Terveisiä Pietarhovista

Päivän muisto 6.7.

Trans-Siperian-matkallani 2009 koitti aika jättää jäähyväiset Pietarille Eino Leinon päivänä. Yöjuna Moskovaan lähti vasta myöhään illalla, joten päivällä oli hyvää aikaa katsastaa Pietarin keskustan ulkopuolisista nähtävyyksistä kuuluisin, Pietarhovin palatsi.

Pietarissa

1000 Places to see before you die -kirjassa Pietarhovia kuvaillaan täysin Versailles’n veroiseksi. En voi ottaa väitteeseen kantaa, koska en ole vielä käynyt Ranskassa, mutta ainakin Pietarhovi osoittautui vähintään yhtä mahtavaksi kuin Wienin Schönbrunn, palatsi, jota samaisessa kirjassa kuvaillaan myös Versailles’n veroiseksi.

Kävin Pietarhovissa maanantaina, jolloin alueen museoina toimivat rakennukset ovat kiinni. Suihkulähteiden täyttämään puutarhaan pääsi kuitenkin kävelemään ja rakennuksissa riitti ihasteltavaa ulkoapäinkin. Pietarhovin puutarha valloitti valtavuudellaan, ja se yhdistyi harmonisen kauniisti Suomenlahden rantoihin. Puutarha ja monet alueen rakennuksista ovat peräisin 1700-luvulta. Silloin on rakennettu myös paikan sydän, barokkityylinen Suuri palatsi, joka seuraavalla videolla toimii spiikkieni taustana.