Marraskuussa kävin testaamassa Viking XPRS:n uudistuneen joulubuffetin ja à la carte -ravintolan lehdistömatkalla. Totesin mielikuvani XPRS:n ruokatarjonnasta vanhentuneiksi ja yllätyin.

Edullisten matkahintojen ja mukavan matkustusaikataulun vuoksi suuntaan Tallinnan-päiväristeilyille useimmiten Viking XPRS:llä – enkä ole ainoa. Kahdeksan vuotta liikennöinyt XPRS on Suomenlahden suosituin laiva, ja viime marraskuussa alus ylitti jo viidentoista miljoonan matkustajan rajapyykin.

Monista XPRS-matkoistani huolimatta laivan ravintolatarjonta ei ole tullut minulle kovin tutuksi. Useimpien Helsinki-Tallinna-päiväristeilijöiden tapaan olen painanut välin päästä päähän laivalla sen kummemmin syömättä. Tämän blogin alkuaikoina nautin kerran XPRS:n buffetin, mutta muilla risteilyllä olen tyytynyt syömään jotakin pientä kahvilassa tai Blue Delin kotiruokabuffetissa, jossa annoksen hinta määräytyy painon mukaan.

Esimerkkini perusteella ei ole ihme, että ravintolaruokailuiden määrässä Helsinki-Tallinna-väli on laivayhtiöille jatkuva haaste. Tallinnan tunnetusti tasokkaat ravintolat ovat kovia kilpailijoita, ja lyhyellä laivamatkalla ei yksinkertaisesti ole helppoa houkutella ihmisiä ruoan äärelle. Haasteeseen laivayhtiöt ovat vastanneet parantamalla huomattavasti ravintolatarjontaa Helsinki-Tallinna-välillä.

Marraskuun reissulla testasin Viking XPRS:n ravintolatarjonnan uudistuksia. Aionko muuttaa tapojani ja syödä vastaisuudessa useammin Tallinnan-laivalla?

Viking XPRS:n joulubuffet – perinteitä hyvällä hinta-laatusuhteella

Ulkoasultaan XPRS:n buffetravintola oli muistikuvieni mukaisesti hieman vanhahtava mutta jokseenkin kodikas. Pilvisenä marraskuun päivänä matalalta, pilvien takaa paistanut aurinko loi upean maalauksellisen meritaustan kiireettömälle lounashetkelle, josta nautin ikkunapöydässä hyvässä seurassa. Bloggaajakollegoistani mukana olivat Kaukokaipuun Nella ja Mangostanian Päivi, ja lehdistömatkoille tyypillisesti tutustuin muutamaan uuteen toimittajaan. Seurassa buffetin tarjonnan analysoiminen kävi mukavasti.

Buffetin arvasin laajaksi, mutta silti ruokalajien runsaus pääsi yllättämään. Jo alkuruoissa lautanen kävi pieneksi ja valikointia oli tehtävä, jotta myös pääruoalle jäi tilaa. Ruoan esillepanoon oli satsattu muistikuviani enemmän, ja ravintolasta kerrottiin, että esimerkiksi kylmien kalojen asetteluja on muutettu niin, että palat irtoavat aiempaa helpommin toisistaan. Tämä tuntui myös pitävän kutinsa, koska ruokaa sai helposti napattua haluamansa määrän.

Alkuruoissa yhdistin salaattien tarjontaa eri tavoin valmistettuun siikaan ja loheen sekä merileväkaviaariin. Seuralaisina maistuivat mehevät croissantit ja kalastajan joululimppu, joka tarkoitti kalaviettelyksellä päällystettyjä pikku leipäsiä. Monipuolisesta kalavalikoimasta oli vaikea keksiä muuta kritisoitavaa kuin se, että kaikkea ei millään jaksanut maistaa. Myös Kaukokaipuun Nella antoi valikoimalle täydet pisteet.

Alkuruokien kanssa testasin erikseen myytävän Viking Linen nimikkovalkoviinin, saksalaisen Freeclimber Rieslingin (2014), jonka nimi viittaa viinin raaka-aineeseen, Moselin jyrkiltä rinteiltä käsin poimittuihin rypäleisiin. Hedelmäinen ja mineraalinen, jopa hieman makeahko valkoviini osui sen verran hyvin makuuni, että ostin sitä pullollisen myös kotiin.

Jouluteema oli vahvimmin läsnä pääruoissa, joissa perinteiset laatikot ja kinkku olivat saaneet kattauksen näyttävimmät paikat. Laatikoita söin XPRS:llä ensimmäistä kertaa tänä vuonna, ja mielestäni niiden laatu vastasi hyvää perustasoa. Kinkku ylpeili koollaan ja kauniin punertavalla ulkoasullaan. Varsin hyvän makuisen lihan kruunasi Viking Line joulumenun suunnitelleen ahvenanmaalaisen Michael Björklundin nimikkosinappi. Itselleni hyvä sinappi on ehdoton joulukinkun kaverina, ja Björklundin versio vastasi huutooni. Lisäkkeinä maistuivat uunilohi ja paistetut kaalit.

Joulupöydän perinteisen erikoisuuden ja vaarini herkun lipeäkalan sen sijaan jätin suosiolla väliin. Lisäksi tarjolla olisi ollut esimerkiksi kanelimaustettua possunkylkeä ja appelsiinilla, inkiväärillä ja neilikalla maustettua tuoremakkaraa. Joulubuffetin koko valikoimaan voit tutustua tästä.

Herkkuja notkuneen, näyttävän jälkiruokapöydän jätin suosiolla lähes koskematta, mutta niin buffetissa on sallittua tehdä. Tilaa piti jättää myös paluumatkan ruoille Wine & Dine -ravintolassa.

Kokonaisuutena ja etenkin hintaansa nähden Viking XPRS:n joulubuffet on toimiva kokonaisuus, josta jokainen löytää varmasti rutkasti syötävää. Huomionarvoista on etenkin se, että buffet on huomattavasti halvempi kuin ruotsinlaivojen vastaavat versiot. Etukäteen ostettuna jouluversio kustantaa 26 euroa, kun joulusesongin ulkopuolella hinta on 25 euroa.

Matkan aikana pääsin kuvaamaan buffetin valmisteluja juuri ennen ravintolan avaamista yleisölle. Kamerallani poseerasivat henkilökunnasta Martini ja Jonas, joista jälkimmäinen leikkaa kinkkkua. Viking XPRS:n henkilökunnalle kiitos mielenkiintoisesta kurkistuksesta laivan keittön arkeen!

Wine & Dine -ravintola

Viking XPRS:n à la carte -ravintola Wine & Dine oli minulle täysin uusi tuttavuus. En itse asiassa edes tiennyt sen olemassaolosta aiemmin, ja ravintola onkin toiminut vasta vuodesta 2015.

Wine & Dine on varsin pelkistetty sisustukseltaan, ja ainakin matkailtanamme tunnelma oli huomattavasti rauhallisempi kuin buffetissa. Hintatasoltaan Wine & Dine on kilpailukykyinen etenkin Helsingin ravintoloihin verrattuna, ja Viking Linen klubikortilla ruoasta irtoaa vielä kymmenen prosentin alennus.

Wine & Dine ruoassa oli mielestäni hyvä hinta-laatusuhde. Söimme helmikuun loppuun saakka voimassa olevalta listalta alkuruoaksi vasikancarpacciota tomaattikreemillä ja parmesanilastuilla (9 €), pääruoaksi Ylikypsää karitsan potkaa ja mustaherukkakastiketta (20 €), bataattia ja papuja sekä jälkiruoaksi Tyrnipannacottaa ja valkosuklaamoussea (8 €).

Etenkin alku- ja jälkiruoissa pohjoisen raaka-aineet kohtasivat Italian. Kokonaisuuden kanssa maistelimme viinejä ja leipiä, ja kritisoitavaa oli vaikea keksiä, sillä ruoka oli oikein hyvää.

No okei, leivän kanssa tarjoiltu margariini oli pieni kauneusvirhe.

Kokonaisuutena Wine & Dine oli siis positiivinen kokemus, jota voisin hyvinkin harkita vaihtoehdoksi ravintolaillalle Helsingissä.

Posted by:Panu / Panun matkat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.