Helsingin Viikkiin minulla ei ole ollut varsinaista asiaa sitten pedagogisten opintojeni opetusharjoittelujen. Käynkin paikalla nykyään vain ohikulkijan ominaisuudessa, lähinnä vaihtamassa bussia matkalla muihin kaupunginosiin.

Bussista toiseen hyppääminen Viikin Prisman ja yliopiston kulmassa on ainutlaatuinen kokemus Helsingissä. Missään muualla Suomessa (eikä maailmallakaan?) bussipysäkkiä ei nimittäin vartioi viisimetrinen, autonrenkaista valmistettu gorilla. Leikkisästi olen ristinyt kaiffarin ”Kumi Kongiksi”.

”Kumi Kong” on oikealta nimeltään Kaikki on mahdollista. Gorillapatsas on Viikin ympäristötaideteoskilpailun voittaja, ja se paljastettiin yleisölle vuonna 2009. Teoksen on suunnitellut ja valmistanut Tallinnassa syntynyt Villu Jaanisoon, joka nykyään toimii Suomessa taiteellisena johtajana ja professorina.

Jaanisoonin teosta pidän onnistuneena: gorilla jaksaa ihmetyttää ja ilahduttaa jokaisella tapaamisella. Taitelijan itsensä mukaan hän haluaa teoksellaan nostaa esiin kysymykset ihmisen alkuperästä, vastuusta ja tulevaisuudesta. Tämän lupauksen teos myös lunastaa: hahmona gorilla muistuttaa uhanalaisista eläinlajeista, ja käytetyt renkaat materiaalina vievät ajatukset kierrätykseen. Välttyä ei voi myöskään mielleyhtymiltä populaarikulttuuriin, ainakin King Kong -elokuvat ja Donkey Kong -pelit tulevat herkästi mieleen. Viikin gorillapatsas on siis tulkinnallisesti sekä kevyt että raskas teos. Harvassa lienevät ne ohikulkijat, joilta ei irtoa patsaalle ajatustakaan.

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta, jonka tarkoituksena on koota yhteen Instagram-matkakuvia ja niihin liittyviä tarinoita. Suomessa vetovastuussa ovat Destination Unknownin SatuKaukokaipuun Nella ja Running With Wild Horsesin Veera. Minut löytää Instagramista nimellä lepanu. Suosittelen Viikin gorillaa myös #Suomiretki-kohteeksi. 

Posted by:Panu / Panun matkat

14 replies on “Kumi Kong vartioi Helsingin Viikkiä

  1. On kyllä varmasti pysäyttävä patsas! Ja siksikin, että gorilla ei kuulu suomalaiseen ympäristöön edes hahmona. Heti tulee mieleen, että mitä ihmettä gorilla tekee Suomessa, joten taideteosta tulee varmasti pohdittua enemmän, kuin jos kyseessä olisi vaikka karhupatsas 🙂

  2. Haha, aivan loistava! Olen myös melkoisen vakuuttunut, ettei toista samankaltaista varmasti löydy meidän pallolta 😉 ellei nyt joku suunnittelija sattumoisin nappaa tästä seuraavan luomuksensa idean siemenen ^^ Jep jep.. aina oppii näemmä uutta, vakuuttava on! 😀

  3. Maailma on toisaalta niin iso, ettei sitä koskaan tiedä, mutta kyllä melkein uskaltaisin lyödä vetoa tämän ainutlaatuisuudesta. 🙂

  4. On kyllä taitavasti toteutettu ja mainio kierrätysmatsku veistoksessa! Ihan harmittaa, että valmistuin Kuvataideakatemiasta jo ennen kuin Villu aloitti siellä proffana 😉

  5. On kieltämättä erikoinen ilmestys, luonnossa varmasti etenkin! Mutta samaa mieltä, ei varmasti jätä ketään ilman jonkinsortin ajatuksia ja se on jo omasta mielestäni hyvä suoritus patsaalta 🙂 Hyvin usein sitä vaan kävelee ohi, jos ei tarpeeksi kiinnitä huomiota.

  6. Tuo kumigorilla on kyllä oikea bussimatkojen piristys! Kävin opiskeluaikojeni alussa (aikana ennen Talentumia!) töissä Itiksessä, johon kuljin melkein aina Viikin kautta. Monesti teki mieli hypätä pois bussista kuvaamaan Kumi Kongia. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.