Kumi Kong vartioi Helsingin Viikkiä

Helsingin Viikkiin minulla ei ole ollut varsinaista asiaa sitten pedagogisten opintojeni opetusharjoittelujen. Käynkin paikalla nykyään vain ohikulkijan ominaisuudessa, lähinnä vaihtamassa bussia matkalla muihin kaupunginosiin.

Bussista toiseen hyppääminen Viikin Prisman ja yliopiston kulmassa on ainutlaatuinen kokemus Helsingissä. Missään muualla Suomessa (eikä maailmallakaan?) bussipysäkkiä ei nimittäin vartioi viisimetrinen, autonrenkaista valmistettu gorilla. Leikkisästi olen ristinyt kaiffarin ”Kumi Kongiksi”.

”Kumi Kong” on oikealta nimeltään Kaikki on mahdollista. Gorillapatsas on Viikin ympäristötaideteoskilpailun voittaja, ja se paljastettiin yleisölle vuonna 2009. Teoksen on suunnitellut ja valmistanut Tallinnassa syntynyt Villu Jaanisoon, joka nykyään toimii Suomessa taiteellisena johtajana ja professorina.

Jaanisoonin teosta pidän onnistuneena: gorilla jaksaa ihmetyttää ja ilahduttaa jokaisella tapaamisella. Taitelijan itsensä mukaan hän haluaa teoksellaan nostaa esiin kysymykset ihmisen alkuperästä, vastuusta ja tulevaisuudesta. Tämän lupauksen teos myös lunastaa: hahmona gorilla muistuttaa uhanalaisista eläinlajeista, ja käytetyt renkaat materiaalina vievät ajatukset kierrätykseen. Välttyä ei voi myöskään mielleyhtymiltä populaarikulttuuriin, ainakin King Kong -elokuvat ja Donkey Kong -pelit tulevat herkästi mieleen. Viikin gorillapatsas on siis tulkinnallisesti sekä kevyt että raskas teos. Harvassa lienevät ne ohikulkijat, joilta ei irtoa patsaalle ajatustakaan.

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta, jonka tarkoituksena on koota yhteen Instagram-matkakuvia ja niihin liittyviä tarinoita. Suomessa vetovastuussa ovat Destination Unknownin SatuKaukokaipuun Nella ja Running With Wild Horsesin Veera. Minut löytää Instagramista nimellä lepanu. Suosittelen Viikin gorillaa myös #Suomiretki-kohteeksi.