Sähköpostiini tupsahti muutama viikko takaperin kutsu blogimatkalle Hämeenlinnaan. Hämeenlinnassa olin käynyt aiemmin itse linnassa ja Parolan panssarimuseossa, mutta kaupungin keskusta oli minulle käytännössä tuntematon. Kun reissuun sisältyi kaupunkiin tutustumisen ohella runsas ruokatarjoilu, ei kutsuun voinut olla tarttumatta.

Makumatka hämäläiseen lähiruokaan

Monen ruokalajin lounasmenun nautimme Hämeenlinnan Raatihuoneen kellaritiloihin saneeratussa tilausravintolassa. Kellari toimi aiemmin putkana, ja vankilamiljööstä muistuttivat yhä ikkunoissa jököttävät kalterit. Ohikulkumatkalla ravintolaan ei siis voi poiketa, mutta tilauksen voi tehdä ennakkoon minimissään kahdelle ja maksimissaan usealle sadalle ruokailijalle. Esimerkiksi hääjuhlan tai hääpäivän viettoon paikka vaikutti mitä mainioimmalta.

Makumatka hämäläiseen lähiruokaan
Hämeenlinnan raatihuone.
Makumatka hämäläiseen lähiruokaan
Yksi Hämeenlinnan kellariravintolan saleista.

Meille tarjoillun menun teemana oli lähiruoka tai vitsaillen ilmaistuna ”roskaruoka”. Roskaruoalla ei tietenkään tarkoitettu pikaruokaa vaan sellaisten ainesten hyödyntämistä, jotka kasvavat vähän joka pihalla mutta jotka usein leimataan rikkakasveiksi.

Ennen ruokailun alkua kuulimme tiukan faktapaketin Hämeenlinnasta ja matkailusta. Alkoholiton mesiangervo-pihlajanlehti-seljankukka-alkumalja (Meniköhän oikein?) säesti muun muassa sellaista tietoa, että yöpymistilastoista laskettuna ulkomaalaisten osuus Hämeenlinnan-kävijöistä on vain 12 % ja että venäläiset eivät ole vielä löytäneet tietään Hämeenlinnaan. Ilmaisena bisnesvinkkinä annankin venäläisille suunnattujen Hämeenlinnan-reissujen järjestämisen. 😉

Makumatka hämäläiseen lähiruokaan
Makumatka hämäläiseen lähiruokaan

Esitysten jälkeen pääsimme varsinaisen menun kimppuun. Alkuruokia nautittiin kahta eri sorttia valkoviinin kanssa. Ensimmäisenä tarjoiltiin erinomaiseksi osoittautunutta maa-artisokkakeittoa, joka kaadettiin friteerattujen nokkosten ja vuohenputkien päälle ja nautittiin kuminanäkkärin kera. Nokkoset kokki oli poiminut aamulla omalta kotipihaltaan! Vaikka olinkin lapsesta saakka tiennyt nokkosten olevan syötäviä, tämä oli minulle ensimmäinen kerta, kun nokkosta maistoin.

Makumatka hämäläiseen lähiruokaan
Makumatka hämäläiseen lähiruokaanSeuraavana oli vuorossa todellinen hämäläisklassikko eli haukimureke. Ruoan klassikkostatuksen päättelin siitä, että Helsingin paras opiskelijaravintola, Hämäläisosakunnan baari eli Hämis tarjoilee haukkarimureketta säännöllisesti listoillaan. Mureke syötiin porkkanavoilla täytetyn ruisleivän sekä valkoviinikastikkeen ja ruohosipulin kera. Paljon tätä suomalaisemmaksi ei ruoka voi enää mennä, ja jotakin tämäntapaista tarjoilisinkin mielelläni ulkomaalaisille vieraille Suomessa.

Makumatka hämäläiseen lähiruokaan
Makumatka hämäläiseen lähiruokaan

Kaksi alkuruokaa olisivat jo sellaisenaan riittäneet lounaaksi, mutta meille tarjoiltiin vielä pää- ja jälkiruoka. Pääruokaan siirryttiin jännittävän sorbettimaisen, maitohorsmasta valmistetun ”suunpuhdistajan” kautta. Lusikoivasta sekoituksesta tulivat toisaalta mieleen kirpeät imeskeltävät makeiset ja toisaalta – noh, myönnettäköön – hammastahna. Hammastahnamaisuus ei kuitenkaan ollut kielteinen määre, sillä suu vapautui hienosti alkuruokien mauista. Ja hammastahnathan eivät yleensä edes maistu pahalta, vai mitä?

Makumatka hämäläiseen lähiruokaan

Punaviinin kanssa tarjoiltu pääruoka käsitti luomujauhelihapihvin, sienimuhennosta ja puolukoita. Omassa arjessani syön säännöllisesti luomulihaa, koska maku on mielestäni selvästi tavanomaista parempi. Pettymystä ei tullut Raatihuoneellakaan, ja annoksen ainoa haittapuoli olikin se, että aloin olla tässä vaiheessa jo melkoisen täynnä kaikesta syömisestä!

Makumatka hämäläiseen lähiruokaan
Makumatka hämäläiseen lähiruokaan

Jälkiruoaksi nautimme kallioimarteenjuurella makustettua pannacottaa sekä kahvia tai teetä. Upean aterian päätteeksi puheenaiheksi nousi se, kuinka tärkeä osa matkailua ruokailu onkaan. Ruoat jäävät matkailijoille yllättävän hyvin mieleen, ja matkanjärjestäjän on siksi syytä suunnitella tarjoilut huolella. Digitaalisen kuvauksen aikakaudella ruokia myös kuvataan paljon, ja hyvät tarjoilut voivatkin tuoda matkanjärjestäjälle melkoisen imagovoiton.

Makumatka hämäläiseen lähiruokaan
Makumatka hämäläiseen lähiruokaan

Imagovoitoista puheen ollen: Blogimatkan järjestäneet Hämeenlinnan matkailu Oy ja Kehittämiskeskus Oy Häme saavat ainakin minulta kehut hyvin organisoidusta reissusta ja mahtavista tarjoiluista! Luulen, että vastaava menu olisi kelvannut jopa suomalaista ruokaa aikoinaan kritisoineelle Berlusconille. Joskus tuntuu, että me suomalaiset helposti unohdamme, että lähipihoillamme ja -pelloillamme piilee paljon makuja, jotka taatusti ovat eksoottisia ulkomaalaisille, jos ne ovat sitä meille itsellemmekin. Ehkä lähiruokabuumin rinnalle nouseekin pian rikkaruokailmiö – eikä aikaakaan kun jonnekin avataan ensimmäinen nokkosravintola. 🙂

Kirjoitan Hämeenlinnasta vielä toisen postauksen, jossa pureudun reissun muuhun antiin. Nyt tämän tekstin loppuun sopii antaa kiitokset paitsi Hämeenlinnan matkailulle myös mukana olleille kanssabloggaajille, Veeralle ja Mirkalle, sekä Rantapallon Marialle!

Posted by:Panu / Panun matkat

7 replies on “Makumatka hämäläiseen lähiruokaan

 1. Tää on ihan mahtava postaus. Jos en olisi itse ollut syömässä niin olisin sangen kateellinen noista ruuista. Taidanki ite tehdä sellasen ruokapostauksen että laitan vaan yhden kuvan ja linkin sun blogiin :D:D. Mun kameralla ei edes saanut näissä valoissa kunnon kuvia. Tällasia ruokamatkoja pitäs saada kyllä lisää.

  1. 😀 Kiitos ja kumarrus! Kuvausolosuhteissa oli kyllä pikkuisen haastetta. Vähän sai säätää ennen kuin oikeat asetukset löytyivät. Automatiikka olisi tehnyt punertavaa jälkeä….

 2. Voi, miten hyville nuo ruuat näyttääkään! Todella harmi, ettei täältä pohjoisesta pääse niin helposti osallistumaan tuollaisille kivoille päiväretkille. Jospa joskus tulisi vielä hyvä tilaisuus! 🙂

  1. Niin menuhan saatiin ennakkoon. Pakko myöntää, että kyllä se vahvasti vaikutti lähtöpäätökseen.

   Tosiaan harmillisesti tällaiset tapahtumat usein on Helsinki-keskeisiä…

 3. Ihanasti kirjotat ja vieläkin vähän sattuu tuo turkulais-pilkka 😉

  Nälkähän tässä taas tuli, eikä jääkaapin antimet kelpaa..saatankin nyt käydä pihalta poimimassa mm jotain mitä siellä kasvaa 😀

 4. Voi teitä on kyllä hemmoteltu varmaankin parhaalla ravintolaruoalla mitä Hämeenlinnasta löytyy! Itse Hämeenlinnasta kotoisin olevana on tullut Raatihuoneella syötyä muutamaankin kertaan ja siellä on aina jotain herkullista annettavaa! Tää postaus sai nyt kyllä aikaan aika kovan koti-ikävän 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.