Ovoot – Mongolian shamanistiset kivikasat

Ovoita ei Mongolian maaseudulla matkaava voi olla huomaamatta. Ne sijaitsevat näkyvillä paikoilla, esimerkiksi vuoren- tai mäenrinteillä, ja koostuvat paitsi kivistä myös kaikenmoisesta roinasta, jota ihmiset ovat keksineet kasaan tuoda. Erityisesti ovoot tunnistaa sinisestä väristä, sillä kasoihin on aina kiedottu useita sinisiä khadag-seremoniahuiveja, joita käytetään uskonnollisissa rituaaleissa. Sininen väri symboloi taivasta.

Ovoilla saatetaan pitää uskonnollisia rituaaleja, mutta niiden arkinen käyttötarkoitus kytkeytyy matkantekoon. Itse pääsin kokemaan Trans-Siperian-matkallani 2009, kuinka matka aloitetaan Mongoliassa ovoolta.

Kun seurueeni lähti Ulan Batorista yhdeksänpäiväiselle Gobin-kiertueelle, pysähdyimme heti kaupunkia ympäröivillä vuorilla ovoolle. Kuljettajamme Zanaa kiersi kasan kolmesti myötäpäivään ja sijoitti siihen lopuksi oman kiven. Uskomusten mukaan tämä tapa tuo matkalle hyvää onnea. Ehkä asiassa on perää, sillä selvisimme reissusta ilman onnettomuuksia ja pahempia kommelluksia, mitä nyt toisena matkapäivänä hieman eksyimme.

Mongolia matka
Kuljettajamme Zanaa poistumassa ovoolta. Toisinaan kasaan saatetaan myös jättää jotakin arvokkaampaa, esimerkiksi vodkapullo, vielä paremman onnen toivossa.
Mongoliassa
Tällä autolla taitoimme matkaa. Kuvassa myös tulkkimme Bayaima.
Mongoliassa
Ulan Bator nähtynä vuorenrinteeseen sijoitetulta ovoolta.
Mongolia Gobi
Ovoo jossakin Gobin autiomaassa. Ihmisiä on paikalla paljon, koska ovoon vieressä oli meneillään jokin festivaali, jolle satuimme sattumalta.