Mitä mainioin kosketus puolalaiseen kulttuuriin.

Tasan viisi vuotta sitten pääsin yöpymään puolalaisella kesämökillä lähellä Chrzanówin kaupunkia. Kokemus oli osa ensimmäistä AEGEE-kesäyliopistoani, jonka aikana vietin kaksi viikkoa Krakovan seudulla puolalaiseen kulttuuriin tutustuen.

Saavuimme paikalle junalla. Tunnelma oli kaukana juhlavasta, sillä aamupäivällä olimme vierailleet Auschwitzissä. Ymmärrettävästi visiitti veti koko parinkymmenhenkisen ryhmämme hiljaiseksi pitkäksi aikaa, ja vasta illalla grillatessamme normaali puheliaisuus palasi.

Asemalla ryhmäämme vastassa oli erään järjestäjän isä, jonka peräkärryyn lastasimme matkatavaramme. Laukut saivat siis hovikuljetuksen mökille, mutta meidän osallistujien piti kävellä paikalle. Ensin kuljimme ohi tyypillisten kommunismin aikaisten kerrostalojen ja sitten läpi metsän. Meikäläiseen verrattuna metsä oli kovin lehtipuista, aivan kuten Niepołomicessä paria päivää aiemmin.

Kävelymatkan aikana puheensorina ryhmässä alkoi hiljalleen palautua kohti normaalia tasoaan. Kaikki arvuuttelivat tulevaa, koska puolalaiset järjestäjät eivät olleet vielä raottaneet mökki-iltaa verhonnutta mysteerikaapua. Emme siis oikeastaan tienneet, millaiseen paikkaan olimme matkalla.

Vajaan tunnin kävelyn päästä arvoitus ratkesi. Pöllähdimme leirintäalueelle, joka leiriytymismahdollisuuksien lisäksi tarjosi vuokramökkejä. Niihin ryhmämme nyt majoittui. Rakennukset olivat melko yksinkertaisia kesäasumuksia, mutta sähköt ja sisävessa löytyivät. Yllätyksekseni ne jopa sijaitsivat järven – tai oikeammin lammen – rannalla. Saunaa ei kuitenkaan paikalta löytynyt.

Aloimme heti valmistautua illanviettoon. Kokosimme ensin ryhmällemme pöydät ja tuolit. Sitten kävimme ruoanlaittopuuhiin matkalaukut kuljettaneen puolalaisisän johdolla. Hän oli mukava mies, mutta poikaa tarvittiin jatkuvasti tulkiksi; vanhempi väki ei Puolassa tavallisesti puhu englantia.

Grillasimme porsaanlihaa ja nautimme sen peripuolalaiseen tapaan suolakurkkujen, kaalisalaatin sekä perunoiden kera. Juomana maistuivat olut ja votka. Illan pimetessä teimme nuotion ja keräännyimme sen ympärille viettämään aikaa seuraleikein ja lauluin. Ilta oli mitä mainioin kosketus puolalaiseen kulttuuriin.

Tavallaan kaikki oli jopa yllättävän lähellä kotoista mökkeilymenoamme, mutta silti sopivan erilaista. Vertailukohteina pidin kotimaan leirikokemuksiani.

Posted by:Panu / Panun matkat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.