Syyskuun Puolan-matkallani vietin viimeisen päivän Varsovassa. Puolan juutalaisten historian museolta lähdettyäni bongasin tienviitasta kiinnostavan mutta karmivan kuuloisen nähtävyyden: Idässä kaatuneiden ja murhattujen muistomerkin (Monument to the Fallen and Murdered in the East). Kävelin paikalle vajaassa 10 minuutissa ja tutustuin muistomerkkiin ilman ennakkotietoja – parhaaseen nähtävyyslöytötyyliin.

Muistomerkki sijaitsee Bonifraterska-, Andersa- and Muranowska-katujen risteyksessä modernin pilvenpiirtäjän ja muiden uudisrakennusten katseen alla, kahden tien välisellä maakaistaleella. Nähtävyyden tarkoituksena on muistuttaa kommunismin aikana vaietusta sotafaktasta: siitä että Neuvostoliitto osallistui Puolan valtaukseen vuonna 1939 ja harjoitti maassa raakaa terroria.

Monumentin pääosan muodostaa risteillä lastattu junanvaunu. Vaunulle johtaviin kiskoihin on kaiverrettu nimiä paikkakunnista, joilla puolalaiset taistelivat neuvostoliittolaisia vastaan, joille puolalaisia karkotettiin ja joissa heitä teloitettiin. Erityisesti muistomerkki on omistettu Katynissa murhatuille ja Siperiassa kuolleille karkotetuille.

Maksymilian Biskupskin vuonna 1995 valmistama muistomerkki ei ole kooltaan suurensuuri: korkeutta vaunulla on vain seitsemän metriä. Nähtävyyden ulkonäkö kuitenkin muistuttaa sodan kauhuista tehokkaasti. Erityisen vaikuttavaksi koin ristien katselun kiskojen päästä. Muistomerkki sijaitsee hienoisessa mäessä ja paikkakuntien nimet kiskoissa nousevat kohti ristejä kuin Tähtien sodan alkuteksteissä.

Koska Idässä kaatuneiden ja murhattujen muistomerkille on helppo löytää, paikalla kannattaa käväistä, esimerkkini mukaisesti vaikkapa Puolan juutalaisten historian museolla käynnin yhteydessä. Muutaman minuutin muistutus sodan kauhuista pistää väkisin miettimään. Varsova ei anna uusienkaan sukupolvien unohtaa sotaa.

Tämä postaus on osa joka kuun ensimmäinen torstai vietettävää Instagram Travel Thursday -kampanjaa. Sen ideaan ja sääntöihin voit tutustua suomalaisten emoblogien kautta, joita ovat KaukokaipuuDestination Unknown ja Wanderlust Expert. Kuka tahansa voi jakaa sosiaalisen median kanaviin #igtravelthursday-tunnisteella tägättyjä valokuvia. Jos osallistut blogikirjoituksella, linkkaa postauksesi yhden suomalaisen järjestäjän blogiin. Minut löydät Instagramista nimimerkillä @lepanu.

Posted by:Panu / Panun matkat

8 replies on “Idässä kaatuneiden ja murhattujen muistomerkki Varsovassa

  1. Koskettava muistomerkki! Onkohan sen edustalla aina kukkia ja kynttilöitä vai oliko kyseessä erityinen muistopäivä?

    1. Tietääkseni päivä ei ollut mitenkään erityinen, eli oletukseni on, että kukkia ja kynttilöitä on tavallisesti paikalla. Varma en asiasta kuitenkaan ole.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.