Päivän muisto 26.6.

Kolme vuotta sitten söin kuvan lounaan eräässä Poznanin maitobaarissa. Maitobaarit eli bar mlecznyt ovat halvin tapa syödä Puolassa. Maitobaareja perustettiin kommunismin aikana edullisiksi lounasravintoloiksi kansalaisille, ja niitä on edelleen jäljellä jonkin verran. Turistitkin ovat tervetulleita aterioimaan ja kokemaan samalla tuulahduksen menneiltä vuosikymmeniltä.

Puolalainen lounas

Asiointikokemukseen kuuluu, että kassatädiltä on turha odottaa hymyä, puhumattakaan palvelusta vieraalla kielellä. Ruoka on parhaimmillaan melko hyvää, mutta useammin osastoa ihan mukiinmenevää. Kolmen vuoden takaisen ateriani heikoin lenkki oli leivitetty porsaanleike. Żurek-keitto, yksi paikallisista erikoisuuksista, sen sijaan toimii kokemusteni mukaan aina.

Aterian hinta riippuu sen laajuudesta, mutta hinnat eivät päätä huimaa: muutamalla eurolla irtosi ainakin vielä kolme vuotta sitten täysi puolalainen lounas eli alkukeitto sekä pääruoka pienellä salaatilla. Täyden lounaan voi tavallisesti tilata päivän ateriana eli valmiina kokonaisuutena. Vaihtoehtoisesti voi koostaa haluamansa setin eri komponenteista. Keittoja, salaatteja, pihvejä ja lisäkkeitä on aina listalla useampia, ja niitä voi yhdistellä mielensä mukaan. Jos kielitaito loppuu tilatessa kesken, esillä olevia annoksia ja muiden asiakkaiden tarjottimia osoittelemalla kyllä pääsee yllättävän pitkälle. 😉

Posted by:Panu / Panun matkat

Puolassa asunut ja Trans-Siperian junaillut Panu intoilee Itä-Euroopasta ja lämpenee vähemmän tunnetuille matkakohteille. Matkalla tärkeitä ovat elämykset ja kokemukset: kosketukset paikalliseen kulttuuriin, tapahtumat, nähtävyydet ja hyvät näköalat. Pienen tytön isänä Panu arvostaa myös lähimatkailua ja tasokasta majoitusta.

Vastaa