Tänään Puolassa vietetään ”rasvatorstaita” ja asukasta kohti syödään melkein kolme munkkia. Miksi?

Puolassa katoliset perinteet ovat voimissaan. Jo vuosisatojen ajan viimeisenä torstaina ennen pääsiäispaastoa on irroteltu syömällä makeaa, etenkin munkkeja (pączki), joissa on tavallisesti kuorrutus ja hilloa sisällä. Alun perin munkkeja valmistettiin, jotta talon varastot tyhjenisivät paaston aikana kielletyistä ruoka-aineista, kuten hilloista ja sianrasvasta, jota käytettiin munkkien paistoon ennen kasviöljyjen yleistymistä.

Nykyään yhä harvempi valmistaa munkkinsa itse saatikka tyhjentää perusteellisesti ruokavarastonsa. Perinne munkkien syömisestä on kuitenkin säilynyt. Leipomoissa painetaan ennen rasvatorstaita ylimääräisiä vuoroja, ja makeaa himoitsevalle kansalle valmistuu munkkeja joka lähtöön.

Kaksi vuotta sitten vietin vaihtoni alkuaikaa Puolassa. Rasvatorstai (Tłusty czwartek) oli ensimmäisiä paikallisia perinteitä, joihin sain tutustua. Tämä laskiaisen vastine tuli minulle täytenä yllätyksenä, ja taisin saada munkin lahjaksi jokaiselta puolalaiselta, jonka niihin aikoihin tunsin. ”Tänään on syötävä niin monta munkkia kuin jaksaa!” minua ohjeistettiin kerta toisensa jälkeen.

Ja tulihan niitä munkkeja sitten syötyä, aina ällötykseen saakka. Ehkä siitä syystä eloni Puolassa sujui niin mukavasti. Vanhan uskomuksen mukaan menestystä ei nimittäin ole luvassa, mikäli munkit jäävät rasvatorstaina syömättä.

Puola munkit
En hoksannut kuvata munkkeja Puolassa. Siksi poikkeuksellisesti lainatut, CC 2.0 -lisenssoidut kuvat. Flickr / Keriluamox
Posted by:Panu / Panun matkat