Golfia Ruotsin Lapin ruskaloistossa

Yhteistyössä Visit Sweden

Matkailussa parasta ovat kohteet, joita ei tunne ennakkoon mutta joihin rakastuu ensisilmäyksellä. Ruotsin Lapissa Silverfallet-vesiputous rantoineen huumasi minut heti kauneudellaan, enkä tiennyt paikasta mitään etukäteen.

Lähellä kuitenkin oli, että rakastuminen olisi jäänyt kokematta.

Silverfallet oli vuodentakaisen Björklidenin-lehdistömatkan päätöskohde, josta reissuohjelma ei maininnut. Kovien olojen vuoristovaellukselta palattuani olin lepäämässä, kun mahdollisuus vielä yhteen kohteeseen heitettiin ilmoille. Ajattelin ensin olla lähtemättä, olinhan nähnyt vesiputouksia jo vaelluksellamme.

Voisiko jokin Silverfallet vielä tarjota uutta?

Ruotsin Lappi vaellus
Vuoristovaelluksella näin muun muassa tämän kauniin Syndafallet-putouksen, joka sijaitsee vain kilometrin päässä Björklidenin Fjället-hotellista.

Henkilökohtainen paratiisi

Onneksi päätin viime tipassa lähteä matkaan. Silverfalletin rannalla koin oloni hämmästyttävän rauhalliseksi. Minusta tuntui kuin olisin löytänyt henkilökohtaisen paratiisini.

Tuntemuksistani kerroin tuoreeltaan viimesyksyisessä Bassoradion haastattelussa.

Ruotsin Lappi matka
Silverfalletin ranta. Taustalla vuoristomuodostelma Lapin portti eli Lapporten.

Rannalla sekä silmät että korvat lepäsivät. Silverfalletin putous kohisi jossakin taustalla, Torniojärven eli Torneträskin vesi liplatti ja tuuli humisi kevyesti. Äänimaisema rauhoitti, emmekä pilanneet tunnelmaa liikoja puhumalla. Ajattelin, että ympäristö olisi mitä täydellisin kirjoittamiselle. Vannoin, että aion palata paikalle, jos joskus kirjoitan kirjaa.

Ranta rakentui värikkäistä, veden sileäksi hiomista kivistä, joita monet käyvät keräämässä rannalta kotiinsa. Näkymät kohti kahden vuoren muodostamaa Lapin porttia eli Lapportenia tyrmäsivät kauneudellaan. Torniojärven kirkas vesi viimeisteli maalausmaisen kokonaisuuden.

Silverfallet-vesiputous Ruotsi
Näkymä rannalta Silverfalletin putoukselle.

Björklidenin pieni salaisuus

Silverfalletin kaunis ranta tuntui salaiselta. Paikkaa ei huomaa ohikulkevan E10-tien varrelta. Edes putouksen kohdalla, aivan Björklidenin rajalla sijaitsevalla pysähtymispaikalla ranta ei vihjaa olemassaolostaan.

E10-tie Björkliden
E10-tien pysähtymispaikalla Silverfalletille ohjaa tämä pieni kyltti.

Ranta jää näkemättä silloinkin, jos tyytyy vilkaisemaan Silverfalletia vain tien viereiseltä näköalapaikalta. Sileiden kivien väriloiston löytää vasta, kun laskeutuu alas Silverfalletin ympärillä siltoineen risteilevää tietä.

Silverfallet ja Lapporten Ruotsin Lappi
Näiltä pysähtymispaikan viereisiltä kallioilta aukeaa upea näkymä kohti Lapportenia. Silverfallet kuohuaa vieressä, mutta ranta pysyy piilossa. Lapportenia ihailevat oppaamme sekä matkassa mukana olleet bloggaajakollegat Teea, Teija ja Saana.
Ruotsin Lappi blogi
Silverfallet pauhaa E10-tien alla, mutta jää satunnaiselta matkailijalta helposti huomaamatta.
Pohjois-Ruotsi blogi
E10-tien sillan alta Silverfallet avautuu kymmenien metrien korkuiseksi putoukseksi.

Laskeutuminen alas Torniojärvelle kannattaa. Vesi syöksyy voimalla kymmenien metrien matkan alas rannalle, ja putouksen ympärille mutkitteleva tie tarjoaa vaihtelevia näkymiä kuohuihin.

Kaupan päälle tulee ranta, jota miellyttävämpää en ole vielä kohdannut.

Silverfalle-vesiputous Ruotsin Lappi

Silverfallet Lapporten matka

Ruotsin Lappi matkablogi

Yhteistyössä Visit Sweden, jonka järjestämälle lehdistömatkalle osallistuin Björklidenissä syyskuussa 2015.