Puolassa matkailijan maistelulistalle tulee ehdottomasti sisällyttää zapienka, kommunismin ajalta periytyvä katuruoka, jonka perusversio valmistetaan päällystämällä patonkimainen leipä sienillä, juustolla ja ketsupilla. Maan parhaat zapiekankat saa Krakovan Kazimierzin kaupunginosasta.

Zapiekankaa voi luonnehtia yhdeksi Puolan moderneista kansallisruuista. Kommunismin aikana 1970-luvulla syntynyt katuruoka on pitänyt pintansa taistelussa pizzoja, kebabeja ja hampurilaisia vastaan. Useimmat katu- ja pikaruokapaikat myyvät zapiekankoja, mutta laadussa on isoja eroja. Heikkotasoisimmat zapiekankat ovat teollisesti valmistettuja ja mikrossa lämmitettyjä, mutta parhaat tehdään laadukkaista aineksista käsin ja paistetaan uunissa.

Perusversiona zapiekanka on hyvin yksinkertainen ja muistuttaa kommunismin ajan niukkuudesta. Moderneissa zapiekankoissa voi puolestaan olla mitä erilaisimpia täytteitä. Poznanissa asuessani suosikikseni nousi kebab-salaatti-zapienka, jota söin usein opiskelijabileiden jälkeen Roti-nimisessä ketjussa. Paikallisille zapiekankat maistuvatkin parhaiten illanvieton lomassa.

Zapiekanka – Puolan oma katuruoka
Rappioruokaa? Kanakebab-zapiekanka ilman salaattia Poznanissa.
Zapiekanka – Puolan oma katuruoka
Ensimmäistä kertaa zapiekankalla kavereiden kanssa. Krakovassa kesällä 2008.

Paraskaan Poznanin zapiekankakoju ei kuitenkaan pärjää vertailussa Krakovan legendaarisimmalle katuruokakioskille: Endziorille.

Ensimmäisellä matkallani Krakovassa yllätyin positiivisesti, kun paikalliset kaverini päättivät tarjota minulle zapiekankan Kazimierzin Plac Nowy -aukiolla sijaitsevassa Endziorissa. En tuolloin vielä tiennyt ruokalajista, ja pitkä patonki pääsi tekemään puskista vaikutuksen. Ensimmäinen zapiekankani maistui paljon paremmalta, miltä ketsuppi-juusto-sieni-yhdistelmä äkkiseltään kuulostaa, ja myös näytti hyvältä.

Puolassa kannattaa siis ehdottomasti maistaa zapiekankaa. Krakovasta suosittelen Endzioria. Muualla taas kannattaa noudattaa matkailijan vanhaa hyvää perusohjetta: syö siellä, minne paikalliset jonottavat.

Krakova Kazimierz
Kazimierzin Plac Nowy. Endzior sijaitsee torin keskellä, punatiilisessä pyöreässä rakennuksessa.

Lue lisää Puolasta >>

Posted by:Panu / Panun matkat

12 replies on “Zapiekanka – Puolan oma katuruoka

  1. Kiitoksia taustoituksesta, mutta mielestäni zapiekanka myös maistuu kommunismilta ja on vaikea syödä! 😉

    1. Hmm, mitenhän määritellään, mikä maistuu kommunismilta… Kuten kirjoitin ja olen itse kokenut, zapiekankoissa on huomattavia eroja. Valitettavan heikkoa laatua on monessa paikassa tarjolla, mutta esimerkiksi mainitsemassani Krakovan Endziorissa zapiekanka on todellista herkkua. 🙂

  2. Nam, nyt tuli hyvät muistot mieleen 🙂 Käytiin muutama vuosi takaperin juurikin tuolla samalla aukiolla syömässä zapiekankat useana iltana. Mikäs sen parempaa livemusakeikan jälkeen 🙂 Noi on vielä niin kivoja, kun vaihtoehtoja löytyy paljon ja kasvissyöjäkin saa koostettua mieleisensä!
    Kazimierz muutenkin oli ihan paras paikka Krakovassa!

  3. Jes, katuruoka kiinnostaa aina! Kieltämättä kombo kuulostaa melko vastenmieliseltä näin sienien inhoajana, mutta toisaalta mikäs sen parempi tapa muuttaa asenteita kuin maistella autenttisia katuruokia, vielä kun olis Puolan-reissu tiedossa…

    1. Inhosin sieniä lapsena, mutta lukiosta lähtien ovat olleet herkkua. Olen melko varma, että zapiekankassa sienet uppoavat inhoajallekin yllättävän hyvin – eli jos Puolaan päädyt, kannattaa ennakkoluulottomasti maistaa ihan peruszapia!

  4. Mä kaivoin netistä näihin reseptin meidän Puolan matkan jälkeen. Mutta olen ihan kokonaan unohtanut koko Zapienkankan. Kiitos kun muistutit, täytyypä kaivaa resepti esiin! 😛

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.