Viittasin edellisessä kirjoituksessani Sarajevon kenties parhaaseen näköalapaikkaan, mäellä sijaitsevaan vanhaan linnoiterakennelmaan eli Keltaiseen linnakkeeseen. Nykykunnossaan itse linnake ei ole kummoinenkaan nähtävyys, mutta paikalta aukeavat huikeat näköalat eri puolille Sarajevoa.

Näköalapaikalle kävelee helposti vanhastakaupungista. Aikaa retkeen kannattaa varata kohtuullisesti, sillä nousua on edessä jonkin verran. Tunnelma vanhassakaupungissa muuten vivahtaa selvästi itämaihin.

Kuvassa näkyvältä kuuluisalta Sebilj-suihkulähteeltä on hyvä aloittaa kävelyretki Keltaiselle linnakkeelle. Suuntaa suihkulähteeltä seuraavanlaisiin maisemiin, kohti edessä siintäviä mäkisiä pikkukatuja.

Vaikka kaduilla tulisikin hieman harhailtua, varma merkki oikeasta suunnasta on Bosnian sodan uhrien hautausmaa, jota ei voi olla huomaamatta. Hautausmaalle puolestaan jo näkyy Keltainen linnake. Perille kuljetaan selvästi erottuvan polun kautta.

Itse linnake on yhtä kuin linnoitettu mäki, ja huipulla sijaitsee suurehko ruohokenttä. Maisemien katselun lisäksi paikalla voi esimerkiksi ottaa aurinkoa tai nauttia piknikistä. Paikalliset puolestaan näyttivät tulevan mäelle joko viettämään rauhallisia hetkiä kumppaninsa kanssa tai pitämään hauskaa isommalla porukalla.

Avautuviin näköaloihin tiivistyy Sarajevon erikoislaatuinen tunnelma. Luonnonkaunis sijainti, vanhat historialliset rakennukset sekä häivähdys itämaista eksotiikkaa sekoittuvat sodan kauhuista muistuttaviin hautausmaihin sekä sotaa edeltäneen ajan Sarajevon loistoa symboloiviin iäkkäisiin tornitaloihin.

Samoja maisemia kelpaa katsella myös yöaikaan, jolloin näyttävästi valaistu hautausmaa varastaa pääosan huomiosta.

Kaikille valokuvauksesta kiinnostuneille kerrottakoon vielä vinkiksi, että Keltainen linnake on oiva paikka esimerkiksi hyppykuville.

Oma suoritukseni ei ehkä ollut kovin elegantti, ei ainakaan espanjalaiseen Pabloon verrattuna.

Myös kaikenlaisille ryhmä- ja kaverikuville paikka sopii.

Keltaista linnoitusta suosittelen siis lämpimästi kaikille Sarajevon-matkalaisille. Maisemat palkitsevat takuuvarmasti!

Posted by:Panu / Panun matkat

3 replies on “Sarajevon paras näköalapaikka

  1. Kiitos tästä jutusta! Huomenna toivottavasti ollaan jo tuolla suunnalla, jos saadaan autoon vitosvaihde takaisin täällä Kroatiassa 😉 Muutoin voi olla, että reissu jää BIHissä Banja Lukaan. Itselleni kyllä tuo Sarajevo ollut tämän reissun yksi houkuttelevimmista kiinnekohdista Puolan Auschwitzin lisäksi.

  2. Ole hyvä! Mietin, että näkymät Sarajevossa saattavat olla joltakin ympäristön kukkulalta vielä hienommat, mutta tänne on helpointa ja turvallisinta kiivetä. Ei tarvitse ainakaan pelätä miinoja…

    Banja Lukakin on varmasti kiinnostava paikka. Siellä tosin en ole itse käynyt, mutta ehkä sitten kun palaan joskus Balkanille. 🙂 Puolassa asuessani kävin Balkanilla kolmesti: Sloveniaa, Serbiaa, Bosniaa ja Kroatiaa tuli koluttua.

    Toivottavasti selviätte Sarajevoon saakka!

  3. Tuo hautausmaa näyttää siltä, kuin hattivatit ois valloittamassa kaupunkia 😉 Hienoja kuvia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.