Puolan juutalaisten historian museo Varsovassa

Viimeisimmällä Puolan-matkallani syyskuussa ehdin katsastaa Varsovassa pikaisesti Puolan juutalaisten historian museon, joka voitti tänään ensimmäistä kertaa jaetun arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon. Rainer Mahlamäen suunnittelema rakennus avattiin osittain yleisölle Varsovan gheton kansannousun muistopäivänä huhtikuussa 2013, mutta päänäyttelyyn pääsyä saatiin odottaa 28.10.2014 saakka. Päänäyttely ei ollut siis vielä auki oman käyntini aikana, enkä olisi ehtinyt siihen tutustuakaan päiväreissun puitteissa. Tyydyin käymään vain museon ällistyttävän kauniissa aulassa, jonka sanotaan esittävän Raamatun kertomusta Punaisenmeren jakautumisesta.

Puolan juutalaisten historian museo Varsovassa
Aulassa kaareilevat kanjonimaisesti erämaahiekan väriset betonipinnat.

Puolan juutalaisten historian museo Varsovassa

Museo tunnetaan myös nimellä Polin. Hepreaksi sana tarkoittaa ”lepää täällä” ja jiddišiksi ”Puolaa”. Museo sijaitsee entisen gheton alueella avarassa puistossa, Varsovan gheton kansannousun muistomerkkiä vastapäätä.

Puolan juutalaisten historian museo Varsovassa
Varsovan gheton sankareille omistettu muistomerkki valmistui jo 1948.

Museo esittää Puolan juutalaisten historiaa 1000 vuoden ajalta puolalaisten ja juutalaisten yhteiseloa korostaen. Rakennus on kerännyt Puolassa paljon kiitosta. Monista muista juutalaisuuden museoista poiketen Polin ei painota holokaustia vaan juhlistaa valoa ja elämää. Ratkaisuaan Mahlamäki kommentoi Helsingin Sanomissa seuraavasti: ”Jotkut ovat kysyneet, miksi olemme yrittäneet luoda niin kauniin rakennuksen. Vastaukseni on, että emme puhu holokaustista, vaan yritämme viitata parempaan tulevaisuuteen.”

Puolan juutalaisten historian museo Varsovassa
Suorakaiteen muotoisen museon julkisivut ovat silkkipainettua lasia ja rei’itettyä kuparia. Sisäänkäynti on kuin repeämä muuten eheän laatikkomaisessa rakennuksessa.

Arkkitehtuurin Finlandia-voittajan valinnut Sixten Korkman alleviivaa valintaperusteluissaan museon merkitystä Varsovalle : ”Kyseessä on enemmän kuin museo. Tämä rakennus on vahvasti merkityksellinen taideteos, joka muuttaa koko Varsovan ilmettä.”

Puolan juutalaisten historian museo Varsovassa
Museon lasipinnoissa lukee silkkipainolla painettuna tuhansia kertoja Polin.

Pikaisestikin nähtynä Puolan juutalaisten historian museo oli vaikuttava kokemus, ja suosittelen paikkaa käyntikohteeksi Varsovassa. Lippujen hinnat ja aukioloajat löytyvät museon omilta sivuilta täältä. Museon sisätiloista ja näyttelyistä kiinnostuneiden kannattaa katsoa seuraava video.

Rantapallolle kirjoittamani Puola-opas >>
Kaikki vinkkini ja kokemukseni Puolasta >>