Cabo da Roca – Euroopan reunalla Portugalissa

Tuuli puhaltaa voimakkaasti Atlantilta, syvänsiniset aallot lyövät jylhinä kohoaviin rantakallioihin. 140 metriä aaltojen yläpuolella katselee merelle yksinäinen majakka. Kituliaan kasvuston keskeltä majakkaa tervehtii kivinen pylväs. Sen laella risti kurottaa korkeuksiin, ja sen juurelle kerääntyy jatkuvana virtana ihmisiä. Vuorollaan jokainen käy valokuvattavaksi runoilija Luís de Camõesin kaiverrettujen sanojen viereen:

Tässä… 

missä maa päättyy

ja meri alkaa

Camõesin sanat ovat 1500-luvulta. Silloin Amerikka oli jo löytynyt, mutta aikaa oli kulunut vasta vähän siitä, kun ihmiset uskoivat, että maailma päättyy Euroopasta länsisuuntaan poistuttaessa. Päätepisteenä pidettiin Portugalin Cabo da Rocaa, Manner-Euroopan läntisintä niemennokkaa.

Cabo da Roca – Euroopan reunalla Portugalissa

Cabo da Rocan pylväällä poseerasin itse häämatkallani elokuussa 2012. Katse ei kantanut kallioilta kauas, sillä meren päällä leijui sankka sumu. Selkeämmällä säällä olisi merta nähnyt varmasti silmänkantomattomiin. Vaikka suuri Atlantti käpertyi suojakaapuun, luonnon mahdista muistuttivat rantakallioiden korkeus ja kuumaa kesäpäivää virkistänyt kova tuuli.

Cabo da Roca – Euroopan reunalla Portugalissa
Cabo da Roca – Euroopan reunalla Portugalissa Cabo da Roca – Euroopan reunalla Portugalissa

Käynti Capo da Rocalla muodostuu varmasti merkkipaaluksi kaikille matkailijoille. Itselleni siitä tuli vielä erityisen tärkeä siksi, että olin kolme vuotta aiemmin ylittänyt Euroopan ja Aasian välisen rajan jalan. Nyt sain vyölleni toisenkin rajaseudun, sopivasti vieläpä vastinparin Euroopan itärajalle.

Cabo da Rocalla voisi viihtyä pitkäänkin vain tunnelmasta nauttien, mutta useimmat turistit tulevat ja menevät osana organisoituja matkoja. Minäkin vain käväisin paikalla, sillä visiitti kuului häämatkani hintaan sisältyneeseen Sintran-päiväreissuun.

Ennen lähtöä kirjoitutin itselleni todistuksen käynnistä majakan viereisessä matkamuistomyymälässä. Viiksekäs mies tehtaili niitä vanhanaikaisella sulkakynällä, muistaakseni noin viiden euron maksua vastaan. Hänelle kirjoitettiin ensin lapulle oma nimi, ja sitten hän kopioi nimen todistukseen. Iloitsin muistosta, sillä vastaavan paperin omistan myös Euroopan itärajalta.

Cabo da Roca – Euroopan reunalla Portugalissa

Cabo da Roca – Euroopan reunalla Portugalissa Cabo da Roca – Euroopan reunalla Portugalissa