Viime viikolla Vilnassa törmäsin sangen erikoiseen nähtävyyteen: 300-kiloiseen munaveistokseen, joka näyttää seisovan pienten jalkojen varassa jalustalla.

Aloitin nähtävyyskierrokseni Vilnassa rautatieasemalta, josta lähdin samoilemaan vailla selvää päämäärää. Huomasin nopeasti pitäväni kaupungista, eivätkä tunnetta vähentäneet mukavat nähtävyyslöydöt, joista lähellä asemaa sijaitseva munapatsas lukeutui ensimmäisiin.

En siis tiennyt munaveistoksesta ennakkoon ja bongasin sen sattumalta. Nähtävyys tuntui hassunhauskalta, ja hilpeänä yksityiskohtana munalla näytti olevan pienet jalat, joiden varassa se tasapainoili muutaman metrin korkuisella jalustallaan. Patsas tuntui kaipaavan kipeästi restaurointia, sillä sen pääsiäisen mieleen tuovat koristelut olivat pahasti rapistuneet. Toisaalta pieni rappio lisää usein nähtävyyksien charmia, eikä tämänkään patsaan vetovoima tuntunut rähjäisyydestä kärsivän – melkein päinvastoin.

Vilna nähtävyydet

Myöhemmin selvitin tarkemmin patsaan historiaa. Se pystytettiin alun perin boheemien taitelijoiden ja uusrikkaiden asuttamaan Užupisin kaupunginosaan, joka tunnetaan vuoden 1997 itsenäisyysjulistuksestaan. Siellä minivaltion syntyä symboloinut veistos ilahdutti kaupunkilaisia vuodesta 1997 vuoteen 2002, kunnes sen tilalle vaihdettiin trumpettia soittavan arkkienkeli Gabrielin patsas. Seurauksena munaveistos päätyi huutokaupattavaksi, ja kaupan tuloksena patsas siirrettiin nykyiselle paikalleen Raugyklos– ja Pylimo-katujen kulmaan. Tuolla paikalla taiteilija Lijana Turskytė koristeli sen pääsiäismunaksi vuonna 2003. 10 vuodessa nuo koristelut ovat siis huomattavasti kuluneet.

Nykyään munan sanotaan kuvaavan vanhankaupungin uutta, restauroinnin jälkeistä elinvoimaa. Vanhakaupunki tuntuikin Vilnassa olevan todella tiptop. Kaikki oli siistiä, värikästä ja kiiltävää – toisin kuin tuon loiston charmikkaasti rappeutunut symboli.

Vilna patsaat

Kaikki Liettua-artikkelit >>

Posted by:Panu / Panun matkat

2 replies on “Hassunhauskaa Vilnassa: 300-kiloinen pääsiäismuna

  1. Hehe, hauska pääsiäisteemainen juttu! Kaikkea sitä näkeekin. Ihanan keväistä Vilnassakin! 🙂

    1. Joo, aiheutti kyllä melkoisen häh-efektin, kun tuon huomasin. Viime maaliskuussa Vilnassa oli muuten yli -10 astetta. Hrrr…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.