Kukkakauppias Wrocławin yössä

Koskaan ei ole väärä hetki ostaa kukkia elämäsi tärkeille ihmisille.

Puolan Wrocławin yössä vanhankaupungin värikkäät talot katselevat juhlijoita toukokuussa. Terassien humuun sekoittuvat yökerhoista kantautuvat rytmit, ravintoloissa nautitaan myöhäisiä illallisia. Kuljen juhlakansan joukossa yksinäisenä turistina kamera kaulassani. Yökuvaus on harrastuksistani rakkaimpia.

Wroclaw Puola blogi

Wroclaw vanhakaupunki Puola

Vanhankaupungin aukiolla riittää kokoa, Wrocław on Puolan neljänneksi suurin kaupunki. Historiaa aistii täällä yölläkin, ja yli tuhat vuotta vanhassa kaupungissa tuntuu tuulahdus saksalaisuutta. Breslauna Saksan alla tunnettu Wrocław siirtyi takaisin Puolalle toisen maailmansodan jälkeen, ja historialliset rakennukset on restaroitu pikkutarkasti entiseen loistoonsa sodan tuhojen jäljiltä. Värikkäiden talojen joukosta erottuu komea kaupungintalo tai raatihuone, mitä nimeä haluaakaan suomeksi käyttää.

Aukion kulmassa käännän katseeni kaupungintalon hallitsemasta aukiosta sivuun. Yllätyn.

Puola Wroclaw matka

Kulmasta avautuu pienempi aukio. Se on kukkakojujen täyttämä, oikea kukkien tori. Näytän varmasti täysturistilta kamera käsissäni. Myyjät katselevat, mutteivät sano mitään.

Ohitseni kurvaa nuorehko mies. Alkoholin rohkaisemana hän haistaa tilaisuuden testata englannin taitojaan. Ilmiö on Puolassa yleinen.

– Koskaan ei ole väärä hetki ostaa kukkia elämäsi tärkeille ihmisille!

Nyökyttelen ja mumisen vastaukseni perisuomalaiseen tapaan. Pian mies jo huutaa jotakin kojulla päivystävälle vanhemmalle rouvalle. Puutteellisellakin puolan taidollani ymmärrän miehen kysyvän puolestani, onko ok, että turisti kuvaa.

Kukkakauppias Wroclawin yössä

Rouva vastaa myöntävästi, mutta pitää katseensa tiukasti maassa. Mies kehottaa minua kuvaamaan. Nappaan kuvan ja hyvästelen hänet kerrottuani, mistä olen kotoisin. Varon kuitenkin visusti paljastamasta vähäistä puolan taitoani. Haluan päästä jo jatkamaan kuvausretkeäni.

Puolalaisten auttamishalu jaksaa ilahduttaa, mutta suomalainen on suomalainen ulkomaillakin.

Arvatkaapa, olisinko itse kysynyt myyjältä kuvauslupaa.

Wroclaw Breslau matka

Wrocław Puola matka
Wrocławissa Oder-joki kiemurtelee, ja saarille rakentunutta kaupunkia yhdistää yli sata siltaa. Oder on niin merkittävä osa kaupunkikuvaa, että Wrocławia kuvaillaan yleisesti Puolan Venetsiaksi.