Jos seuraat somekanaviani, saatoit huomata minun intoilleen 27.3. pidetystä sisällöntuottajien ja yritysedustajien yhteisestä PING Helsinki -tapahtumasta, joka järjestettiin Eckerö Linen uudistetulla M/S Finlandialla. Oliko PING Helsinki ennakkohehkutusten arvoinen ja mitä tapahtumasta jäi käteen?
Bloggaaminen ei merkitse minulle enää harrastusta harrastusten joukossa, vaan siitä on tullut osa ammatillista identiteettiäni. Työskentelen vapaana toimittajana ja kustantamossa kirjojen toimitustyössä. Työkseni tuotan siis hyvinkin perinteistä sisältöä, mutta olen kiinnostunut siirtymään viestinnän tehtäviin, joissa sosiaalisen median ja kuvallisen ilmaisun hallinta on usein ensiarvoisen tärkeää. Näistä taidoista olen toistaiseksi kerännyt suurimmat näyttöni bloggaamalla enkä epäröi mainita asiaa CV:ssäni.
Bloggaamisella hiljaisesti saavuttamani taidot alkoivat konkretisoitua minulle mainonnan ja yritysviestinnän tradenomiopinnoisssa, joita aloin hiljan tehdä kotimaisen kirjallisuuden maisteriopintojen ohella. Panun matkojen ansiosta olen oppinut valokuvaamaan ja tekemään videoita ja saanut hyvän hajun somen toimivista käytänteistä. Blogini haluan olevan kokonaisuus, jota voin ylpeydellä esitellä kaikille. Siksi käytän hyväkseni kaikki mahdollisuudet oppia lisää bloggaamisesta ja sosiaalisen median sisällöntuotannosta.
PING Helsinki tuntui tarjoavan lyömättömän oppitilaisuuden, ja tapahtumasta kuultuani en voinut olla hakematta mukaan. Ilokseni ja yllätyksekseni tulin valituksi niiden 55 kotimaisen sisällöntuottajan joukkoon, joille PING tarjosi oppia sisällöistä ja yhteistöistä sekä törmäytystä yritysten edustajien kanssa.

Tärkein viesti: sisällön laatu on kaikki kaikessa – sekä yrityksille että sisällöntuottajille
Olen tehnyt jonkin verran yhteistyötä yritysten kanssa, mutta tilaisuuksia tavata yritysten edustajia kasvokkain ei ole ollut jonoksi saakka. Usein verkostoituminen onkin kiinni vain siitä, että päätyy samaan tilaan oikeiden ihmisten kanssa oikeaan aikaan. Tähän PING (jonka nimi muuten tulee sanoista people, interestes, networks ja gathering) vastasi, ja tapahtumapäivän aikana sain useita uusia kontakteja paitsi yrityksistä myös muista somen sisällöntuottajista, PINGin termein content guruista.

Minun blogini alkoi herättää kiinnostusta yrityksissä sen jälkeen, kun tulin rankatuksi Cisionin TOP 10 -matkablogilistalle heinäkuussa 2013, mutta yritysten edustajia en ole tavannut kasvotusten kuin Matkamessuilla. Tähän PING lupasi selvää muutosta, ja yhden päivän aikana kertyikin arvokkaita kohtaamisia yritysedustajien kanssa.
Me content gurut kiinnostamme yrityksiä mielipidevaikuttajina, joiden tuottamilla sisällöillä on väliä, koska tavoitamme tuhansia ihmisiä. Blogit ja sosiaalinen media ovat muuttaneet mediakenttää peruuttamattomasti, mutta muutokseen on luonnollisesti sisältänyt kasvukipuja. Muun muassa mainossisällön erottamisessa on ollut horjuvuutta, ja huonosti toteutetut yhteistyöt ovat aiheuttaneet enemmän harmia kuin iloa niin sisällöntuottajille, yhteistyöyrityksille kuin lukijoille. Ne ovat jopa mustanneet mielikuvia blogeista, minkä voi huomata esimerkiksi arkisissa keskusteluissa.
PING lupasi oppia parempien yhteistöiden järjestämiseen, ja päivän kantavana teemana olikin, miten yhteistyöt voivat johtaa aidosti parempaan sisältöön lukijoille. Omassa blogissani tällaisesta hyvä esimerkki on muun muassa hiljattainen Saksan-yhteistyömatkani, jonka kohteet ja tapahtumat kiinnostavat varmasti teitä lukijoita siinä, missä ne inspiroivat minuakin. Järjestetyllä matkalla sain paikoista paljon paremman kokonaiskuvan kuin olisin saanut niitä itse kiertämällä ja pystyin kertomaan asioista tavanomaista laajemmin, eli kaikki osapuolet hyötyivät.

Miksi yhteistöihin sitten liittyy hankaluuksia? Eikö yhteistyösisältö automaattisesti hyödytä kaikkia?
Ensimmäinen perusongelma piilee siinä, että yritykset tuijottavat bloggaajan näkökulmasta liikaa lukijamääriä, kun fokuksessa pitäisi olla oikean kohderyhmän tavoittaminen. Jos kertoisin Panun matkoissa yhtäkkiä esimerkiksi muotivaatteista, olisiko se sisältöä, jota odotat kohtaavasi tähän blogiini saapuessasi?
Aivan. Minun on parempi keskittyä jatkossakin vaikka Saksan tapahtumiin ja Itä-Euroopan pieniin kohteisiin. Siksi en suostu mihinkään, mikä ei istu teemaani.
Toinen perusongelma taas on ikuisuuskysymys: ilmainen työ. Toimittajan töistä olen oppinut, että ilmaisia töitä teetetään niin kauan, kun ilmaistyölle riittää tekijöitä. Sama pätee blogimaailmaan.
Töitä ei vain kerta kaikkiaan voi tehdä ilmaiseksi toimeksiantajille. Silloin vetää mattoa sekä itsensä että kaikkien muidenkin alta. Kyse on myös ylpeydestä. Kun oma työ herättää huomiota, se kertoo sen arvosta. Korvauksen saaminen on tärkeää, koska se pakottaa kaikkia miettimään yhteistyötä tarkemmin ja takaa sen, että mukana ollaan tosissaan.
Kaikki siis voittavat, kun tekijä saa työstään kunnon korvauksen ja yhteistyökumppani voi olla varma siitä, että luvassa on laadukasta sisältöä oikealle kohdeyleisölle.
Roiskimisen aika on jo ohi blogiyhteistöissä. Jatkossa tähdätään aina maaliin.

Eckeröllä keinutti ja heilutti – mutta oppia tarttui
PING Helsinki järjestettiin siis Eckerö Linen M/S Finlandialla, joka lähtee Helsingistä varhain aamulla kohti Tallinnaa. Aikaisen herätyksen aiheuttama väsymys unohtui nopeasti runsaalla verkostoitumisaamiaisella, jolla sain heti kontakteja myös muiden alojen content guruihin kuin matkabloggaajiin (terveisiä vain Timo Wildernessille ja Lähiömutsille!).
Olen pitänyt matkablogia yli neljä vuotta, ja viimeisen kahden vuoden aikana kaikki on muuttunut. Me suomalaiset matkabloggaajat olemme verkostoituneet keskenämme, ja olen saanut huomata, että itsenäinen blogi on vakavasti otettava media, josta kannattaa olla ylpeä. Muiden alojen bloggaajiin tutustuminen on kuitenkin ollut vielä toistaiseksi vähäistä, mutta PING oli hyvä alku. Huomasin miettiväni, että rajaylittäviä bloggaajatapahtumia voisi järjestää paljon useammin.
Tarvitaan vain tahtoa ja halukkaita järjestäjiä.

Aamiaisen jälkeen lavalle toivotettiin ensimmäiset puhujat samalla, kun laiva heilahteli melkoisesti kevätmyrskyssä. Twiittasin koko ajan huomioitani – ja niin tekivät monet muutkin. Todella huomasi, että nyt ollaan sisällöntuottajien tapahtumassa aikana, jolloin kaikesta on kerrottava tässä ja nyt.

Puhujat tekivät tilaa työpajoille, joissa nautin muun muassa Klokin järjestämästä YouTube-sessiosta. Panun matkojen koko historian ajan olen tehnyt videoita, mutta vasta hiljattain olen siirtynyt videoihin, joilla esiinnyn itse. PING vakuutti minut siitä, että näin kannattaa tehdä jatkossakin. Video on tulevaisuutta, halusi tai ei – ja itse aion jatkaa satsauksiani videoiden tekemiseen.
Mitä PING sitten opetti videoista? Vaikkapa seuraavat tärpit:
- Persoona peliin, ole oma itsesi.
- Kehitä toistuvia elementtejä videoihisi – katsojat oppivat odottamaan.
- YouTuben kanavasivu kuntoon – sivusi on oltava houkutteleva, jottei sieltä poistuta, vaan klikataan sisältöä.


Ohjelma jatkui Tallinnassa matkabloggaamisen hengessä
PING Helsinki oli siinä mielessä erityisen sopiva tapahtuma matkabloggaajille, että Tallinnan-osuuteen sisältyi kunnon turistinäkökulmaa. Videoteemani mukaisesti tein omasta kohteestani eli Energian Oivalluskeskuksesta videopostauksen, ja lisäksi mukana oli muun muassa Sokos Hotel Estorian tilojen esittelyä.

Estoriassa muun muassa söimme hyvin ja kuulimme lisää inspiroivia puheenvuoroja, joista opin uutta. Norjalainen Ida Skivenes eli ”Ida Frosk” kertoi, miten Instagram-aamiaiskuvista tuli hänelle ammatti. Kotimainen Justimus, Suomen tilatuin Youtube-kanava, kertoi tarinansa ja esitteli mahdollisuuksia tienata videoilla. Pata Degerman, Suomen ainoa löytöretkeilijä, taas korosti tapausesimerkkien kautta, miten palava motivaatio voi saada oppimaan mitä tahansa nopeasti ja tehdä kaikesta mahdollista.
Minusta puheenvuorot tuntuivat suorastaan esikuvallisilta ja mietin, mihin kaikkeen tämä pieni blogini voi minut vielä johtaa. Motivaatiosta se ei ainakaan jää kiinni, mutta eniten oppia tarvitsisin siinä, miten saisin blogin sidottua kivuttomasti muuhun arkeen, työn, opiskelun ja perheen ohelle.
Ongelman tietysti ratkaisisi se, että tästä tulisi oikea työ. Cocoa etsimässä -kollegani Arna pohdiskelikin PINGin innoittamana, miten matkablogilla voi tienata.
Suomen ensimmäinen matkablogiammattilainen nähdään ihan pian. Siitä olen varma.

Usko unelmiisi, satsaa sisällön laatuun
Bloggaaminen on ollut minulle hyvä koulu siitä, että omiin unelmiinsa pitää oikeasti uskoa. Kuuseen saa kurkottaa, ja kaikki on mahdollista, kunhan oman osuutensa tekee hyvin – ja huolehtii siitä, että tulee kohdelluksi reilusti.
Nämä olivat PINGin tärkeitä viestejä, joita ei voi koskaan toistaa liikaa. Suuntaan blogisyksyyn täynnä inspiraariota ja innostusta, joka ei ole vieläkään sammunut keväisen PINGin jäljiltä.

Iso kiitos järjestäjille! Tästä tapahtumasta on tultava kehittyvä perinne.