Trans-Siperian-matkallani 2009 saavuin Ulan Batoriin varhain aamulla. UB Guest Housen kuljettaja oli vastassa juna-asemalla ja kuljetti perille hostelliin. Heti huoneen luovutuksen jälkeen oli pakko hieman lepäillä ja kompensoida junassa lyhyiksi jääneitä yöunia. Lepohetki kuitenkin keskeytyi jo ennen kuin ehti kunnolla alkaakaan, kun jostakin ulkoa kantautui melodia, joka toi mieleen vanhat japanilaiset elektroniikkapelit.

”Nyt todella ollaan Aasiassa”, muistan ajatelleeni. Melodia ei olisi varmaan jäänyt edes mieleeni, ellei se olisi toistunut toistumistaan. Aloin ihmetellä, mistä mahtoi olla kyse. Pohdin, olisiko Ulan Batorissa kenties kovaäänisiä, jotka tarjoavat musiikkia kaupunkilaisille, vai olisiko lähistöllä esimerkiksi tivoli.

Kun myöhemmin lähdin kaupungille, arvoitus ratkesi. Melodiaa soitti paikallinen roska-auto, joka käytti sitä kutsuna kuin jäätelöauto. Musiikki siis kertoo, missä auto kulloinkin liikkuu, ja näin ihmiset osaavat tulla paikalle tuomaan roskat. Ilmeisesti kuskit eivät Mongoliassa tyhjennä kaikkia roskiksia, vaan roskien saattaminen jätehuoltoon on ainakin osittain kansalaisten omalla vastuulla.

Seuraavalta videolta selviää, miltä mongolialainen roska-auto kuulostaa. Videon lopussa näkyy, kuinka kaksi kansalaista kiiruhtaa paikalle tuomaan roskia. Vastausta vaille jää vain kysymys, miten roskakuskit kestävät jatkuvasti soivaa musiikkia – volyymitaso kun ei ole ihan hiljainen.

P.S. Ilmeisesti laulavat roska-autot ovat Aasiassa yleisempikin ilmiö. Tämä video näyttää vastaavaa actionia Taiwanista.

Posted by:Panu / Panun matkat

3 replies on “Mongoliassa roska-autot laulavat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.