Ruotsin Lapissa rakastuin rantaan

Yhteistyössä Visit Sweden

Vuosi sitten elin hyvin erilaista syksyä kuin nyt. Viimeistelin opintojani, tein töitä joustavasti ja ehdin panostaa bloggaamiseen ja matkailuun. Vuoden kohokohdaksi muodostui yhteistyössä Visit Swedenin kanssa tekemäni ruskareissu Ruotsin Lappiin ja Björklideniin.

Nyt kun matkasta on kulunut vuoden päivät, huomaan olevani nostalgisella tuulella. Muistot kaikkien aikojen ensimmäisestä Lapin-reissustani vyöryvät vastustamattomana virtana mielessäni. Kaipaan uutta syysmatkaa pohjoiseen ja ikävöin jylhiä järvi-vuoristomaisemia ja upeaa ruskaloistoa. Muistelen epäuskoisena extremen puolelle livahtaneita luola- ja jäätikköseikkailuja.

Ahtauduinko todella kapeaan Kåppasjokk-luolastoon ja selvisin takaisin ylös? Upposinko oikeasti railoon jäätiköllä ja selvisin siitäkin?

Uudenlaiset tunnetilat ja aiemmista poikkeavat fyysiset suoritukset jättävät vahvan muistijäljen. Muistan, miten poikkeavan tuntuisesti sydämeni löi railossa käymisen jälkeen. Sormissani tunnen yhä kalkkikiviluolan pinnat ja jalkojeni alla valtavat jäämassat.

Sekä luolassa että jäätiköllä jännitin, hetkittäin jopa pelkäsin. Voitin itseni, ja kokemukset auttoivat tunnistamaan äärirajani. Seuraavaksi voisin lähteä pohjoiseen rentouttavalle vaelluslomalle. Rakastan vuoristomaisemia. Vuoret rauhoittavat ja auttavat unohtamaan arjen kiireen ja paineet.

Pohjois-Ruotsi vuoret patikointi
Björkliden. Taustalla kuuluisa kahden vuoren ”half-pipe” Lapporten.

Paluu pohjoiseen ei ole kuitenkaan nyt mahdollinen. Teen työkseni intensiivistä yritysviestintää. Nautin päivittäisestä tekemisestä ja elän työunelmaani vielä hetken; perhevapaan sijaisuus ei kestä ikuisesti. Töitä on jäljellä, mutta uutta paikkaa on jo pakko etsiä.

Eräässä hakuprosessissa olen pitkällä. Uusi työ saattaa olla jo ovella tai sitten ei. Vaikka viestintäalalla tekevä löytää some-aikana varmasti free-hommia, perheellisenä kolmekymppisenä vakituisen työsuhteen etuja arvostaa päivä päivältä enemmän.

Pohjois-Ruotsi vuoret matkailu

Elämässäni syksy on tiennyt usein uusia alkuja tai vähintään tuonut jotakin täysin uutta. Viime vuonna tuo uutuus oli ensikosketus Lappiin, tänä vuonna toivottavasti uusi työ ja askel eteenpäin uralla.

Vuosi sitten Ruotsin syysmaisemat tekivät vaikutuksen jo lentokoneesta. Tiesin olevani pohjoisempana kuin koskaan enkä ollut aiemmin nähnyt vastaavaa luontoa. Maisemien karuus toi mieleen Siperian ja Mongolian, mutta kaikki näytti raikkaalla tavalla uudelta.

Kuten Trans-Siperian-reissultani tiesin, karu osaa olla kaunista. Ja kauneutta Ruotsin Lappi tarjosi pian yllin kyllin. Kiirunan maisemat lentokoneesta olivat vasta alku.

Lappi Ruotsi Kiiruna

Kiirunan kentällä pohjoisen pureva syysilma tuntui hyvältä keuhkoissa. Ryhmämme hyppäsi autoon ja lähti ajamaan kohti Björklideniä.

Matkalla näimme Kiirunan valtavan kaivoksen sekä kaupungin rakennukset, jotka eivät enää kauan olisi niillä sijoillaan. Kaupungin keskusta on vaarassa romahtaa, koska kaivosyhtiö LKAB louhii rautamalmia yhä syvemmältä. Vajoamisvaarassa oleva kaupunki konkreettisesti siirretään pois kaivostöiden tieltä.

Hämmästyttävää, eikö?

Kiiruna lentokenttä

Kiiruna keskusta
Kiirunan kaivos ja keskusta.

Kiiruna matkailu

Matka Björklideniin kulki pitkin rantateitä. Kirkkaat järvet, vuoret ja orastava ruska miellyttivät silmää. Annoin kameran laulaa jo auton ikkunoiden läpi.

Viis lasien tahroista, näitä maisemia halusin tutkia myös jälkikäteen. Pohjoinen kietoi Itä-Stadin kundin välittömästi otteeseensa.

Pohjois-Ruotsi automatka

Ruotsi ruskamatka

Perillä Björklidenissä mäen päällä sijaitseva hotelli Fjället tarjosi perushyvän huoneen ja uskomattomat maisemat Torniojärven suuntaan. Tervetulofikasta nauttiessani valmistauduin tulevaan innolla, jännityksellä ja epärealistisin odotuksin. Edessä oli muutaman kilometrin vaellus ja luolaseikkailu.

Se luolaseikkailu, josta olen kertonut jo moneen kertaan. Luola, joka ei ollutkaan mikään korkeakattoinen tippukiviluola, jossa voisi kävellä rauhassa, vaan kapea käytäväverkosto, jossa joutui ryömimään, konttaamaan ja välttelemään virtaavaa vettä.

Luolaa edeltäneellä vaellusreitillä Torniojärven jylhät maisemat ja sateenkaari toivottivat ensikertalaiset tervetulleiksi Ruotsin Lappiin. Sateenkaarea katsellessani muistan ajatelleeni, miksi matkustan.

Uudet maisemat ja elämykset, itsensä haastaminen – maailmalta hankitut kokemukset inspiroivat minua pitkään.

Siksi kirjoitan tätä blogia usein jälkikäteen muistellen.

Sateekaari Torniojärven yllä Ruotsissa

Pohjois-Ruotsi vaellus

Ruotsin Lappi matka

Torniojärvi matka

Ruotsin Lappi matka
Hotelli Fjället sijaitsee ylhäisessä yksinäisyydessä luonnonkauniilla paikalla. Hotellilta avautuvat huikeat näkyvät Torniojärvelle ja Lapportenille.

Yhteistyössä Visit Sweden. Osallistuin lehdistömatkalle Björklidenissä syyskuussa 2015.