan Kazimierzin kaupunginosasta.

Zapiekankaa voi luonnehtia yhdeksi Puolan moderneista kansallisruuista. Kommunismin aikana 1970-luvulla syntynyt katuruoka on pitänyt pintansa taistelussa pizzoja, kebabeja ja hampurilaisia vastaan. Useimmat katu- ja pikaruokapaikat myyvät zapiekankoja, mutta laadussa on isoja eroja. Heikkotasoisimmat zapiekankat ovat teollisesti valmistettuja ja mikrossa lämmitettyjä, mutta parhaat tehdään laadukkaista aineksista käsin ja paistetaan uunissa.

Perusversiona zapiekanka on hyvin yksinkertainen ja muistuttaa kommunismin ajan niukkuudesta. Moderneissa zapiekankoissa voi puolestaan olla mitä erilaisimpia täytteitä. Poznanissa asuessani suosikikseni nousi kebab-salaatti-zapienka, jota söin usein opiskelijabileiden jälkeen Roti-nimisessä ketjussa. Paikallisille zapiekankat maistuvatkin parhaiten illanvieton lomassa.

Zapiekanka – Puolan oma katuruoka
Rappioruokaa? Kanakebab-zapiekanka ilman salaattia Poznanissa.
Zapiekanka – Puolan oma katuruoka
Ensimmäistä kertaa zapiekankalla kavereiden kanssa. Krakovassa kesällä 2008.

Paraskaan Poznanin zapiekankakoju ei kuitenkaan pärjää vertailussa Krakovan legendaarisimmalle katuruokakioskille: Endziorille.

Ensimmäisellä matkallani Krakovassa yllätyin positiivisesti, kun paikalliset kaverini päättivät tarjota minulle zapiekankan Kazimierzin Plac Nowy -aukiolla sijaitsevassa Endziorissa. En tuolloin vielä tiennyt ruokalajista, ja pitkä patonki pääsi tekemään puskista vaikutuksen. Ensimmäinen zapiekankani maistui paljon paremmalta, miltä ketsuppi-juusto-sieni-yhdistelmä äkkiseltään kuulostaa, ja myös näytti hyvältä.

Puolassa kannattaa siis ehdottomasti maistaa zapiekankaa. Krakovasta suosittelen Endzioria. Muualla taas kannattaa noudattaa matkailijan vanhaa hyvää perusohjetta: syö siellä, minne paikalliset jonottavat.

Krakova Kazimierz
Kazimierzin Plac Nowy. Endzior sijaitsee torin keskellä, punatiilisessä pyöreässä rakennuksessa.

Lue lisää Puolasta >>