Vihdoin sain päätökseen täydellisen ulkoasun metsästyksen. Tämä blogiteema on tullut jäädäkseen.

Kevään ja alkukesän aikana kokeilin useampia blogi-ilmeitä. Halusin tehdä ulkoasusta raikkaamman, modernimman ja entistäkin mobiiliystävällisemmän. Tyylikokeiluihin minut innoittivat Medium.com ja muut niin kutsutut storytelling-sivustot. Niiden tyyliin tykästyin viime vuonna vain hieman sen jälkeen, kun olin ostanut blogilleni teeman, jonka moni varmasti vielä muistaa. Siis tämän.

Puola blogi

Mikä vika vanhassa ulkoasussa sitten oli? Ei varsinaisesti mikään, mutta tyyli alkoi vain tuntua vanhanaikaiselta oman nettisivumakuni muututtua. Halusin saada käyttöön koko näytön artikkelikuvat ja tehdä sisällön selaamisesta entistäkin helpompaa mobiilikäytössä. Lisäksi kaipasin sivustolle lisää nopeutta, sillä Googlen PageSpeed Insights -testi paljasti viimevuotisen teemani harmillisen raskaaksi.

Panun matkat 2014 oli kyllä responsiivinen eli mukautui laitteen näytön kokoon, mutta mobiilissa lukukokemus ei vetänyt vertoja tietokoneelle. Uusi ulkoasu sen sijaan säilyttää tunnelmansa myös mobiilissa tinkimättä näyttävyydestä isolla näytöllä.

Matkailublogi
Modernia otetta. Postaukset ovat nyt selattavissa kuvakollaasina, joka mukautuu näytön kokoon.

Postaukset kootusti aiheittain

Haluan vinkki- ja kertomuskokoelmani olevan helposti löydettävissä aiheittain. Siksi olen ryhmitellyt sisällön maittain ylävalikkoon. Maan nimeä klikkaamalla aukeaa valitun maan kohdesivu, jossa postaukset näkyvät helposti silmäiltävänä kuvakoosteena.

Ylävalikon merkityksen opin kokeiltuani keväällä Intergalactic-teemaa, joka piilottaa valikot auki klikattavaan sivupalkkiin. Tilastot paljastivat, että valikko jäi helposti huomaamatta lukijoilta. Näkyvät, perinteiset ylävalikot sen sijaan takaavat huomion haluamalleni sisällölle. Hyödyllinen lisä ovat oikean ylälaidan linkit some-kanaviini.

Osa lukijoista suosii perinteistä blogimuotoa, jossa postaukset ovat heti auki ja etenevät uusimmasta vanhimpaan. Minä sen sijaan pidän kokoavasta tyylistä: haluan välttää skrollaamista ja nähdä ensisilmäyksellä useita postauksia, joista voin klikata auki kiinnostavimmat.

Uskon, että kokoava tyyli sopii erityisen hyvin matkablogiin, koska monet matkajutut kestävät aikaa  ja vain harva matkablogi edustaa enää perinteistä matkapäiväkirjaa. Minunkin vanhoja juttujani luetaan edelleen ahkerasti, ja nostan niitä mielelläni esiin blogin syövereistä, lähes 300 kirjoituksen joukosta. 10 suosituinta postaustani löydät ylälaidan Top 10 -valikosta.

Matkailublogi
Valitse ylävalikosta haluamasi maa ja näet kaikki aihepiirin postaukset kätevästi samalla sivulla.

Sivupalkitta mennään

Ajattelin aiemmin, että sivupalkki on välttämättömyys blogissa. Viime aikoina olen kuitenkin alkanut pitää sivupalkittomuuden tuottamasta ”häiriöttömästä” lukukokemuksesta eli siitä, että kaikenlainen sälä ei ympäröi postausta. Tämän havainnon myötä siirsin sivupalkin sisällön pohjalle, josta se on suhteellisen helposti huomattavissa. Ratkaisu sopii hyvin myös mobiilikäyttöön, jossa sivupalkki siirtyy joka tapauksessa pohjalle tai klikattavan valikon taakse.

Kuvien koko, tekstipalstan leveys

Yksi syy ulkoasukokeiluihini oli halu kasvattaa kuvakokoa entisestään. Intergalactissa ja sen jälkeen kokeilemassani Resonarissa kuvat näytettiin upeasti tekstipalstaa leveämpänä niin, että esimerkiksi 13″ kannettavalla kuvat täyttivät lähes koko näytön. Pidin ratkaisusta paljon, koska usein leveät kuvat tarkoittavat leveää tekstipalstaa, jonka lukeminen ei ole kovin miellyttävää. Nyt käyttöön ottamassani Hermes-teemassa palaan kuitenkin kuvien suhteen vanhaan: tekstipalsta ja kuvat ovat nyt maltillisen kokoiset (800 px) lukuun ottamatta koko näytölle levittyvää artikkelikuvaa.

Kuvakoossa tein siis kompromissin. Olisin toisaalta halunnut säilyttää tekstipalstan yli levittyvät kuvat, mutta painotin tällä kertaa ulkoasun yleistä miellyttävyyttä ja käytettävyyttä kuvia enemmän. Toisaalta isojen kuvien esittämiseen voin käyttää galleria-toimintoa, joka toimii nyt ongelmitta myös mobiilissa.

Huhtikuiset terveiset Hampurista! Klikkaamalla kuva aukeaa suurempana esitystilaan.

Tärkeät pikkuseikat

Kevään ulkoasukokeilut saivat minut kiinnittämään huomiota pieniin asioihin sivustossa, sillä sekä Intergalacticin että Resonarin toiminnallisuus ei ollut kaikilta osin sitä, mitä sivustolta toivon. Esimerkiksi postausten lukemista aikajärjestyksessä hankaloitti se, että edellinen- ja seuraava-painikkeet sijaitsivat vasta kommenttien alapuolella. Nyt nuo painikkeet sijaitsevat jälleen kommenttien yläpuolella. Sivuston alalaidassa puolestaan löytyy nyt kätevä back to top -painike.

Saanko esitellä – täysin uudistunut Panun matkat

Mihin sinä kiinnität huomiota blogin olemuksessa? Entä mitä pidät uudesta ulkoasustani?

Artikkelikuva: Greg Snell / Greg Goes Global

Posted by:Panu / Panun matkat

4 replies on “Saanko esitellä – täysin uudistunut Panun matkat

  1. Hienon näköistä! Tykkään visuaalisista blogeista itsekin ja juuri näin, että näkee useamman postauksen kerralla ilman skrollailuja. Sivupalkittomuutta olen itsekin joskus miettinyt isompien kuvien perässä, mutta toistaiseksi olen jättänyt sivupalkin pois vain tietyistä kuvapostauksista. Jotenkin siihen on vaan niin kiinnittynyt 😀

  2. Hyvältä näyttää, Panu! Itsekin haikailen sivupalkittomuutta, mutta niin kauan kuin pidän suomen- ja englanninkieliset blogit saman osoitteen alla (kuten haluaisin tehdä jatkossakin), se vaatii kaksi eri valikkoa. Eniveis, tämä vaikuttaa erittäin hyvältä valinnalta. Ja pääasiahan on, että itse olet tyytyväinen! 😉

    1. Jooh, kaksikielisyys vaatii varmasti vähän erityisjärjestelyjä. En ole perehtynyt, onko täällä WordPress.comissa millaisia teemoja tarjolla kaksikielisille blogeille…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.