Olen aiemminkin viitannut lyhyesti ikimuistoiseen, kuukauden kestäneeseen bussi- ja junamatkaani Gdanskista Dubrovnikiin kesällä 2010. Tuon reissun ehdottomasti upeimpia matkakohteita oli Sarajevo, kaupunki, jota kuvailisin tunnelmaltaan ainutlaatuiseksi.

Sarajevon katukuvassa Bosnia 1990-luvun sodan arpia ja niiden parantumista, itämaisten ja länsimaisten vaikutteiden sekoittumista sekä vanhan ja modernin maailman kohtaamista ei voinut olla huomaamatta. Minua viehättivät etenkin kaupungin itämaiset piirteet sekä kristinuskon ja islamin yhtäaikainen läsnäolo.

Sarajevossa moskeijat olivat näkyvimpiä uskonnollisia rakennuksia. Erilaisia ja erikoisiakin kirkkoja riitti, ja löytyipä kaupungista myös näyttävä synagoga. Yleinen tunnelma taas oli hämmästyttävän leppoisa: Sarajevossa jos jossakin tunsi olevansa lomalla, etenkin kun paikallisissa ravintoloissa ja kahviloissa viihtyi erinomaisesti.

Sarajevon ja Bosnian itämaisuuden koettuani Israel muuten tuntui yleistunnelmaltaan hämmästyttävän tutulta viime kesäkuussa. Israelissa päälle vain tulivat kuivempi ja vielä hieman kuumempi ilmasto sekä luonnollisesti juutalaisuuden näkyvämpi läsnäolo.

Lopuksi seuraa kuuden kuvan kierros Sarajevon maisemiin.

Kuusi kuvaa Sarajevosta
Keltaisen linnoituksen kukkulalta aukeaa upea panoraamanäkymä kohti Sarajevon keskustaa.
Sarajevo hautausmaa
Kukkulalle päästäkseen on ohitettava laaja sodan uhrien hautausmaa, joka pysäyttää niin päivällä kuin yöllä.
Sarajevo nähtävyydet
Sarajevon sydän on huomattavan itämaisvaikutteinen vanhakaupunki. Tänne oli mukava tulla syömään ja juomaan kellonajasta riippumatta.
Sarajevo vanhakaupunki
Vanhaakaupunkia yöaikaan.
Kuusi kuvaa Sarajevosta
Nämä hyvin erikoiset valonlähteet kiinnittävät yöllä huomion vanhassakaupungissa.
Sarajevo silta
Sarajevon Latinalaisella sillalla koettiin ensimmäinen maailmansodan esinäytös, kun Itävalta-Unkarin kruununperillinen Frans Ferdinand surmattiin siellä vuonna 1914.
Posted by:Panu / Panun matkat

<p>Puolassa asunut ja Trans-Siperian junaillut Panu intoilee Itä-Euroopasta ja lämpenee vähemmän tunnetuille matkakohteille. Matkalla tärkeitä ovat elämykset ja kokemukset: kosketukset paikalliseen kulttuuriin, tapahtumat, nähtävyydet ja hyvät näköalat. Pienen tytön isänä Panu arvostaa myös lähimatkailua ja tasokasta majoitusta.</p>

Vastaa