Frank Zappan patsas – Vilnan erikoisin nähtävyys

Maailman ensimmäinen Frank Zappan patsas pystytettiin Vilnaan vuonna 1995. Millainen on Vilnan ja Zappan suhde? Entä millainen nähtävyys patsas on?

Vilna tarjosi kaksi erikoista patsasyllätystä: massiivisen munapatsaan sekä Frank Zappan. Ensimmäisen löysin sattumalta, mutta jälkimmäistä suuntasin katsomaan tarkoituksella – jopa hieman fiilistellen, vaikka en mikään Zappa-fani olekaan; niin erikoinen nähtävyys on kyseessä.

Zappan patsas sijaitsee asuintalojen reunustamassa puistonurkkauksessa osoitteessa Kalinausko gatve 1, vain hieman vanhankaupungin ulkopuolella. Kyse on oikeastaan kokonaisesta Zappa-pyhäköstä, sillä patsaan lisäksi aluetta koristavat muusikosta maalatut maalaukset. Hartaimmat fanit voivat istahtaa matalille penkeille ihailemaan idoliaan. Paikka ei missään tapauksessa ole loistelias, mutta jotakin selittämätöntä vetovoimaa siinä on.

Frank Zappan patsas – Vilnan erikoisin nähtävyys

Tulkitsen suuren osan Zappa-patsaan hohdosta juontuvan kontekstiin sopimattomuudesta, epäsovinnaisuudesta. Kirkkojen ja historiallisten monumenttien täyttämässä itäeurooppalaisessa kaupungissa ei odottaisi törmäävänsä amerikkalaisen musiikkisankarin muistomerkkiin. Zappan patsas on kuitenkin tyylirikko parhaasta päästä: sen voi ajatella symboloivan Liettuan vapautumista neuvostovallan kahleista, etenkin koska patsaan veisti elämäntyönään neuvostomonumentteja tehtaillut Konstantinas Bogdanas.

Zappan patsas on siis outo mutta omalla tavallaan valloittava nähtävyys. Sitä kannattaa käydä vilkaisemassa riippumatta suhteestaan herran musiikkiin.

Kaikki Liettua-artikkelit >>