Pääsiäisenä olen matkustanut kerran, keväällä 2010. Opiskelin silloin vaihdossa Puolan Poznanissa ja pääsiäislomalla heitin ensimmäisen reilini Saksan ja Itävallan kautta Sloveniaan. Puolassa ehdin kuitenkin saada lyhyen kosketuksen paikalliseen pääsiäiseen yliopiston järjestämän pääsiäisjuhlan sekä kaupungin vallottaneiden pääsiäispupujen ansiosta. Puolalaisista pääsiäisperinteistä kiinnostuneille suosittelen Puolan Helsingin-suurlähetystön suomenkielistä tekstiä sekä Puolan virallisten sivujen englanninkielistä tietopakettia. Puolalaisista pääsiäisruoista tietoa taas tarjoaa englanniksi Puolan kulttuuriin keskittyvä Culture.pl-sivusto.

Puolan pääsiäinen
Puolalaisia pääsiäispupuja Poznanissa, Stary Browar -kauppakeskuksessa. Olen kirjoittanut aiemmin aiheesta otsikolla ”Aika vekkuleita nuo puolalaiset pääsiäispuput”.

Reililläni pääsiäinen näkyi jonkin verran, mutta varsin maltillisesti. Liikkeet ja ravintolat tuntuivat olevan normaalisti auki, ja pääsiäisen huomasi mielestäni ainoastaan satunnaisista koristeluista kaupungilla.

Keskieurooppalaista pääsiäistunnelmaa Itävallan Grazissa.
Keskieurooppalaista pääsiäistunnelmaa Itävallan Grazissa.

Sloveniassa majoittauduin ystävieni luona sekä Ljubljanassa että Mariborissa. Kaupungilla en havainnut merkkejä pääsiäisestä, mutta Mariborissa ystäväni olivat maalanneet hienoja pääsiäismunia sekä leiponeet perinteistä pääsiäiskakkua, jota sain luonnollisesti maistaa.

Slovenia pääsiäinen
Itsemaalattuja pääsiäismunia Sloveniassa.
Slovenia pääsiäiskakku
Kotitekoista slovenialaista pääsiäiskakkua, nam!

Oman kotini koristelen pääsiäisen aikaan myös maalatuilla, puisilla munilla. Nuo munat ovat peräisin heti pääsiäisen jälkeen heitetyltä Budapestin-reissulta keväältä 2008. Ne löytyivät Pyhän Tapanin kirkon aukiolla sijaitsevasta matkamuistomyymälästä. Toisinaan turistiliikkeistäkin voi tehdä hyviä löytöjä.

Budapest pääsiäinen
Kotini pääsiäisen aikaan.
Budapest Pyhän Tapanin kirkko
Pyhän Tapanin kirkko Budapestissä.

Viime keväänä olin puolestaan matkalla juuri ennen pääsiäistä Liettuassa, Kaunasissa ja Vilnassa. Vilnassa bongasin 300-kiloisen munapatsaan sattumalta. Patsaan koristelut olivat rähjääntyneet, mutta muistuttivat selvästi pääsiäisestä. Erään Helsingin aukion lempinimeä mukaillen voisikin sanoa, että tuolla Vilnan aukiolla vietetään ikuista pääsiäistä.

Liettua Vilna munapatsas

Posted by:Panu / Panun matkat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.