Aloitan hieman epäkorrektisti viittaamalla suoraan otsikkoon: Funikulaari? Mikä ihme se on?

Funikulaari tarkoittaa kiskoköysirataa eli vaijereiden varassa kohoavaa rautatietä, jota käytetään jyrkillä rinteillä. Moni tuntenee laitteen Budapestistä, jossa sellainen kuljettaa ihmisiä Budan linnakukkulalle. Vastaava rata löytyy myös Kaunasista, ja se on palvellut kaupungin asukkaita jo vuodesta 1931.

Funikulaarilla huristelu kuuluu Kaunasin-kävijän ehdottomiin elämyksiin, ja laite kuljettaa matkustajansa korkealle Zaliakalnis-kukkulalle, jonka vetonaulana on kaupungin parhaimpia näköaloja tarjoava Kristuksen ylösnousemuksen kirkko. Funikulaarimatka aloitetaan astumalla pieneen lippuhalliin. Vanhanaikaisesta lipunmyyntipisteestä ostetaan – muistaakseni – yhden litin (0,3 €) hintainen lippu. Sitten siirrytään vaunuun ja pistetään menoksi!

””
””

Matka mukavasti kolisevalla funikulaarilla taittuu nopeasti. Heti lippuhallista poistuttaessa silmille lävähtää komea näky: Kristuksen ylösnousemuksen kirkko, jonka ylväästi kohoava 70-metrinen torni tuntuu näkyvän Kaunasissa joka puolelle.

Kristuksen ylösnousemuksen kirkko suunniteltiin kiittämään Jumalaa Liettuan itsenäisyydestä, ja se sai Jerusalemista tuodun peruskivensä vuonna 1934. Kunnianhimoinen kirkkoprojekti ei ennättänyt valmistua ennen sotaa, ja neuvostomiehitys lopetti rakennustyöt. Neuvostovallan aikana kirkko palveli radiotehtaana. Liettuan itsenäistyttyä uudelleen rakennustöitä jatkettiin, ja vuonna 2004 kirkko vihdoin valmistui, kuin symboliksi Liettuan kansakunnan ja katolisen uskon renessanssille.

Sekä ulkoasultaan että sisätiloiltaan kirkko on paljon pelkistetympi kuin katoliset kirkot yleensä. Näin rakennus tuo meidän luterilaiset kirkkomme mieleen. Ylös näköalatasanteelle voi nousta portaita pitkin tai hiettömästi hissillä. Itse valitsin portaat, ja lippu kustansi 4 litiä; hissi olisi maksanut tuplasti.

Näköalatasanne palkitsee panoraamanäkymillä Kaunasiin. Korkealta on aina mukava tiirailla maisemia, mutta miinusta täytyy antaa siitä, ettei vanhaankaupunkiin näe kunnolla. Näkymät tuohon suuntaan blokkaa katon kappeli, joka ei ainakaan minun vierailuni aikaan ollut auki. Tilanne kuitenkin muuttuu selvästi, mikäli sisään kappeliin pääsee – sen ikkunoista näet näkee suoraan vanhaankaupunkiin.

Posted by:Panu / Panun matkat

2 replies on “Kaunasin funikulaari ja Kristuksen ylösnousemuksen kirkko

    1. Hei, Suksu! Mielelläni matkaan kyllä Varsovaan jälleen, kun saan siihen mahdollisuuden. Pitäydytään tämän postauksen kommentoinnissa kuitenkin Kaunasissa. 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.