Maaliskuisella Liettuan-matkallani saavutin merkittävän etapin matkailijana: Vilnasta tuli 100. kaupunki, jossa olen käynyt. 

Olen pitänyt vierailemistani maista tarkasti kirjaa, mutta käymieni kaupunkien lukema on ollut mielessäni vain sinnepäin. Kaupunkeja olen listaillut Facebookin Tripadvisor-sovellukseen joka matkan jälkeen. Ennen Liettuaan liukenemistani toki tiesin, että 100 kaupungin merkkipaalu alkoi olla lähellä, mutta paikan päällä en vielä arvannut, että saavuttaisin tuon lukeman juuri Vilnassa. Vasta kotona Tripadvisoriin kaupunkeja syöttäessäni asian oikea laita valkeni minulle.

Vilna sai kunnian – 100. kaupunki vyölle
Näin 100 vierailemaani kaupunkia jakautuvat maantieteellisesti. Paljon on maailmalla nähtävää jäljellä!

Sadannen kaupungin kunnian sai siis Vilna, Liettuan kaunis vanha pääkaupunki, joka hemmottelee matkailijaa lukuisilla historian kerrostumilla. Euroopan laajimpiin lukeutuva vanhakaupunki, Neuvostoliiton ajan jäänteet sekä kommunismin vapautumisen huumassa pystytetyt erikoisuudet, kuten Frank Zappan patsas, loivat upeaa kontrastia toisilleen ja nappasivat minut vastustamattomasti otteeseensa.

Vilnaan tavallaan tiivistyi kaikki se, minkä perässä olen maailmalla viime vuosina juossut. Minuahan eivät niinkään kiinnosta rannat ja löhöily vaan tutkin mieluiten kulttuuria ja historiaa, erityisesti entisen rautaesiripun takana. Yritän myös aina sukeltaa pintaa syvemmälle paikalliseen elämänmenoon tapaamalla vanhoja tuttuja, tutun tuttuja tai tutustumalla uusiin ihmisiin. Vilnassa jälkimmäinen tavoite onnistui vaihtoaikaisen ystäväni Kristinan kanssa, joka perehdytti minut kaupungin yöelämään vilnalaisesta opiskelijanäkökulmasta.

Tykästyin Vilnaan siis aikalailla! Kaupunkiin on ehdottomasti päästävä joskus uudelleen. Onneksi tavoitetta ei ole vaikea toteuttaa, sillä Vilna on helpon ja edullisen suoran lentoyhteyden päässä.

Vilna linnoitus
Vilna nähtävyydet
Vilna Liettua
Vilna linnoitus
Vilna rähjäisyys
Vilna munapatsas
Frank Zappan patsas – Vilnan erikoisin nähtävyys

Kaikki Liettua-artikkelit >>

Posted by:Panu / Panun matkat

Puolassa asunut ja Trans-Siperian junaillut Panu intoilee Itä-Euroopasta ja lämpenee vähemmän tunnetuille matkakohteille. Matkalla tärkeitä ovat elämykset ja kokemukset: kosketukset paikalliseen kulttuuriin, tapahtumat, nähtävyydet ja hyvät näköalat. Pienen tytön isänä Panu arvostaa myös lähimatkailua ja tasokasta majoitusta.

0 replies on “Vilna sai kunnian – 100. kaupunki vyölle

  1. Miten muuten lasket vieraillut kaupungit? Riittääkö parin tunnin pysähdys ja lounastaminen jossain vai on kaupungissa oltava myös yövytty?

    Itse olen Euroopassakin reissaillut aika lailla rauta- ja maanteitse ja kaupunkien laskeminen alkaa käydä jo aika hankalaksi. Lyhyehköjä pysähdyksiä kun on ollut niin paljon. Maat tosin Euroopasta muistan: enää Malta on käymättä!

    1. Lentokenttä- tai juna-asemavierailuja en ota lukuun, mutta tuommoinen pieni kierros kaupungissa riittää, eli ei tarvitse mielestäni yöpyä. Jos autoilisin, tuskin ottaisin sitä lukuun, jos vain ajaisin läpi/pysähtyisin ainoastaan syömään. Toisin sanoen pitää siis jalkautua hetkeksi kaupunkiin ja vähän nähdä mestoja.

Vastaa