Elokuun ensimmäisenä Varsova on vavahduttava kokemus. Joka vuosi kello 17 kaupunki hiljentyy minuutiksi kunnioittamaan 1.8.1944 alkanutta kansannousua. Liikenne ja jalankulkijat pysähtyvät ja sireenit ulvovat. Puolan puolesta taistelleita kunnioitetaan seisten.

Kansannousun saksalaiset kukistivat kahdessa kuukaudessa. Traagisissa tapahtumissa kuoli lähes 200 000 varsovalaista siviiliä. Eloonjääneet kaupunkilaiset karkotettiin ja taisteluista selvinnyttä Varsovan rakennuskantaa alettiin järjestelmällisesti tuhota. Nyky-Varsova onkin kirjaimellisesti noussut tuhkasta. Sodan päättyessä Varsovasta oli raunioina peräti 80 %. Esimerkiksi vanhakaupunki on rakennettu kokonaisuudessaan uudelleen. Sen kaduilla kävellessä puolalaisten pikkutarkka restaurointityö herättää kunnioitusta.

Itse en ole kokenut elokuun ensimmäisen muistohetkeä paikan päällä, mutta seuraava video välittää poikkeuksellisen tunnelman kotiin. Kansannousun historiaan Varsovassa tutustuu parhaiten erinomaisessa museossa, josta kirjoitan myöhemmin erillisen postauksen.

Posted by:Panu / Panun matkat

6 replies on “Jos elokuun ensimmäisenä Varsovassa

  1. Varsovan historia on kyllä rankka. Me kävimme siellä ensimmäistä kertaa elokuussa tapaamassa paikallisia ystäviämme, ja jo pelkästään heidän perheidensä historiasta löytyy monta surullista kohtaloa, mm. Auschwitzissa. Kiinnostava kaupunki silti, juuri historiansa takia!

    1. Kyllä. Varsovassa kiehtovat nimenomaan historian eri kerrokset ja niiden jäljet. Nykypäivä, kommunismi, sota ja ”vanhat hyvät ajat” miksautuvat mielenkiintoisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.