Opiskelija-asuntolasta keskustaan – kotini Poznanissa 2010
Näkymä kohti Poznanin keskustaa Jowita-asuntolasta.

Muuttaessani Puolan Poznaniin helmikuussa 2010 asuinpaikkani vaihtuvat vauhdilla ensimmäisen viikon aikana. Pääsin kokemaan sekä puolalaisen opiskelija-asuntolan että yksityisen soluasunnon.

Kerroin ensimmäisessä blogitekstissäni, että muutin Poznaniin vaihto-opiskelijaksi helmikuussa 2010. Tarkka saapumispäiväni oli sunnuntai 7.2. Perille tulin junalla Varsovasta, jossa olin viettänyt vauhdikkaan ja hauskan viikonlopun Puolassa asuvan suomalaisen vieraana. Ennen asumiskuvioitani palaan kuitenkin junamatkaani, joka ei perinteiseen tapaan sujunut kommelluksitta.

Perille Poznaniin kommelluksitta – turha toivo

Olin sopinut tapaavani tuutorini Lilin Varsovasta Poznaniin lähtevässä junassa. Lili sattui olemaan vanhempiensa luona käymässä ja hyppäisi kyytiin muutamaa pysäkkiä myöhemmin. Mielestäni olimme sopineet selvästi, että hän tulisi kello neljä lähtevään junaan, jolla olin päättänyt mennä Poznaniin.

Lili kuitenkin onnistui nousemaan aiempaan junaan, josta hän soitti minulle useamman kerran ihmetellen, missä oikein luuraan. Olin itsekin ehtinyt jo junaan, kun ensimmäinen puhelu tuli. En voinut tehdä muuta kuin ihmetellä takaisin ja kertoa, missä vaunussa olin. Pian asian oikea laita onneksi selvisi, ja sain tehdä kolmituntisen ensimatkani Poznaniin yksin omien ajatusteni kanssa.

Maisemissa ei juuri ollut katseltavaa, pimeys tulee aikaisin talvi-Puolassakin. Bistrokärryä työntävältä pojalta ostin teen, jonka kanssa sain hienot lisukkeet: sokeria, sitruunamehua ja keksin. Teen ostaminen junassa muodostui myöhemmin omaksi pieneksi perinteekseni. Huomasin Puolan-vuoteni aikana myös, että junien kärrymyyjät tuntuivat aina olevan nuoria miehiä. En edelleenkään tiedä, oliko kyseessä sääntö vai sattuma.

Opiskelija-asuntolasta keskustaan – kotini Poznanissa 2010
Tee puolalaisessa junassa.

Hikisiä hetkiä koin konduktöörin kanssa. Olin ostanut Varsovassa opiskelija-alennetun lipun; olihan mukanani todistus siitä, että minut oli hyväksytty opiskelemaan Poznanin Adam Mickiewicz -yliopistoon. Konduktöörille paperi ei kuitenkaan kelvannut kuten ei ISIC-korttikaan – vain puolalaisella opiskelijakortilla oli oikeutettu alennukseen. Onneksi konnari osoittautui ystävälliseksi ja vaati minua sakkojen sijaan maksamaan normaalihintaisen ja opiskelijalipun erotuksen. Joudun maksamaan noin viisi euroa lisää, ja lipun hinta kohosi seitsemästä eurosta kahteentoista. Halpaa on siis junamatkustus Puolassa!

Opiskelija-asuntolasta keskustaan – kotini Poznanissa 2010
Poznanin asema uusi puoli helmikuussa 2010. Vuoden 2012 EM-jalkapalloon Poznan saa kokonaan uuden aseman.

Ensimmäiseksi yöksi keskustan Jowita-asuntolaan

Tapasin vihdoin Facebookin kuvista tutun tuutorini Lilin asemalaiturilla. Lähes ensitöikseni kysyin, voisinko vaihtaa asuntolaa, johon minut oli sijoitettu etukäteen. Olin huomannut, että tämä asuntola sijaitsi kaukana kaupungin laidalla, keskellä ei-mitään, enkä siksi halunnut muuttaa sinne. Samoin tiesin, että asuntoloita olisi paremmilla alueilla, jopa aivan Poznanin keskustassa. Huono sijainti saattaisi pilata vaihtarielämää monella tavalla, etenkin yöelämän osalta.

Opiskelija-asuntolasta keskustaan – kotini Poznanissa 2010
Minä ja tuutorini Lili eli Liliana Poznanissa helmikuussa 2010.

Lili päätti viedä minut heti Jowita-asuntolaan, joka sijaitsee aivan keskustan rautatieaseman tuntumassa. Hän kertoi vastaanottoon, etten muka ollut saanut tietoa asumisestani etukäteen ja tarvitsin yösijan. Yllätyksekseni yhden hengen huone järjestyi asuntolan viidennestä kerroksesta. Näin pääsin viettämään ensimmäisen yöni Poznanissa keskustanäköalaa katsellen.

Jowita-asuntolan olosuhteet vastasivat lähes täsmälleen sitä, mitä osasin ennakkoon odottaa. Olin nimittäin kokenut puolalaisen opiskelija-asuntolan jo kertaalleen osallistuessani kansainvälisen AEGEE-opiskelijajärjestön kesätapahtumaan Krakovassa 2008. Kommunismin ajalta periytyvissä asuntolarakennuksissa kaikki on yksinkertaista ja toimivaa, mutta ei kovin viihtyisää. Kylppäri on jaettu toisen huoneen kanssa ja keittiöt ovat yhteisiä koko kerrokselle. Huoneista löytyvät välttämättömät mutta vanhat kalusteet sekä modernisoinnin seurauksena nykyopiskelijalle välttämätön (ja onneksi nopea) laajakaistayhteys.

Opiskelija-asuntolasta keskustaan – kotini Poznanissa 2010
Huoneeni Jowitassa.
Opiskelija-asuntolasta keskustaan – kotini Poznanissa 2010
Jowita jouluna 2010

Muutto ”periferiaan”, Nieszawska-asuntolaan

Olin varsin tyytyväinen ensihuoneeseeni ja nukuin yöni hyvin. Ehdin jo miltei kotiutua, mutta aamulla sain Lililtä tiedon, että asuntola oli tiedustellut tilannettani yliopistolta ja että minun täytyisi muuttaa etukäteen osoitettuun majapaikkaan, Nieszawska-asuntolaan kaupungin laidalle. Jowitan huone oli sattunut olemaan vielä tyhjillään lukukauden alkua odotellessa, ja ”hätätilanteen” vuoksi minut oli voitu majoittaa sinne yhdeksi yöksi.

Matka keskustasta Nieszawskaan vei noin 20 minuuttia raitiovaunulla, mutta päälle tuli melkoisen pitkä kävelymatka pysäkiltä perille. Kaikkinensa matka Nieszawskan ja keskustan välillä vei siis puolisen tuntia, mikä ei todellakaan vastannut sitä, mitä vaihtariajan asumiseltani halusin. Päätinkin jo oikeastaan ennen Nieszawskan huoneen näkemistä etsiä yksityisiltä markkinoilta kodin keskustasta.

Nieszawskaan ”joutumiselleni” löysin pari mahdollista syytä. Keväällä saapuneena opiskelijana asuntolapaikoista oli otettava, mitä on jäljellä; paikat oli miehitetty pitkälti jo syksyllä. Toisekseen kuulin huhun, että yliopisto sijoittaisi vaihtareita mielellään Nieszawskaan, jossa asumisen standardit ovat kuulemma keskustan Jowitaa laadukkaammat. Näin Puola haluaisi esitellä ulkomaalaisille parhaat puolensa. Todennäköisesti huhu oli pelkkää ironiaa. Koskaan minulle ei selvinnyt, mitä hyvää tyhjyyden keskellä asuminen kertoisi maasta. Kaiken lisäksi Nieszawska suljettiin jo seuraavaksi syyslukukaudeksi, jonka vietin Poznanissa yliopiston suomen kielen opettajana. Mitään merkittävää eroa huoneiden tasossa ei myöskään ollut, kuten kuva kertoo – olkoonkin, että varustelu Nieszawskassa oli hieman parempi.

Opiskelija-asuntolasta keskustaan – kotini Poznanissa 2010
Nieszawska-asuntolan huone.

Nieszawskassa menimme ensiksi tapaamaan asuntolan johtajaa. Hän esitteli suunnitelmansa sijoittaa minut samaan huoneeseen yhdessä toisen, myöhemmin saapuvan suomalaisen kanssa. Tästä olin miltei pöyristynyt ja sanoinkin asiasta heti. En todellakaan tullut Puolaan asumaan maanmiesteni kanssa! Haluaisin tutustua paikallisiin ja oppia puolan vaikeaa mutta mukavan kuuloista kieltä.

Pienen väännön jälkeen minut sijoitettiin samaan huoneeseen puolalaisen matematiikanopiskelijan kanssa. Johtaja ihmetteli, miksi halusin asua paikallisten kanssa. Sain pian huomata, että puolalaisten asenne omaan maahan ja kansaan on toisinaan vähättelevä.

Puolan asuntoloissa kaksi ihmistä jakaa oletuksena huoneen. Tapa on vanhaa itäeurooppalaista perua. Sinkkuhuoneitakin on saatavilla, mutta silloin vuokra on kaksinkertainen. Keväälle sinkkuhuoneita ei kuitenkaan enää ollut. Vuokra jaetusta huoneesta on vain noin 70–80 euroa. Jos kokee asuntola-asumisen vähänkään epämiellyttävänä, kannattaa suomalaisena etsiä toinen asumisratkaisu. Kela maksaa asumisen ulkomailla aina 200 euroon saakka.

Łukasz-niminen (ällän näköinen kirjain lausutaan v-kirjaimena, tämä oli ensimmäisiä puolan oppituntejani) matematiikan ja filosofian opiskelija oli ensimmäinen huonetoverini. Hän oli mukava ja leppoisa kaveri, mutta aresteli turhaan englannin taitoaan. Oikeastaan Łukasz oli liiankin huoleton. Heti ensimmäisen päivän aikana kävi ilmeiseksi, että kaveri ei juuri siivouksesta saatikka ovien lukitsemisesta piitannut. Hän saattoi jättää huoneen oven huoletta auki pitkäksi aikaa ja lähteä itse ties minne. Ensimmäisten päivien aikana kannoinkin arvotavaroitani aina mukana kaupungilla. En uskaltanut jättää mitään arvokasta huoneeseen, jonne pääsisi kuka tahansa ohikulkija.

Opiskelija-asuntolasta keskustaan – kotini Poznanissa 2010
Nieszawska-asuntola helmikuussa 2010.

Huone löytyy keskustasta

Muutto keskustaan järjestyi nopeammin kuin uskalsin toivoa. Jo tiistaina selasin Lilin kanssa potentiaalisia asuntoja netissä. Yhteen paikkaan saimme sovittua näytön välittömästi.

Asunto oli sijainniltaan täydellinen. Kaikki olisi kävelymatkan päässä: yliopisto, vanhankaupungin aukio, juna-asema, kauppakeskus… Kämppiksinä olisi kolme nuorta puolalaista naista, joista yhdellä oli vain muutaman kuukauden ikäinen vauva, sekä puolalainen mutta sukujuuriltaan osin espanjalainen mies. Muutossa minua epäilytti ainoastaan huoneen kokolattiamatto sekä asunnon outo pohjaratkaisu: aiemmin suurikokoinen kaksio oli muutettu peräti viiden huoneen asunnoksi ja keittiö oli tuunattu eteiseen.

Huoneeni oli asunnon vanha keittiö ja makuuhuoneeksi muutettu. Asunnossa ei siis olisi varsinaisia yhteistiloja juuri lainkaan, mutta päädyin ottamaan huoneen. Sijainnin täydellisyys, puolalaiset kämppikset ja vuokra olivat kaikki kohdallaan. En myöskään halunnut tuhlata aikaani asunnon etsimiseen lukukauden alussa, jolloin asunnonhakijoita on paljon liikkeellä.

Vain neljän asuntolayön jälkeen Krysiewicza-kadulla sijainneesta huoneesta tuli kotini koko kevätlukukauden ajaksi. Muuttopäiväksi osui perjantai 12. helmikuuta. Vuokraa maksoin noin 160 euroa kuukaudessa kaikkine kuluineen. Suomalainen asumislisä kattoi tämän täysin – laajakaistaa lukuun ottamatta.

Erasmus-elämän puitteet järjestyivät siis toivomikseni heti ensimmäisen viikon aikana. Seuraavalla viikolla sain aloittaa yliopiston orientoivan viikon ilman huolta asumisesta!

Opiskelija-asuntolasta keskustaan – kotini Poznanissa 2010
Kevään kotini Krysiewicza-kadulla.
Posted by:Panu / Panun matkat

5 replies on “Opiskelija-asuntolasta keskustaan – näin asuin Poznanissa

  1. Lähinnä on videota, mutta en ole ehtinyt vielä käydä materiaalia läpi. Askartelen klipeistäni jonkinmoisen koosteen, jos materiaali osoittautuu kelvolliseksi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.