Kovia saunomaan nuo Gnieznon puolalaiset

Suomi on tunnetusti erikoisten saunojen maa, mutta osataan sitä muuallakin – ainakin Gnieznon rautatieasemalla Puolassa.

Lokakuussa 2010 pienen Puolan-kiertomatkani viimeinen kohde oli maan ensimmäisenä pääkaupunkina pidetty Gniezno. Paikallinen asemarakennus oli hirveä sosialismin ajan harmaa laatikko, joka ei paljon hymyä huulille nostattanut, kunnes… huomasin hauskan yksityiskohdan: saunan epätodennäköisessä paikassa! Tämähän on kuin kotona! Sauna! Puolassa, Gnieznossa, rautatieasemalla!

Photo & Video Sharing by SmugMug
Photo & Video Sharing by SmugMug

Testilöylyjä en kuitenkaan mennyt yläkerroksesta kyselemään, sillä – pettymyksekseni – sauna kuului asemalla toimivalle kuntosalille. Rehellisyyden nimissä tämä saunajuttu ei siis ollut kovin jännä, mutta varmasti jokainen suomalainen yllättyy ja ilahtuukin saunan tullessa vastaan Gnieznon tapaisessa never-heard paikassa. Harvemminpa saunoja ulkomaisissa pikkukaupungeissa näkee edes kuntosalilla.