Puolassa vietetään Andrzejki-iltamia marraskuun 29. päivänä. Pyhän Andreaan muistopäivän aattoa on vuosisatojen ajan pidetty sopivana ajankohtana ennustaa tulevaisuutta erityisesti nuorille naisille. Edelleen elävillä ennustustraditioilla on arvuuteltu muun muassa naimisiinmenon ajankohtaa ja tulevan aviomiehen ominaisuuksia.

Entisaikoina ennustuksiin suhtauduttiin hyvin vakavasti, mutta sittemmin Andrzejki on kehittynyt leppoisaksi hauskanpitojuhlaksi, jossa ennustamisen ohella tanssitaan ja juhlitaan läpi yön. Suurissa kaupungeissa lähes kaikki menomestat järjestävät Andrzejki-juhlat, ja turistikin on tervetullut mukaan. Perinteisesti Andrzejki tunnetaan myös rakkauden juhlana: lukemattomien puolalaisparien seurustelun kerrotaan alkaneen tuona perinteikkäänä yönä.

Andrzejki – ennustusten yö

Tärkein säilyneistä ennustustraditioista on kuuman mehiläisvahan valuttaminen. Vaha lasketaan avaimenreiän läpi kylmällä vedellä täytettyyn kulhoon. Jähmettyessään vahamassa muodostaa kappaleen, jonka muodon ja varjojen perusteella ennustetaan kuin meillä tinasta uudenvuodenaattona. Andrzejkistä kertovat lähteet liittävät ennustustulokset poikkeuksetta (tulevan) kumppanin nimeen ja ominaisuuksiin, mutta nykypäivänä saatetaan ennustaa myös muuta. Näin oli ainakin kokemassani, vaihtareille järjestetyssä Andrzejki-juhlassa, jossa ennustettiin sekä miehille että naisille aihepiiriä sen kummemmin rajaamatta.

Omaksi kohtalokseni muodostui vahanvalutuksessa Espanja, kuten seuraava video kertoo. Ihmetys on silminnähden havaittavissa allekirjoittaneen olemuksesta, mutta ehkäpä eläkepäivät sitten koittavat minulle Espanjassa…

Lopuksi kerrottakoon aiheeseen liittyvänä tietokilpailutärppinä, että Skotlannin kansallispäivä on Pyhän Andreaan muistopäivä 30.11. Pyhä Andreas on Skotlannin suojelupyhimys.

Posted by:Panu / Panun matkat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.