Pietari-Paavalin linnoitus

Pietari-PaavaliPäivän muisto 5.7.

Neljä vuotta sitten Trans-Siperiani-reissuni oli edennyt jo kolmanteen päiväänsä. Itse Siperian oppiin pääsy antoi kuitenkin vielä odottaa, sillä matkan ensimmäiset neljää päivää vietin Pietarissa. Heinäkuun viidentenä ohjelmassa oli muun muassa Pietari-Paavalin linnoitukseen tutustuminen.

Talvipalatsin vastarannalla sijaitseva linnoitus on Pietarin vanhin osa: kaupunki sai alkunsa sen rakentamisesta vuonna 1703. Linnoituksen ensimmäinen versio rakennettiin puusta, mutta se korvattiin pian nykyisellä kivilinnoituksella. Taistelussa rakennelmaa ei kuitenkaan koskaan käytetty. Sotilaalliselta kannalta rakennustyö osoittautui siis turhaksi, mutta jälkipolville jäi upea arkkitehtuurinen ja kulttuurinen perintö – Suomenlinnan tapaan.

Linnoituksessa riittää nähtävää: alueella on muun muassa tykkejä ja katedraaliin on haudattu useimmat tsaareista. Itse kiertelin linnoituksen alueella rauhassa katsellen maisemia ja ihaillen vanhoja rakennuksia. Ostoksiakin tein: mukaan tarttui nykyään keittiötäni komistavia, sosialistista realismia edustavia jääkaappimagneetteja.

Tekaisin vierailustani myös lyhyen videon edellisen Trans-Siperia-postaukseni tapaan. Aivan Ville Haapasalon veroista esiintymiseni ei ole, mutta eiköhän tämän katsoa kehtaa. 😉