What’s wrong with this picture? Talviaikaan Varsovan Charles de Gaulle -liikenneympyrässä jos jossakin kysymys on aiheellinen. Keskellä lumen ja jään peittämää kaupunkia näyttää nimittäin kasvavan hyvinvoiva palmu. Mistä oikein on kyse?

Palmu ei tietenkään ole oikea, vaan kysymyksessä on muovista ja metallista rakennettu, talvisäitä kestämään suunniteltu taideteos, joka tunnetaan nimellä Greetings from Jerusalem Avenue. Hämmästyttävän aidolta näyttävän palmun idea juontaa juurensa taiteilija Joanna Rajkowskan Israelin-matkan aikaiseen ajatusleikkiin. Jerusalemissa hän sai päähänsä, että Varsovan Jerusalem-bulevardille voisi tuoda palmuja kuin aidossa Jerusalemissa ikään.

Rajkowskan idea johti yksittäisen palmun pystyttämiseen osana laajaa nykytaideprojektia. Palmu paljastettiin yleisölle joulukuussa 2002. Vastaanotto oli ristiriitainen, mutta palmu jäi lopulta – vaikeiden vaiheiden jälkeen – pysyväksi osaksi Varsovan kaupunkikuvaa.

Palmu keskellä talvimaisemaa – Varsovan erikoisuuksia 4

Palmun voi ajatella vievän katsojansa mielikuvamatkalle Israeliin ja toisaalta muistuttavan Varsovan juutalaismenneisyydestä. Palmun paikaksi valittu Jerusalem-bulevardihan eli puolaksi Aleje Jerozolimskie assosioituu luonnollisesti juutalaisiin, joiden kulttuuri kukoisti Puolassa ennen toista maailmansotaa. Bulevardilta Nowy Swiat -kadulle johtava liikenneympyrä puolestaan kantaa Charles de Gaullen nimeä siksi, että tämä Ranskan presidenttinäkin toiminut kenraali asui jonkin aikaa paikalla Puolan ja Neuvosto-Venäjän sodan aikaan 1910–1920-lukujen taitteessa.

Itselleni palmu tuotti suuren yllätyksen vieraillessani Varsovassa ensimmäistä kertaa talvella 2010. En tiennyt taideteoksesta ennakkoon enkä meinannut aluksi uskoa näkemääni. Asian oikean laidan selvittyä palmu alkoi kuitenkin näyttää oikein mukavalta nähtävyydeltä, josta täytyi heti postata kuva Facebookiin.

Palmun kotisivut >>

Posted by:Panu / Panun matkat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.