Saksan kielen Dom tarkoittaa katedraalia. Hampurissa Dom viittaa kuitenkin huvipuistoon historiallisista syistä.

Vietin huhtikuussa pitkän viikonlopun Hampurissa. Kävin moikkaamassa kaupungissa vaihdossa olevaa siskoani, joka myös bloggaa kokemuksistaan.

Perjantai-iltana suuntasimme katsastamaan pahamaineisen Reeperbahn-bilekadun, jonka Irwin lauloi suomalaisten tietoisuuteen 1970-luvulla. Ennen Reeperille menoa pistäydyimme St. Paulin Dom-huvipuistossa. Dom avaa ovensa kolmesti vuodessa, ja satuimme paikalle kevätkauden viimeisenä viikonloppuna. Aikataulu löytyy muun muassa Saksan matkailun virallisilta sivuilta.

Dom sijaitsee aivan Reeperbahnin tuntumassa, Heiligengeistfeld- eli Pyhän hengen kentällä. Kirkolliset nimet juontavat juurensa kauas historiaan.

Aikoinaan paikalla sijaitsi tuomiokirkko eli Dom, jossa alettiin pitää markkinoita 1300-luvulla. Kirkko purettiin 1804, ja markkinat siirtyivät toisaalle, mutta nimi Dom jäi elämään. Heiligengeistfeldille markkinat palasivat 1892, ja kansa jatkoi puhumista Domista.

Sittemmin markkinat ovat kehittyneet nykymuotoiseksi kansanjuhlaksi, joka on lajissaan Pohjois-Saksan suurin. Vierailijoita Dom houkuttelee vuosittain jopa 10 miljoonaa.

Hamburg Dom

Domin alueelle pääsee ilmaiseksi. Ainakin perjantai-iltana väkeä riitti tungokseksi saakka, mutta tunsin oloni heti kotoisaksi. Tunnelma tuntui tutulta, koska olin aiemmin vieraillut saksalaisessa tivolissa Dresdenissä.

Kotimaisesta huvipuistotunnelmasta poiketen suurempi osa kävijöistä näytti tulleen paikalle juhlimaan. Kokemusteni mukaan saksalaisissa tapahtumissa tunnelma on kuitenkin meikäläistä rennompi, ja Domiinkin mahtuivat sulassa sovussa sekä juhlijat että lapsiperheet vielä myöhään illalla. Eroa saattavat selittää esimerkiksi Suomen anniskelualueet, jotka mielestäni jäykistävät herkästi tapahtumien tunnelman ja saavat ihmiset ottamaan pohjia, sekä kaupunkikulttuurin pidemmät perinteet.

Hampuri nähtävyydet

Tavanomaiseen huvipuistotyyliin laitteet, pelit sekä ruoka- ja juomakojut viihdyttävät vierailijoita. Liput laitteisiin ostetaan erikseen. Koska hinnoittelu on maltillista, paikalla voi hyvin tulla käymään vain muutamassa laitteessa. Itse laitteistossa näytti olevan monia Linnanmäeltäkin tuttuja koneita.

Domissa suurimman vaikutuksen tekivät herkkukojut. Mieleeni jäi mahtava makeisten ja leivonnaisten kavalkadi sekä laaja ruokatarjonta, joka oli paljon muutakin kuin nakkeja ja ranskalaisia.

Saksa tivoli

Viimeiseksi vinkkaan, että perjantai-iltana Domissa järjestetään aina ilotulitus. Taivaan väriloistoa katselin itse Reeperbahnilta, jossa jatkoin huvipuistossa mukavasti alkanutta iltaa.

Tästä alkaa kuuluisa Reeperbahn.

Hampurin Domin kotisivut >>

Posted by:Panu / Panun matkat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.