Lux Helsinki valaisi lumettoman kaupungin
Syksy ei ole oikeastaan vieläkään vaihtunut talveksi, mutta kuudetta kertaa järjettävälle Lux Helsingillehän se sopii. Lumen sijaan kaupunkia kirkastavat nyt lukuisat valotaideteokset.

Valotaidefestivaali Lux Helsinki on melko laaja mutta lyhyt tapahtuma: valotaideteokset ovat nähtävillä vain viisi päivää, 4.–8. tammikuuta. Päätin itse katsastaa teokset heti avajaisiltana. Aloitin kierrokseni Kalliosta, jonne näkyi hienosti Kallion kirkkoon päättyvä, satojen metrien mittainen valonsäde.

Lux Helsinki valaisi lumettoman kaupunginLux Helsinki valaisi lumettoman kaupungin

Kalliosta suuntasin Uudelle ylioppilastalolle, jossa oli nähtävillä tämänvuotisen valoshow’n ehdoton kohokohta: ranskalaisen CT Light Conceptin valoflipperi. Suurikokoinen teos täytti koko Uuden ylioppilastalon julkisivun ja vaihtoi alituiseen väriään. Yleisö pääsi pelaamaan flipperiä (!), ja teos eli pelitapahtuman tahdissa. Ääniefektit edustivat perinteistä flipperiosastoa, tosin pelihalleja huomattavasti muhkeammalla soundilla. Mielelläni olisin itsekin kokeillut jättiflipperiä, mutta pitkä jono sai minut jatkamaan suosiolla matkaa Senaatintorille.

Panun Lumia 1020_20140104_21_07_01_Pro
Senaatintorilla huomion keskipisteenä oli tietysti Tuomiokirkko, joka valaistiin espanjalaisen muotisuunnittelijan Agatha Ruiz de la Pradan ja ranskalaisen suunnittelutoimiston D-Facton toteuttamalla installaatiolla Corazón (Sydän)Teokselle oli sävelletty erityinen musiikki, jossa päähuomion veivät sykettä jäljittelevät matalat vavahdukset. Niiden tahtiin Tuomiokirkon ylätasanteella sykki lukuissa eri väreissä valosydän, samalla kun koko kirkko vaihtoi taustalla väriään. Viitisen minuuttia kestävä esitys pyöri käytännössä nonstoppina, ja sen jaksoi katsoa useamman kerran tihkusateisesta säästä huolimatta.

Panun Lumia 1020_20140104_21_33_46_Pro Panun Lumia 1020_20140104_21_27_16_Pro Panun Lumia 1020_20140104_21_19_38_Pro

Corazónia ihaillessani paikalle saapui yhtäkkiä huomattavan mukava ilmestys: Lux Helsinki -raitiovaunu. Vanhan ratikan ikkunat oli valaistu monin eri värein, ja vaunu pysähtyi hyväksi toviksi Senaatorin laidalle vilkuttelemaan valojaan. Ratikan kyytiin ei kuitenkaan ollut mahdollista nousta.

Lux Helsinki valaisi lumettoman kaupungin Lux Helsinki valaisi lumettoman kaupungin

Vaikka en kaikkia Lux Helsingin taideteoksia katsastanutkaan, olin varsin vaikuttunut näkemästäni ja suosittelen tapahtumaa lämpimästi. Postauksen päätteeksi esitän vielä videon ratikasta ja Corazón-installaatiosta.

Posted by:Panu / Panun matkat

6 replies on “Lux Helsinki valaisi lumettoman kaupungin

  1. Valoflipperi kuulostaa ihan mielettömän hauskalle! Harmi, ettei näitä pääse itse näkemään. Tosin meilläkin oli täällä viime talvena torilla jotain lumiveistos+valo+äänijuttuja, jotka näytti ihan hienoille (tietenkin aika paljon pienemmässä mittakaavassa), mutta kun oli niin kylmä, niin ei voinut minuuttia kauempaa olla siinä merituulessa!

    1. Flipperi olikin hauska, ja sen pelaaminen olisi varmasti ollut vielä hauskempaa! Tänään melkein kaduttaa, ettei kunto kestänyt jonottamista…

      Täällä Helsingissä on nyt niin lämmin, että kaupungilla on helppo notkua pitkäänkin. Onkin vähän sääli, ettei Lux Helsinki kestä edes kokonaista viikkoa – nyt se jää monelta näkemättä. Tuollaisia valojuttuja katselisi kaupungilla useamminkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.