Tänään Puolassa vietetään ”rasvatorstaita” ja asukasta kohti syödään melkein kolme munkkia. Miksi?

Puolassa katoliset perinteet ovat voimissaan ja pääsiäispaasto on yhä tärkeä traditio. Vuosisatojen ajan paastoon on valmistauduttu syömällä runsaasti makeaa viimeisenä torstaina ennen paaston alkamista. Päivä tunnetaan ”rasvatorstaina” (tłusty czwartek). Sen aikana puolalaiset ahmivat munkkeja, joiden valmistaminen auttoi ennen muinoin tyhjentämään talon varastot paaston aikana kielletyistä ruoka-aineista, kuten hilloista ja sianrasvasta. Jälkimmäistä käytettiin munkkien paistoon ennen kasviöljyjen yleistymistä.

Nykyään yhä harvempi valmistaa munkkinsa itse saatikka tyhjentää perusteellisesti ruokavarastonsa. Perinne munkkien syömisestä on kuitenkin säilynyt niin vahvana, että Puolan leipomoissa painetaan ennen rasvatorstaita ylimääräisiä vuoroja. Makeaa himoitsevalle kansalle valmistuu munkkeja joka lähtöön. Tavallisimmassa versiossa on vaalea sokeriglaseerauskuorrutus ja hillotäyte. Meille suomalaisille tutuimmat kidesokerilla päällystetyt munkit ovat Puolassa harvinaisempia.

Puola blogi
Tyypillinen puolalainen munkki eli pączki. Kuva: Puolan ulkoministeriö, Mariusz Cieszewski.

Rasvatorstai yllätti opiskelijavaihdossa

Kaksi vuotta sitten vietin vaihtoni alkuaikaa Puolassa. Rasvatorstai oli ensimmäisiä paikallisia perinteitä, joihin sain tutustua. ”Laskiaisen vastine” tuli minulle täytenä yllätyksenä, ja muistan ihmetelleeni, kun aloin saada lahjaksi munkkeja tuntemiltani puolalaisilta.

”Tänään on syötävä niin monta munkkia kuin jaksaa!” kuului ohjeistus monesta suusta, moneen kertaan.

Ja tulihan niitä munkkeja sitten syötyä useampi, aina ällötykseen saakka. Ehkä siitä syystä eloni Puolassa sujui niin mukavasti. Vanhan puolalaisen uskomuksen mukaan menestystä ei nimittäin ole luvassa, mikäli munkit jäävät rasvatorstaina syömättä.

Artikkelikuva: Puolan ulkoministeriö, Mariusz Cieszewski

Posted by:Panu / Panun matkat

<p>Puolassa asunut ja Trans-Siperian junaillut Panu intoilee Itä-Euroopasta ja lämpenee vähemmän tunnetuille matkakohteille. Matkalla tärkeitä ovat elämykset ja kokemukset: kosketukset paikalliseen kulttuuriin, tapahtumat, nähtävyydet ja hyvät näköalat. Pienen tytön isänä Panu arvostaa myös lähimatkailua ja tasokasta majoitusta.</p>

Vastaa