Makeisvalmistaja Wedelin kaakaosalonki on Varsovan perinteikkäimpiä kahviloita. Wedel merkitsee puolalaisille samaa kuin Fazer suomalaisille. Entä miltä maistuu 1800-lukulaisella reseptillä valmistettu kaakao?

Nyky-Varsovassa Wedel pyörittää useita kahviloita, mutta aito ja alkuperäinen Wedelin kaakaosalonki Pijalnia czekolady sijaitsee Szpitalna– eli Sairaalakadulla rakennuksessa, joka valmistui vuonna 1894 Wedelin tehtaaksi. Alusta alkaen talon alakerrassa on nautittu kaakaota ja myyty makeisia.

”Siinä missä helsinkiläinen vie turistin Fazerille, varsovalainen esittelee Wedelin kaakaosalongin.”

Tutustuin kaakaosalonkiin toistaiseksi viimeisellä Varsovan-visiitilläni marraskuussa 2011. Rakennusta lähestyessäni en voinut olla ajattelematta, kuinka hämmästyttävän samankaltainen Wedelin historia on Fazeriin verrattuna.

Kummankin yrityksen perustivat Keski-Euroopasta muuttaneet suvut, Fazerit tulivat Sveitsistä ja Wedelit Saksasta. Molempien logoksi vakiintui perustajansa nimikirjoitus, ja nykyään kumpikin valmistaja on käsite kotimaassaan. Sekä Fazerista että Wedelistä kerrotaan mielellään ulkomaalaisille vieraille, ja edelleen kumpikin yritys harjoittaa kahvilatoimintaa. Siinä missä helsinkiläinen vie turistin Fazerille, varsovalainen esittelee Wedelin kaakaosalongin.

Varsova kahvilat

Kaakaosalongissa huomion kiinnittää ensimmäisenä menneisiin aikoihin vivahtava arvokas miljöö. Punaiset seinät luovat lämmintä tunnelmaa, eivätkä kalusteet ole postmodernia nähneetkään. Tunnelman kruunaavat hienosti pukeutuneet tarjoilijat ja luonnollisesti pöytiintarjoilu. Marraskuisena arki-iltana asiakaskunta koostui vanhemmista paikallisista ja muutamista turisteista.

Syömisiä en käynnilläni tilannut, vaikka menu olisikin ollut kattava. Juomista valintani osui Wedelin perinteisellä 1800-luvun reseptillä valmistettuun kuumaan kaakaoon. Päätös oli melko hyvä. Kaakao oli paksun tuhtia, maussa aisti vivahteita eikä juoma ollut liian makeaa. Itse asiassa tuhtius oli sitä luokkaa, että kyse tuntui olevan sulatetusta suklaasta, ja oikeastaan juoma olisi kaivannut seurakseen jotakin makeaa syötävää. Seuraavalla kerralla tilaisinkin oheen menun suosittelemaa jäätelöä.

Varsova kahvilat

”Suositeltava tuote on paikallisten mukaan suklaavohvelikakku torcik wedlowski.”

Lähtiessäni käväisin vielä katsastamassa samassa tilassa sijaitsevan makeispuodin, jossa on upea valikoima erilaisia konvehteja ja muita suklaatuotteita. En ostanut mitään, mutta korvamerkitsin paikan makeiden tuliaisten hankintaan tulevaisuudessa. Suositeltava tuote on paikallisten mukaan suklaavohvelikakku torcik wedlowski.

Lopuksi seuraa tietoisku Wedelin hinnoista: Puolan hintatasoon suhteutettuna paikka on kallis, mutta Suomen hinnoista jäädään luonnollisesti jälkeen.

Varsova kahvilat

Posted by:Panu / Panun matkat

One thought on “Kunnon kaakaota Varsovassa – Wedelin kahvila

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.