Heinäkuisessa Krakovassa 2010 helle hellii. Istun vaimoni kanssa terassilounaalla Wawelin linnan vierailijakeskuksen ravintolassa. Olemme juuri käyneet linnassa sisällä ja lähettäneet kortit kotiin Wawelin postitoimistossa. Syödessämme ihailemme vielä vehreää sisäpihaa ja linnan katedraalin kultaisia kupoleja. Upeasta ilmeestä on kiittäminen italialaisia arkkitehtejä, jotka uudistivat 1300-lukulaisen linnan renessanssityyliseksi 1500-luvulla.

Heinäkuisessa Krakovassa 2010 helle hellii. Istun vaimoni kanssa terassilounaalla Wawelin linnan vierailijakeskuksen ravintolassa. Olemme juuri käyneet linnassa sisällä ja lähettäneet kortit kotiin Wawelin postitoimistossa. Syödessämme ihailemme vielä vehreää sisäpihaa ja linnan katedraalin kultaisia kupoleja. Upeasta ilmeestä on kiittäminen italialaisia arkkitehtejä, jotka uudistivat 1300-lukulaisen linnan renessanssityyliseksi 1500-luvulla.

Lohikäärmeen luolassa Krakovassa
Lounaaksi maistuivat herkulliset puolalaiset keitinpiiraat eli pierogit.
Lohikäärmeen luolassa Krakovassa
Wawelin sisäpihalla sitten kelpaa.

Syötyämme päätämme jatkaa matkaa. Emme ehdi kauaksi, sillä huomiomme vangitsee ”Lohikäärmeen luolaa” mainostava kyltti. Varkaiden tornin kivijalasta alkava luola johtaa alas linnakukkulalta Veikselin rannalle. Ostamme kolmen złotyn (n. 0,75 €) arvoiset liput automaatista ja aloitamme laskeutumisen luolaan pitkin kapeita portaita.

Portaat johtavat miljoonia vuosia vanhaan luolastoon, jossa huokoiset kivipinnat hehkuvat taianomaisesti kellertävässä keinovalossa. 270-metrisestä luolasta on yleisölle avoinna 81 metrin pätkä, jota kuljemme hiljalleen eteenpäin. Käytävät näyttävät kuin tulella koverretuilta, eikä ole vaikea kuvitella, miksi legendan mukaan Wawelin lohikäärme Smok Wawelski asusti täällä.

Lohikäärmeen luolassa Krakovassa

Smok-lohikäärme on Krakovan symboli. Kaupunki syntyi, kun Krak-niminen suutari kukisti seutua terrorisoineen Smokin. Krak puijasi lohikäärmeen syömään rikkiä. Janoonsa Smok joi Veikselistä, kunnes halkesi. Lohikäärmeen kukistanut Krak nai palkinnoksi silloisen kuninkaan tyttären. Hänestä tuli prinssi ja sitten kuningas Krakus, joka perusti Wawelin linnan lohikäärmeen luolan päälle. Linnan ympärille alkoi kasvaa kaupunki. Se nimettiin kuninkaansa mukaan Krakovaksi.

Lohikäärmeen luolassa Krakovassa

Luola on nopeasti kuljettu loppuun. Viimeisen pätkän on ihminen muovannut linnoitukseksi. Kalteriovet kiiltävät auringonvalossa. Ulkona Smok-lohikäärme tervehtii luolastaan poistuvia matkailijoita. Kolmen minuutin välein tulta syöksevän patsaan on veistänyt vuonna 1972 Bronisław Chromy.

Lohikäärmeen luolassa Krakovassa

Posted by:Panu / Panun matkat

2 replies on “Lohikäärmeen luolassa Krakovassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.