Elämme Suomessa erikoista syksyä: talvi ei ole vielä antanut itsestään merkkejä. Lumikaipuussani palaankin Puolaan, jossa satuin asumaan kahden erikoisen talven aikaan. Ensimmäinen oli poikkeuksellisen ankara ja toinen yllättävän varhainen.

Kun muutin vaihto-opiskelijaksi Puolaan helmikuussa 2010, sää ei eronnut meikäläisestä, vaan massiiviset lumivallit ja 20 asteen pakkaset tervehtivät minua sekä Varsovassa että Poznanissa. Syksyllä puolestaan talvi tuli varhain Poznanissa, kun ensilumi satoi runsaana ja täysin odottamatta marraskuun 27. päivänä. Vuosi sitten Puolassa oli siis ollut jo täysi talvi useamman päivän ajan.

Puolan talvi on kunnollinen mutta epävakaa
Minä ja ystäväni Piotr Poznanin linnan edessä 29.11.2010.

Ehdin Puolassa asuessani myös kokea säiden koko kirjon talvipakkasista paahtaviin kesähelteisiin. Yleisesti sää oli mielestäni jonkin verran lämpimämpi kuin Suomessa, ja sekä kevät että kesä saapuivat maahan nopeammin. Syksy taas tuntui kestävän hieman pidempään ja tarjoavan muutaman lämpimän päivän enemmän. Marraskuussa koetut yli 10 asteen päivälämpötilat jäivät mieleen pienimuotoisena ihmeenä. Toisaalta niiden vuoksi varhainen ensilumi pääsikin sitten kunnolla yllättämään.

Puolan talvi on kunnollinen mutta epävakaa
Näkymä huoneeni ikkunasta Poznanissa ensilumen tultua 27.11.2010.

Vahvimmin muistoihini on kuitenkin syöpynyt se, miten nopeasti muutokset säätilassa tapasivat tapahtua. Leudoista marraskuun päivistä hypättiin siis vuosi sitten hetkessä kunnon talveen. Yhtenä yönä satoi ensilumi – ja lumentulon kerran kunnolla alettua loppua ei tuntunut tulevan. Samalla lämpötila kiepsahti roimasti alaspäin, ja pian kolkuteltiin jo kymmenen pakkasasteen portteja.

Runsaan lumen ja jään vuoksi Poznan vajosi hetkelliseen kaaokseen; kyse ei ollut normaalista sääilmiöstä. Joukkoliikenne julistettiin ilmaiseksi, jotta autojen määrä kaduilla vähenisi. Eurooppa-liigassa kohdanneet Lech Poznan ja Juventus saivat ottaa toisistaan mittaan lumimyräkässä. Jalkakäytäviä ja katuja suolattiin kuin hengenhädässä, ja toimintaa riitti kaikkialla kaupungissa. Suolaamisen suuri määrä herätti ihmetystä, mutta ilmeisesti Puolassa ei vain yksinkertaisesti ole samanlaista aura-arsenaalia kuin Suomessa.

Puolan talvi on kunnollinen mutta epävakaa
Stanisław Moniuszkon suuri teatteri Poznanissa (Teatr Wielki im. Stanisława Moniuszki w Poznaniu).

Talvi kesti jonnekin uudenvuoden tienoille, jolloin alkoi outo lämpöjakso. Muutamassa viikossa lumet sulivat täysin, ja lämpötila kohosi reilusti plussan puolelle. Kun palasin Varsovan kautta Suomeen viime tammikuun lopussa, lunta ei näkynyt enää missään. Lentokentältä mieleeni jäi lämpötila +7°C. Suomessa taas oli uskomattoman paljon lunta ja negatiivinen lämpötilan etumerkki: -7°C. Puolalaisten kavereideni mukaan talvi palasi vielä ankarana Puolaan helmikuuksi, mutta siitä en ollut enää ottamassa selkoa.

Viime vuoden kokemusteni perusteella uskoin, että tänäkin vuonna marraskuussa olisi voitu nauttia mukavasta +10 asteen kelistä. Toisin kuitenkin kävi, ja parin viikon takaisella Puolan-matkallani edessä olikin järkytys. Varsovassa jouduin värjöttelemään jopa pikkupakkasissa, eli Puolassa tuntui jälleen olevan talvi, vaikka lunta ei vielä ollutkaan. Facebookissa sentään pääsin retostelemaan, kuinka lämmintä Suomessa on juuri nyt. Kerrankin!

Puolan talvi on kunnollinen mutta epävakaa
Uusimmalla Puolan-matkalla oli yllättävän kylmä. Varsovassa oli jopa pakkasta.
Posted by:Panu / Panun matkat

2 replies on “Puolan talvi on kunnollinen mutta epävakaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.